Gazete Vatan Logo

‘Şimdi biz nasıl düşman oluruz’

29 ülkenin temsilcileri buluştu

Çanakkale Savaşları’nın 98’inci yıldönümünde 29 ülkenin temsilcileri buluştu. Konuşmalarda en kanlı savaşlardan birini yaşayan ulusların şimdi düşman olabileceklerini düşünmenin bile imkansızlığı vurgulandı.

Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi David Reddaway, Çanakkale Kara Savaşları’nın 98’inci yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası’ndaki Mehmetçik Anıtı’nda düzenlenen törende, yarımadanın dört bir yanında bulunan abidelere ve kendilerini inanılmaz biçimde duygulandıran sıra sıra dizilmiş, sessiz ve düzenli mezarlara yapacakları ziyaretlerin, 10 ay 3 hafta karada ve denizde her iki taraf için savaşan askerlerin gösterdiği sıra dışcesaret ve fedakarlıkları hatırlatacağını söyledi. Reddaway, şöyle devam etti, “Bugün, Çanakkale Savaşları’nda birbirleriyle çarpışan ulusların askerlerinin, herhangi bir savaş alanında birbirinin düşmanı olabileceğini düşünmek dahi imkansız. Çanakkale Savaşları’nın müttefikleri de düşmanları da bizleri dostluk ve ortak hedefler ile bağlayan güçlü bir ilişki, müttefiklik ve guruplaşma içerisindedir.”

Bir milletin direniş destanı

18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına yaptığı konuşmada, Çanakkale’nin, kahramanlıkların yaşandığı bir er meydanı olduğunu söyledi. Bu er meydanının galibinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki kahraman Türk Ordusu, Anadolu’nun her köyünden vatan savunması için koşan Mehmetçik ve Türk milleti olduğuna dikkati çekti. Özgen, “Çanakkale, Balkan Savaşı yenilgisinden sonra ’bir daha ayağa kalkamaz’ denilen bir milletin, bütün dünyayı hayretler içinde bırakan silkiniş ve direniş destanıdır” dedi.

29 ülkenin bayrağı çekildi

Çanakkale Cephesi’nde savaşmış, hayatını feda etmiş ve hemen hepsi burada toprağa verilmiş askerlerin doğum yerleri esas alınarak, 30’dan fazla ülkenin Ankara’daki diplomatik misyon şefleri

davet edildi. Avustralya, Yeni Zelanda, Tunus, Sudan, Senegal, Makedonya, Lübnan, Kosova, İrlanda, Fransa, Fas, Bangladeş, Avusturya, Arnavutluk, Afganistan, Birleşik Krallık, Almanya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Filistin, Hindistan, Kanada, Libya, Macaristan, Pakistan, Sri Lanka, Suriye ve Yemen adına çelenk sunuldu.

Haberin Devamı