Gazete Vatan Logo

'Sırtımı devlete dayamak için'

Devlet kurumlarına memur alımının giriş kapısı KPSS sınavına haftasonu 835 bin 320 aday katıldı. Toplamda İzmir’in nüfusu kadar, 3.2 milyon gencin başvurduğu sınavda saatlerce ter dökenler arasında “Devlette kovulma korkusu yok”, “Özel sektörde yaşanan torpilden bıktım”, “Sırtımı devlete dayamak için bu sınava girdim” diyenler de vardı



Lisans düzeyinde sadece A grubu ve öğretmenlik kadrolarına yönelik düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), haftasonu gerçekleştirildi. Türkiye’de 81 il ve Kıbrıs’ta Lefkoşa kentinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere, toplam dört oturumda gerçekleştirilen sınavda, memur adayları ter döktü. Üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun adaylar için düzenlenen sınava 835 bin 320 aday katıldı. 2010 yılı KPSS’nin önceki gün yapılan oturumunda genel kültür, genel yetenek ve yabancı dil sorularını yanıtlayan adaylar dün yapılan oturumunda iktisat, işletme, hukuk, muhasebe ve maliye soruları yanıtlamaya çalıştı. Meslek gurupları ve kariyer hedefleyen adayların katıldığı dünkü oturum 3,5 saat sürdü. Zorlu sınavda ter döken adayların ortak umudu “Bir devlet kurumunda kadrolu memur olarak hayatalarını garantiye almak”tı. Sınava giren yüzbinlerce aday saatler boyunca bu hedef uğruna hünerlerini sergiledi. Sınavların ardından ise kimi güldü kimi ise üzüldü. Adaylar bu yıl yapılan sınavın geçen yıllara göre daha kolay olduğu görüşündeydi. Dün gerçekleştirilen kimisi babasıyla kimisi ise eşi ve çocuklarıyla katıldı.


‘Karnında bebeğiyle...’

İşletme mezunu olan Şirin Açılan, bankalara girebilmek için sınava girdiğini belirterek “Eşim de KPSS puanı ile kamuya geçti. Bir turizm firmasında insan kaynakları yöneticiliği yapıyordum. Antalya’da yaşamayı düşünüyorduk. Ancak eşimin tayini çıkmayınca ben istifa etmek durumunda kaldım. Şimdi işsizim. Okuduğumuz boşuna gitmesin diyerek kamuda bir iş imkanı bulabilmek için bu sınava girdim. Hiç çalışmadım. Hazırlanıp seneye bir daha gireceğim. Ancak bu sene hem kendimi denemek hem de soruları görmek için girdim. Çok bir beklentim yok. Önümüzdeki yıl yüksek puan alabilirsem asıl hedefim Merkez Bankası’na girebilmek. “ diye konuştu. Sınava giren hamile eşini okul önünde bekleyen Barış Açılan, 2008 yılında girdiği KPSS sınavında aldığı 90 puanla bir kamu kuruluşuna yerleştiğini belirterek “Kimya öğretmenliği mezunuyum, eşimin Antalya’da işi çok güzeldi. Antalya’ya tayinimiz olmadı. Eşim işini bırakmak durumunda kaldı. Şimdi onu da kamuya yerleştirmeye uğraşıyoruz.” dedi.


‘Mülakatlar adil değil’

Özel bir şirkette muhasebeci olarak çalışan evli ve bir çocuk babası Engin Uslu, yaşının 35 olduğunu bir iki tane kuruma başvurabileceğini bildiği halde şansını denemek amacıyla sınava girdiğini belirtti. Uslu, “Sınava ciddi bir hazırlığım olmadı. Birkaç tane soru bankası kitap aldım. Çok bir iddiam yok. Özel sektörün sorunları malum. Yaşım ilerledi ancak bu yıl kamuya çok kişi alacağını duydum. Şansımı denemek için girdim. Bu tür sınavların gerekliliğine inanıyorum. Ancak personel seçmede asıl belirleyici olanın kurumların kendi sınavlarıdır. Oradaki sınav adil olmaya biliyor.” diye konuştu.


‘En iyisi memuriyet’


29 yaşındaki 2 çocuk annesi Sema Vişne’yi eşi ve çocukları 3,5 saat boyunca sınav merkizinin kapısında bekledi. Anneleri sınavda ter dökerken kızları Rabia ve Sude Naz dışarıda anneleri için dua etti. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan Sema Vişne, “Üniversiteyi dışarıdan bitirdim. Çocuklarımdan dolayı genellikle geceleri ders çalıştım iki çocukla ders çalışmanın çok kolay olduğunu söyleyemem. Sınava ilk girişim. Devlet memurluğu olsun istiyorum. Saati belli, tatili çok var. Özel sektörde iş bulmak çok zor belli bir güvencesi yok garantisi yok en iyisi memuriyet” şeklinde konuştu.


‘Devlete sırtımı dayamak için bu sınava girdim’

Abdullah Yayla (25): İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Geçen yıl da sınava girdim. Fakat bir işe giremedim. İş olmadığı için devlete sırtımı yaslamak için bu sınava girdim. Şartlar o kadar zorlaştı ki özel sektör torpilsiz işe almıyor. Birçok şirket işe almamak için yabancı dili bahane ediyor. İki üniversite bitirdim ama iş bulamıyorum. Bıktım artık.


* Rahime Dizman: Karaelmas Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Daha önce iki kez sınava girdim ama tercih yapmadım. Bu sene şansımı bir kez daha denemek istedim. Özel sektörde çalışıyorum ama devlet dairesinde çalışmak için sınava girdim.

* Elif Ece Eraslan (21): İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler mezunuyum. İlk defa sınava giriyorum. Çalışmıyorum bütün umudumu KPSS’ye bağladım. Özel sektörde iş bulmak çok zor, bulsanız bile garantisi yok. Az maaş alsam bile memuriyeti tercih ederim en azından garantisi var kovulma riskiniz yok.


* Eda Dal (22): Anadolu Üniversitesi işletme bölümü mezunuyum. Sınava ilk girişim. Hem çalışıyor hem de sınava hazırlanıyordum. Özel sektörün zorlukları çok fazla ve garantisi yok. Memuriyet garantisi istiyorum.


* Mustafa Beyaz (25): Sakarya Üniversitesi işletme bölümünden mezunum. Kendi işimi yapıyorum ama yine de özel sektörde çalışmak istemiyorum. Ne olursa olsun devlet güvencesinde çalışmak her zaman daha karlı. Kendi işim de olsa garantisi yok. Ama devlet kapısı her zaman garantilidir.


* Sedat Dimdik (26): Selçuk Üniversitesi İşletme’den mezunum. Babam garanticidir. Özel sektörde çalışmamı istemiyor. Özel sektörün geleceğinin olmadığını söylüyor. Devlet memuru olmamı istiyor, ‘Az maaş al ama garantin olsun’ diyor.


* Osman Aksu (28): Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü mezunuyum. Daha önce özel bir firmada çalışıyordum. Askere gittiğim için işten ayrılmıştım. Yaklaşık 200 yere başvuru yaptım ama hiçbiri dönmedi. Belki bir kamu kurumuna girerim ümidiyle sınava girdim.


*Selma Kol (26): Selçuk Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nden 4 yıl önce mezun oldum. Turizm ataması olmadığından hiçbir yere atanamıyorsunuz. Çok fazla turizm mezunu var. Bu yüzden Açıköğretim’e girdim. Şimdi İşletme Bölümü okuyorum. Hepimizin derdi işsizlik. Ben de sınava iş bulmak için girdim. Memur olup daha iyi şartlara sahip olabilmek için şansımı denemek istedim.


* İsmail Cihan (25): Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdim. Daha önce bu sınava hiç girmedim. Kendimi denemek için öylesine girdim.


* Nurten Bayrak (24): Bu sene öğretmenlik yapmaya başladım. KPSS’ye ilk girişim. Özel bir okulda muhasebe öğretmeniyim ama devlet okullarında çalışmak istiyorum. Özel sektörün güvencesi yok. Devletin şartları daha iyi. Haklarımız fazla. Bu sınavı kazanırsam ve atanırsam geleceğim garanti altına girecek. Sınav kolaydı kazanacağımı düşünüyorum.



* Ebru Dursun (23): İstanbul Üniversitesi Uluslurarası İlişkiler mezunuyum. Bu sene ilk defa sınava giriyorum. Dışışleri Bakanlığına girmek istiyorum. Sınav kolaydı kazanacağımı düşünüyorum. Devlet çatısı altında çalışmak istiyorum.

Haberin Devamı