Gazete Vatan Logo

‘Sızıntı’ mağduru Japon Necati!

Necati Özal 18 yaşında bir bilgisayar tutkunuyken devlet kurumlarının internet sitelerindeki açıkları tespit etti. Ünlü oldu, genç yaşta dev firmalardan iş teklifleri aldı. Ama sonra hayatı kâbusa döndü. Şimdi Japonya’da hayatını sürdüren Necati’yi VATAN buldu...

‘Sızıntı’ mağduru Japon Necati!

Mersinli Necati Özal, 2005 yılında 12 yaşındayken bilgisayarla tanıştı. Oyun oynamakla başlayan serüveni programcılığa uzandı. Lisede arkadaşları üniversite sınavına hazırlanırken o kuantum fiziği çalışıyordu. ‘Derslerle ilgilenecek vaktim yok’ diyerek okuldan ayrıldı. Liseyi dışarıdan bitirdi, üniversite eğitimi almadı ama bilgisayar yeteneği sayesinde 2010’da web programlama alanında çalışmaya başladı. 18 yaşındayken bazı kamu kurumlarının web siteleri ve veri tabanı güvenliği ile ilgili sorunları tespit etti. Birçok TV kanalının ana haber bülteninde su, elektrik, doğalgaz faturalarının nasıl para verilmeden ödenebileceğini gösterdi. Yüksek Seçim Kurulu’nun veritabanındaki açık sayesinde milyonlarca kişinin kimlik bilgilerinin sızma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu anlattı. Bu yayından sonra ünlendi. Türkiye’nin 4 büyük firmasından yüksek maaşlı teklifler aldı. İstanbul Levent’te bir rezidansa yerleşerek daha genç yaşında lüks bir hayatın içinde kendini buldu. O dönemde hakkında bu açığı bulup ilan etmesi nedeniyle açılan davalardan da ufak cezalarla sıyrıldı.

Haberin Devamı

VATAN sızıntı haberini manşetten duyurmuştu.

2 yıl 3 ay hapis istemi

Ancak 3-4 ay önce milyonlarca Türk’ün tüm kimlik bilgilerinin YSK’dan çalınarak internete düşmesiyle hayatı karardı. Veriler Necati’nin 6 yıl önce anlattığı yöntemle çalınmış ve ortalığa saçılmıştı. Yargıtay kendisiyle ilgili kararı bozdu. Necati de hapse gireceği endişesiyle hayatıyla ilgili çok radikal bir karar aldı. Dosya yerel mahkeme tarafından ele alınmadan önceki gece uçağa bindi ve vizesiz erişilebilen en güvenli ülke olarak gördüğü Japonya’ya uçtu. Gıyabında görülen davada kimlik sızıntısından sorumlu tutularak 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cebinde 500 dolarla Tokyo’da parklarda yatıp kaptı. Aç geçirdiği geceler oldu. Tokyo’daki Türk ve Japonlar’dan yardım alarak hayatını sürdüren genç programcı, 55 gündür ‘suçsuz olduğunu anlatmak için’ Tokyo Firarisi adıyla internetteki canlı yayın platformu Periscope’dan yayın yapıyor.

Haberin Devamı

12 progamlama dil biliyor

Disleksi hastalığı nedeniyle çocukken uzun süre konuşamayan, sonra üstün zekalı olduğu anlaşılan Necati, 12 bilgisayar dilini kendi çabasıyla öğrendi.

BM yardımıyla yaşıyor

Geride bıraktığı ailesinin tek çocuğu olan Necati görüntüsünü de Japon gençlerine benzetti. Saçlarının rengini açtı. Japonlar gibi giyinmeye başladı. BM Mülteci Ofisi ile görüşmesi hakkında yaptığı yayında, 'Bana daha önce neden gelmediğimi sordular. Çok ilgilendiler. Hem maddi yardım hem gıda ve güvenlik yardımı sözü verdiler' diye konuştu.