Gazete Vatan Logo

'Sözümün arkasındayım'

TBMM Başkanı Vekili Sadık Yakut, tartışma yaratan sözlerini savundu

"Kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılmasını büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum" açıklaması gündeme oturan Yakut, dün açıklamasıyla ilgili Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, özetle şunları söyledi:

KENDİ FİKRİM:< 81 ilden gelen öğrenci temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantıda bu açıklamayı yaptım. Muhatabım öğrenciler olduğu için bu gündeme geldi. Bu tamamen benim fikrim. TBMM Başkanvekili olarak fikrini söyledim. Şu ana kadar AK Parti'nin bir çalışması yok, yasa teklifi verilmedi.

FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ: Bunu, fikir hürriyeti ve özgürlükler kapsamında düşünmek gerekir. Türkiye'de sayıları çok az olsa bile kız ve erkek okullarının ayrı olduğu, hem kendi okullarımız var hem de yabancı okullar var. Yabancı okullar, Türkiye'de kız ve erkek okullarını ayrı ayrı kurup, ayrı ayrı eğitim veriyorlar. Kendi ilim olan Kayseri'de Tavas Amerikan Erkek Koleji de bir erkek okuluydu.

SÖZÜMÜN ARKASINDAYIM: Tepkiler olabilir. Bunu eğitimciler, bilim adamları, pedagoglar, psikologların ve sosyologların tartışması gerekir.
Ben sözümün arkasındayım. Türkiye'de eğitim ayrı ayrı yapılması gerekir. Bu şahsi görüşümdür.

FARKLI ALGILAMALARI VAR: Belirli yaş gruplarında kız ve erkek öğrencilerin farklı algılama şeklinde olduklarını görüyoruz. Kızlar daha çok duyarlı, erkekler ise gürültülü ve rekabet ve harekete dayanarak öğreniyor. Öğrenme stilleri arasında farklılıklar var. Kızlar, sınıflarda daha yüksek standartlara sahip olmak istiyorlar. Kızlar, erkeklere göre daha yüksek performans sergiliyorlar. Kız ve erkekleri motive eden şeyler de farklı. Kızlar, anne, baba, öğretmene karşı onları memnun etmek için daha duyarlı. Erkekler, aynı duyarlılığı göstermiyorlar. Bu konular erkekleri daha az motive ediyor. Kızlar, sosyal etkinlikler yoluyla daha çok öğreniyorlar. Erkek öğrenciler ise göreve odaklanıyorlar, etrafa karşı çok hassas değiller; kızlarla karşılaştırdığımız zaman. Erkek öğrenciler, sürecin yönetilmesinde daha az zaman harcıyorlar. Kız öğrenciler sürecin organize olmasında zamana karşı daha hızlı hareket ediyorlar. Okuma materyallerinin seçiminde de erkek ve kız öğrenciler arasında farklılıklar var. Erkekler, aksiyon hikayelerini tercih ederken, kızlar karakterin istekleri ve hareketlerine doğru, derine inen romanları tercih ediyorlar. Erkekler, sembolik metin ve resimleri seçiyorlar. Kızlar ise yazılı metinleri tercih ediyorlar. Öğrenme tarzları arasında da farklılıklar var. Erkekler tümden gelişimle akıl yürütmeyi kullanma eğilimindedirler. Kızlar, özel örneklerden gelen teoriye hareket etme eğilimindedirler. Erkekler bir nesneyi hesaplayabilmede daha çok duyarlılar. Kızlar, erkeklerden daha fazla kelime kullanıyorlar. Kızlar, öğrendikleri kelimeleri kullanırken, erkekler genellikle sessiz şekilde öğreniyorlar. Kızlar, erkeklere nazaran detaylarla daha fazla ilgileniyorlar. Bunlar ayrı ayrı yapılması gerekir derken, birinin diğerinden üstün olduğu şeklinde anlaşılmaması lazım. Öğrencilerin, öğrenme yaş gruplarında farklı özellikleri var. Bunların tartışılması lazım.

AYRI OKUYAN DAHA BAŞARILI: Okulların ayrı ayrı olması için öncelikle altyapının buna göre oluşturulması gerekir. ABD'de bine yakın ayrı okul var. Avustralya'da 270 bin öğrenci arasında yapılan araştırma var. Ayrı ayrı okullarda, sınıflarda okuyan öğrenciler, karma okuldaki öğrencilere göre yüzde 15-22 arasında daha başarılı. Benim maksadım, bilimsel olarak, öğrencilerimizin geleceğe hazırlanması, daha iyi eğitim verilmesi anlamında söylenmiş sözler.

KARMA DA OLSUN AYRI DA OLSUN: Düşüncelerimi söylemem gerekir. O anlamda söyledim. Eğitimin ayrı ayrı yapılması gerekir. Bu şahsi görüşüm. Fakat bunu söylerken 'Türkiye'de karma eğitim tamamen ortadan kaldırılsın' diye bir şey söylemiş de değilim. Karma eğitim olsun ama ayrı eğitim de olsun. Bir alternatif, tercih sunma açısından, veli veya öğrenci hangi okulda eğitim yapmak isterse o okula devam etsin. Karma eğitimde karma eğitime, ayrı ayrı okullardaki eğitim yapmak isterse oralara devam etsin anlamında söylediğim sözler. Sözler doğru sözler ama bilimsel anlamda tartışılması beni daha çok memnun edecektir.

OLUMLU TEPKİLER DE ALDIM: Açıklamamdan sonra çok olumlu tepkiler de aldım. Olumsuz tepkiler de var.

Haberin Devamı