Gazete Vatan Logo

'Sızma varsa KPSS iptal'

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın iptal edilebileceğini açıkladı

4 bin liraya her sınavdan geçilir!

Ardı ardına gelen kopya skandalları üzerine ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, yaklaşık 800 bin adayın katıldığı ve öğretmenlik başta olmak üzere devlet memuru olmak isteyenlerin girdiği Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın iptal edilebileceğini açıkladı. Yarımağan, YGS’nin iptalini gerektiren bir bulguya ise rastlamadıklarını söyledi.



Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 11 Nisan 2010 tarihinde yapılan ve üniversiteye giriş sınavlarının ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) iptal edilmesini gerektirecek hiçbir bulguya rastlanmadığını bildirdi. Yarımağan, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nün YGS’de kopya çekileceğine ilişkin 4 ay önce ÖSYM’ye yazı yazıldığı ancak ÖSYM’nin yanıt vermediği iddialarına şu cevabı verdi:

7 HAZİRANDA YAZILMIŞ: “Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nden bize bir yazı gelmiş. Ama bu yazı 4 ay önce değil, 7 Haziranda yazılmış, bize 11 Haziranda gelmiş. Burada şüpheli 28 kişinin adı geçiyor. Bu kişilerle ilgili birtakım kuşkular, ihbarlar veya gözlemler olduğu dile getiriliyor. Biz bu kişilerle ilgili bir inceleme yapmışız. Bu kişilerden 18’inin sınava girmediğini, sınava girenlerde de sözü edilen bulgulara rastlanmadığını görmüşüz. Sözü edilen, bulgu dediğimiz, işte ’34 tane matematik sorusunun SMS ile gönderildiği ve bunların 30 tanesinin doğru olduğu” yönündeki iddialar. Bu adaylardan sınava girenlerden de aynı sorularda 30 tane doğru matematik cevabı bulunduğunu görmedik, böyle bir bulguya rastlamadık.”



108 KİŞİYİ DEĞİL, 28 KİŞİYİ BİLİYORUZ: “Sonraki gelişmeler konusunda bizim bilgimiz yok. 108 kişiye soruların yanıtlarının SMS yoluyla ulaştığına ilişkin bilgimiz yok. Bize bu konuda bir sonuç gelirse, yani mahkeme kararı veya Emniyet Müdürlüğü’nün bulguları gelirse, tabii ki gereğini yerine getiririz.” Yarımağan, “108 kişiye ilişkin haberleri ihbar kabul etmiyor musunuz?” sorusuna ise “108 kişinin kim olduğunu bilmiyoruz ki” yanıtını verdi.

YGS’NİN İPTALİNİ GEREKTİREN BULGU YOK: Bu soruşturma kapsamında Eskişehir Emniyet Müdürlüğü ile görüşmelerimiz sürmektedir. Şimdi buradan bütün sınavın iptal edilmesiyle ilgili bir genelleme yapılıyor, çok ilginç. Sınavın iptal edilmesini gerektiren bir durum şu anda yok. Birtakım insanlar ortalığın karışmasından bir yarar mı umuyorlar nedir, bu yönde birtakım faaliyetler var. Tabii ben kesin konuşmayı da sevmiyorum ama şu anda sınavın iptal edilmesiyle ilgili uzaktan yakından hiçbir bulgu yok.”



SINAV SÜRERKEN OLMUŞ: Bize gelen yazıda olayın sınav sürerken, 11.50-12.00 arasında yani, saat 11.30’dan sonra olduğu belirtiliyor. Yani sınavın sonuna doğru olmuş. Bu tip şeyler adaylar sınavdan çıktıktan sonra olabiliyor.”

POLİS GÖREVİNİ EKSİK YAPIYOR: “Cep telefonuyla sınava giren kişi suç işlemiştir. Burada sorumluluk öncelikle adayda. Ondan sonra binanın girişinde üstünü arama görevi olan polis ve bizim bir de denetçilerimiz var, denetim görevlisi dediğimiz bir kişi var. Demek ki onlar da görevlerini biraz eksik yapıyorlar. Bu sınavlarda üst arama işini polis yapıyor. Binaların girişinde, adayların üzerlerinin aranmasına rağmen, bazı adayların cep telefonuyla sınava girdikleri anlaşılıyor. Eğer SMS ile bazı adaylara cevaplar sınav esnasında gitmişse, bu adaylar cep telefonuyla girmişler, demek ki üzerleri yeterince aranmamış.”

SAVCILAR KPSS’Yİ SORUŞTURUYOR: “ÖSYM’nin 10-11 Temmuz 2010’da lisans mezunlarına yapılan KPSS ile ilgili hem YÖK Denetleme Kurulu, hem Devlet Denetleme Kurulunun hem de Cumhuriyet Savcılığı soruşturma yürütüyor. Eğer iddialar doğruysa savcı bunu ortaya çıkaracak. Sınavdan önce bir sınavın soruları dışarıya çıktıysa bunun 3 kişiye mi ulaştığını, 300 kişiye mi ulaştığını bilemezsiniz. O sınav iptal edilir. Yani bu durumda ’Eğitim Bilimleri Sınavı’ iptal edilir. Herhalde doğrudur diyorum savcıya ulaşan, sendikanın söylediği şeyler yani o 5 Temmuz’daki olay doğruysa, o sınav iptal edilecek. Biz 1999’da İstanbul’da bir soru kitapçığının çalındığını tespit etmiştik ve hemen sınavı iptal etmiştik. O sınav kitapçığı 1 kişiye mi ulaştı, bin kişiye mi ulaştı, hiç önemli değil. Bunu bilemezsin de zaten.”

SINAVLARIN GÜVENLİĞİ KALMADI: “Bu yıl yapacağımız bütün sınavların sorularının bir kısmı bitmiş, baskıya hazır durumdaydı. Bir kısmı da ilk aşamada veya ara aşamadaydı. Görüntüleri alındığı için onların güvenliğinin kalmadığı görüşündeyiz. Soruların yeniden hazırlanması gerektiği kanaati oluştu. YÖK yönetimiyle birlikte, başkan ve yardımcılarıyla birlikte karara varıldı.”

EKİM ORTASINA KADAR SINAV YOK: “Yeni bir takvim yapmak durumundayız. O takvimi de önümüzdeki günlerde yapıp, kamuoyuyla paylaşacağız. Ama Eylül ayında, hatta Ekim ayının ortalarına kadar sınav yapamayacağımız kesin. Çünkü hiç bir sınavın sorularının hazırlanması bir-iki haftada olmuyor. Soruların hazırlanması zaman alıyor.”

EKİP DEĞİŞECEK Mİ?: “Soruları hazırlayanlar kadrolu elemanlarımız. Onlar burada çalışmaya devam ediyorlar. Fakat soruşturma sürdüğü için, soruşturma sonuçlanana kadar bu kişilerin bir kısmının soru hazırlamasında sakınca olabilir diye bir kuşku, dün ifade edildi. Biz de o kuşku doğrultusunda YÖK’ün karar vermesini bekliyoruz.”

300 kişi 120’de 120 net yapmıştı

Devlet memuru olmak için yaklaşık 800 bin kişinin ter döktüğü KPSS’deki kopya iddiaları, ilk olarak geçen ay ortaya atıldı. 300’ü aşkın kişinin 120’de 120 net yaptığı KPSS’nin şampiyonlarının en az 20’sinin aynı evde yaşayan evli çiftler, kardeşler veya arkadaşlar olduğu anlaşıldı. KPSS’de geçen yıl 120 sorunun tamamını yapan kimse olmamıştı. Bu yıl ise aynı sınavda 300’ü aşkın kişi 120 soruda 120 net doğru yapması, bu kişilerden bir kısmının aynı evde yaşaması, ‘Zordu’ denilen sınavda ortalama doğru sayısının ise 61’de kalması ‘cevap anahtarı bazı evlere servis mi edildi’ kuşkusu yarattı.

Haberin Devamı