Gazete Vatan Logo

‘Sözlerimin arkasındayım'

Yakut'a CHP ve MHP'den sert tepkiler geldi

“Kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılması büyük bir yanlışlık” diyen TBMM Başkanvekili Yakut, dün sözlerini yeniden savundu. Yakut, “Karma eğitim de olsun” dedi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, “Kız ve erkek okulları ayrı olmalı. Karma eğitim doğru değil. Düzelteceğiz” açıklamasına gelen tepkilere “Sözlerimin arkasındayım” diye yanıt verdi. Yakut, şöyle konuştu: “Bu tamamen benim fikrim. TBMM Başkanvekili olarak fikrini söyledim. Şu ana kadar AK Parti’nin bir çalışması yok, yasa teklifi verilmedi. Bunu, fikir hürriyeti ve özgürlükler kapsamında düşünmek gerekir.”

Yabancı okul örnekleri

Türkiye’de kız ve erkeklerin ayrı okuduğu yabancı okullar bulunduğunu hatırlatan ve Kayseri’deki Tavas Amerikan Erkek Koleji’ni örnek veren Yakut, “Tepkiler olabilir. Bunu eğitimciler, bilim adamları, pedagoglar, psikologların ve sosyologların tartışması gerekir. Ben sözümün arkasındayım. Türkiye’de eğitim ayrı ayrı yapılması gerekir. Bu şahsi görüşümdür” diye konuştu. “Belirli yaş gruplarında kız ve erkek öğrencilerin farklı algılama şeklinde olduklarını görüyoruz” diyen Yakut, pedagojik farklılıkları anlattı.

Yakut, ABD’de 1000 tane ayrı okul olduğunu, Avustralya’da 270 bin öğrenci arasında yapılan araştırmaya göre, ayrı okullardaki öğrencilerin karma okullara göre yüzde 15-22 arasında daha başarılı olduğunu anlattı. Yakut, bilimsel olarak öğrencilere daha iyi eğitim verilmesi için konuştuğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Eğitimin ayrı ayrı yapılması gerekir. ‘Türkiye’de karma eğitim tamamen ortadan kaldırılsın’ diye bir şey söylemiş de değilim. Karma eğitim olsun ama ayrı eğitim de olsun. Bir alternatif, tercih sunma açısından, veli veya öğrenci hangi okulda eğitim yapmak isterse o okula devam etsin.”

YAKUT’A CHP VE MHP’DEN SERT TEPKİLER

‘Ülkeyi böldünüz çocukları bölmeyin’

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce: Ülkeyi böldünüz, çocuklarımızı bölmeyin. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran: “2013 yılında Nazi Almanyası politikalarını Türkiye’ye önermektedir.” CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray: “Bir hekim olarak artık AKP’nin yöneticilerinde bir seks takıntısı olduğunu düşünüyorum. Bilinçaltları karanlık.”

‘Kadın vekiller lütfen bilgilendirsin’

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel: “Siz bugün ‘Batılılar buraya geldiler, kız okulu, erkek okulu açtılar’ derseniz cahil durumuna düşersiniz. Birazcık ne konuştuğunuzu biliniz. Sayın Yakut’u bu sözlerini geri almaya davet ediyoruz. Bu konuda özellikle AK Parti grubundaki kadın milletvekilleri lütfen beyefendiyi bilgilendiriniz.”

Haberin Devamı