Gazete Vatan Logo

'Siyasi ahlak kanunu çıkarmak zorundayız'

Rejim değişikliğinin de tartışılabileceğini dile getiren CHP lideri Kılıçdaroğlu: Bana sorarsanız bugünkü rejimde hatalar var mı eksiklikler var mı, var tabi. Söyleyeyim bir siyasi ahlak kanununa ihtiyacımız var.

'Siyasi ahlak kanunu çıkarmak zorundayız'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Samsun’da bir otelde düzenlenen şehit aileleri, gaziler, muhtarlar ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin yer aldığı toplantıda, anayasa değişikliğini eleştirdi, “Devlet yönetiminde istişare, danışma vardır” dedi. Yedi düvelin Çanakkaleyi’yi geçmek istediğini anlatan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Çanakkele’nin her karış toprağında şehitlerimiz var. 7 düvel Çanakkale’yi geçemedi. Çanakkale geçilmez dedik. İzin verilmedi bu ülke korundu. 14-15 yaşında çocuklarımız orada şehit düştü. Geçiyorum 3 yıl sonrasına. Çanakkale geçilmez güzel 3 yıl sonra bir kişi kalktı bir imza attı. Çanakkele Boğazını bizim o savaştığımız bütün o savaş gemileri ve devletler geldiler ve Marmara’da demirlediler 16 Mayıs 1919 ve Atatürk Samsun’a geldi. 1 kişiye verilen yetki Çanakkale’nin geçilmesine yol açtı. Bir kişinin attığı bir imza düşman gemilerinin gelip Marmara’da demirlemesine yol açtı. Şimdi biz bir anayasa değişikliği yapıyoruz. Bir kişiyi olağanüstü yetkilerle donatıyoruz bu değişiklikle.”

Haberin Devamı

‘Davutoğlu çıkaracaktı’

“Bir ailede olan danışma bir devletin yönetiminde yoksa, orada devlet yoktur. Rejimi değiştirelim mi değiştirmeyelim mi bu da tartışılabilir. Bana sorarsanız bu günkü rejimde hatalar var mı eksiklikler var mı, var tabi. Söyleyeyim bir siyasi ahlak kanununa ihtiyacımız var. İhale takipçisinin Meclis’te ne işi var. Yolsuzluk yapanın Meclis’te ne işi var. Siyasi ahlak kanunu çıkmak zorundadır. Sayın Davutoğlu çıkaracaktı görüş birilğine vardık, ama ömrü yetmedi. Sen misin siyasi ahlak kanunu çıkaran, kapının önüne koydu. İki yüzde 10 seçim barajı doğru değil. Bir parti yüzde 9,99 oy alsa dahi bir milletvekili meclise gelmiyor. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı meclisi gelsin. 1 milyon oy almış meclise bir milletvekili sokamıyor.”

‘Milletvekillerini millet seçmiyor’

Yüzde 10 seçim barajını Kenan Evren ve arkadaşlarının getirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Onlar kimdi darbeciydi. Şimdi darbe kanunları savunmak ne demektir. Darbeciliği savunmak demek değil midir. Türkiye öyle çok rahat kurulan bir ülke değildir. Biz ülkemizi sokakta bulmadık. Bugünkü sistem içinde en temiz en güzel seçim en demokratik seçim, muhtar seçimleridir. Milletvekili seçimlerini millet mi yapıyor hayır arkadaşlar. O da bir darbe yasası ile geldi. Sizin önünüze siyasi partiler liste koyuyorlar. Bunlara oy vereceksiniz diye. Siz milletvekilini seçmiyorsunuz. Siz listeyi seçiyorsunuz.. 12 Eylül darbe anayasasına ‘Hayır’ oyu kullandım. Demokrasiyi savundum diye onurlu bir söylemde bulunmak istiyorsanız Hayır oyu kullanacaksınız. Evet’in vebali çok ağırdır.”

Haberin Devamı