Gazete Vatan Logo

'Sınavı geçtim, mülakatta alınmadım'

Ankete katılanlar ayrımcılık konusunda ne diyor?

Hem kadın hem dini ayrımcılık var

Cuma namazı olduğu zaman ayrımcılığa maruz kalıyorsun veya kurban kesildiği zaman veya başka bir şey olduğu zaman seni ayırt edebiliyor insanlar. Özellikle Sivas’ta... Sivas’ta esnaflık yapmak, bir kadın olarak, tekrar tekrar maruz kalıyorsun. Hem kadın olmaktan hem de dini olarak ayrımcılığa maruz kalıyoruz. Bırakın Sivas’ı, kendi mahallende bile her zaman olmasa da bunu yaşıyorsun.”
(Sivas, kadın, evli, ilkokul mezunu, muhtar)

Ramazanda çay ocağı kapatılıyor

Kamu kurumunda çalıştığımız için genelde kadrolaşma anlamında ayrımcılık yaşıyoruz. Kendi ideolojik yapılanmalarını, kendi insanlarını, belirli kadrolar belirli yerlere veriliyor. Bizlere durumumuz, kadromuz, eğitimimiz, çalışmamız, liyakatimiz uygun olduğu halde herhangi bir görev verilmiyor. Onun haricinde örneğin Ramazan ayında bizim yemekhanemiz, çay ocaklarımız kapatılıyor.

(İstanbul, erkek, evli, Sivas doğumlu, üniversite mezunu, devlet memuru)

Camiye su var cemevine yok

Mesela devlet camilere ücretsiz su veriyor, cami yapımında yardımcı oluyor ama bizlere yönelik yapılmıyor. Mesela ülke gelirinin asker, milli savunmaya yapılan ödeneğin, Diyanet İşlerine kat kat fazlası yapılıyor. Bu da sadece camilere yönelik oluyor yani. Sünni vatandaşlara yönelik oluyor. Yani bize yönelik olmuyor. Bu konuda ayrımcılığa uğruyorum.”

(Mersin, kadın, ev kadını)

Sınavı geçtim mülakatta alınmadım

“Alevi bir kızımız, bu kızımız üniversite mezunu. Metropol bir şehirde yaşıyoruz, metropol bir şehirde, Büyükşehir Belediye Başkanlığı memur alımı yapıyor. Ordaki mülakatta sorulan soruları geçin, nereli olduğundan tutun, ismine, soy ismine dahil dikkat edilip ve enteresan bir şekilde, birebir onun kendi ağzından dinledim, üç ilahi okuması isteniyor. Sınavları geçiyor, mülakatta ilahi söylenmesi isteniyor. O da ‘ilahi bilmiyorum’ diyor. ‘Biz söylemiştik’ diyorlar, üç tane ilahi söyleyeceksiniz’ diye. ‘İlahi bilmiyorum’ diyor. ‘O zaman işe alınmıyorsunuz’ diyorlar.
(İstanbul, erkek, Tokat doğumlu, 38-47 yaş, evli, özelde işçi)

Haberin Devamı