Gazete Vatan Logo

'Sınırın açılmasıyla birlikte...'

Kürtlerin kaderini belirleyecek

PKK'nın Türk hükümeti ile “müzakere” ettiğine dikkat çekilirken bu müzakerelerin Suriye’nin Kürt bölgesindeki gelişmeler üzerinde “belirleyici” bir etkisi olacağı savunuluyor.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, “Suriye’de Kürt Baharı” başlıklı geniş haberinde Suriye’de “devrimin” başlamasından bu yana Kürtler için çok şeyin değiştiğini belirterek “Cumhurbaşkanı Esad yönetimi sırasında baskı altındaki Kürtler, şimdi hiçbir zaman olmadığı kadar siyasi, askeri ve kültürel olarak emin” sözlerini kullandı.
Bu çerçevede nüfusunun çoğu Kürt olan El Malikiye kentinde yaşananları aktaran DWelle, kentteki kültür merkezinde yüzlerce kişinin katılımıyla düzenlenen bir etkinliği de yansıttı.

Etkinlik sırasında PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak adlandırılan PYD’nin başkan yardımcısı Asya Muhammed Abdullah’ın konuşmasına vurgu yapılan haberde Abdullah’ın Kürtlerden hakları için mücadele vermesini istediğine dikkat çekildi.

Kürtlerin Suriye’de geçmişte uğradıkları baskılara vurgu yapan DWelle, “devrimin başlamasından sonra Esad’ın, Kürtlere vatandaşlığı geri verdiğini, Suriye ordusunun da Kürt bölgelerinin bir kısmından geri çekildiğini” anımsattı.

DWelle “PYD’nin askeri kolu olan YPG’nun Kürt bölgesinin geniş alanlarını PKK yardımıyla kontrol altına aldığını” belirtikten sonra Abdullah’ın “Tüm Suriye için demokratik modele inanıyoruz. Suriye’nin sorunlarının çözümü demokrasidir. Suriye’yi bölmek istemiyoruz” sözlerine dikkat çekti. Habere şöyle devam edildi:
“Bu arada, sınırın diğer tarafında PKK, Türk hükümeti ile müzakere ediyor ve bunun Suriye’nin Kürt bölgelerindeki gelişmeleri üzerinde belirleyici bir etkisi olacak. Kürtler en azından, sınırın kısmen açılmasından askeri ve ekonomik olarak yararlanabilir.”

Haberin Devamı