Gazete Vatan Logo

‘Sistem değişmeyecek, yüksek kurdan da zarar görecekler var’

Sanayicilerle görüşen Başbakan Erdoğan, ekonomi ile ilgili son ekonomik kararların şifrelerini önceki gün kendisini ziyaret eden sanayicilere verdi. Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) önceki günkü ziyaretinde Başbakan Erdoğan’ın, cari açıktan, Merkez Bankası politikalarına kadar ekonominin gündemindeki kritik konularla ilgili açıklamaları, sanayicileri bile şaşırttı.

“ENFLASYON HEDEFİNİ NAMUS MESELESİ HALİNE GETİRDİLER”

ASO heyetinin Merkez Bankası’nın faizleri yüksek tutmakta ısrar etmesi nedeniyle yaşanan sıkıntıları anlatması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kendilerinin de bu durumu eleştirdiğini anlattı. Erdoğan, MB Başkanı Durmuş Yılmaz’a önceki hafta kendisini ziyarete geldiğinde bu eleştirilerini sıraladığını aktardı. Erdoğan, yüksek faizlerin bizzat enflasyonu körüklediğine dikkat çektiğini, ancak Başkan Yılmaz’ın bu eleştiriyi reddettiğini söyledi. Bu noktada MB ile “anlaşamadıklarının” altını çizdi. Erdoğan, “Enflasyon hedefini tutturmak sanki Merkez Bankası’nın namusu haline geldi. Politikalarında çok katı. Yüksek faizi biz de eleştiriyoruz. Ama Başkan eleştirilerimizi reddediyor” dedi.

MERKEZ’İ BY-PASS ETME ÖNERİSİNİ REDDETTİ

Başbakan, sanayicilerin, Merkez Bankası’nı by-pass etmek amacıyla, “Hazine’nin borçlanma ihtiyacının belli bir kısmı içerden değil de yurtdışı piyasalardan temin edilsin” önerisini reddetti. Erdoğan’ın bu teklife gülümseyerek, “Yurtdışındakiler de akıllı, öyle ucuz para vermiyorlar” dediği belirtildi.

“DALGALI KUR SİSTEMİ BÖYLE DEVAM EDECEK”

Başbakan Erdoğan, sanayicilerin ihracatla ilgili sıkıntılarını anlatırken, kurdan şikayet etmeleri üzerine kur tartışmalarına son noktayı koydu. Başbakan’ın, “Kurun düşük olmasından memnun olan veya yüksek kurdan zarar görecek insanlar da var. Bizim sistemimiz dalgalı kur. Böyle de sürecek” dediği öğrenildi.

CARİ AÇIK İÇİN İTHALATA ’GÜMRÜKTE DENETİM’GELİYOR

Erdoğan, ithalatın artan hızıyla yerli üreticinin düştüğü sıkıntıyı azaltmaya dönük “gümrükte denetim” uygulamasına başlayacaklarını söyledi. Erdoğan’ın şunları anlattığı kaydedildi: “DTÖ ve AB normlarının açıkları var. Tarife dışı engel sayılmayacak şekilde, uluslararası kuralların dışına çıkmadan denetimi gümrükte yapacağız.”

“FAZLA MESAİ ÜCRETİ” ADIYLA BAHŞİŞ UYGULAMASINA SON

Ziyaretin sanayiciler açısından en önemli noktası, gümrükte “bahşiş” uygulamasıyla ilgili şikayetlerinin karşılık bulması oldu. Erdoğan, ASO heyetine müjde verdi ve uygulamayı çok kısa sürede kaldıracaklarını söyledi. Gümrüklerde çift vardiya sistemine geçileceğini belirten Erdoğan, “Bahşiş olmayacak. Çift vardiya ile tüm işlemler mesai içinde yapılacak” dedi.

Haberin Devamı