Gazete Vatan Logo

‘Silüet’ tartışması kaos yarattı

Projeler plana uysa da çivi bile çakılamıyor

Zeytinburnu’nda İstanbul siluetini bozduğu gerekçesiyle eleştirilen 16:9 projesinin ardından Büyükşehir Belediyesi’nin benzer projeleri incelemesi için kurduğu ‘silüet komisyonu’, bölgede proje geliştiren firmalarda kaosa yol açtı. Yetkililer, “Ne mevcut imar planları iptal ediliyor, ne de yeni yasa çıkartılıyor. Projelerimiz planlara uygun olmasına rağmen çivi bile çakamıyoruz. Zaman ve maliyet kaybı yaşıyoruz” diyor.

16:9’da yasal zeminde sorun bulunmaması ve ruhsatın alınmış olması nedeniyle inşaat sürdürülürken, Topkapı, Merter ve Ataköy hattında planlanan 10’a yakın projeye belirsizlik hakim. Yeşil İnşaat, Beyaz İnşaat, Gürmen Holding, Garage İnşaat, YDA Group ve Sinpaş gibi şirketler, revizyonların nasıl olacağını merak ediyor, projeleri tasarım aşamasında olanlar ise ruhsat için Silüet Kurulu’ndan onay bekliyor.

Mesut Toprak’ın sahibi olduğu Astay Gayrimenkul’ün Zeytinburnu’nda Nisan 2010’da temelini attığı ve tarihi yarımadaya çok yakın bir noktada konumlandırıldığı için İstanbul silüetini bozduğu yönünde eleştirilerin hedefi olan 16:9 projesinin ardından, Topkapı, Merter ve Ataköy hattında planlanan pek çok projede ‘silüet kaosu’ yaşanıyor. Tartışmaların sürdüğü iki ayın ardından inşaatın ruhsatı ve yasal zemininde sorunu olmaması nedeniyle 16:9 projesinde inşaat devam ediyor ancak bölgede planlanan ancak ruhsatı alınmadığı için inşaatı başlamayan pek çok projede, ‘imar planı notlarına uygun’ tasarlanmasına rağmen hiçbir çalışma yapılamıyor. Bölgede proje geliştiren firmalar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nun benzer projelerin akıbetini inceleyen ‘silüetlerle ilgili özel bir komisyon’ kurduğunu ancak bu komisyonun olumlu ya da olumsuz hiçbir geribildirim yapmadığını kaydediyor. Yetkililer, “Silüet genel kurulu, ne var olan imar planlarını iptal ediyor, ne de yeni yasa çıkartıyor. Bu tam anlamıyla kaos yaratıyor. Projelerimiz imar planlarına uygun olmasına rağmen çivi bile çakamıyoruz. Zaman ve maliyet kaybı yaşıyoruz” değerlendirmesi yapıyor.

Daha önce yeni imar düzenlemesinin hazırlandığı, tarihi ve doğal sit dışında kalan yerlerde yapılacak yüksek yapılara, bundan sonra bu yasaya göre izin verileceğini ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi sessizliğini korurken, Zeytinburnu-Merter hattında proje geliştiren Yeşil İnşaat, Beyaz İnşaat, Gürmen Holding, Garage İnşaat, YDA Group ve Sinpaş gibi şirketler, projelerinde olası revizyonların nasıl olması gerektiğini merak ediyor, projelerinin henüz tasarım aşamasında olanlar ise sadece ruhsatı alabilmek için silüet kurulundan onay almayı bekliyor.

Gür’ün şirketi kararsız kaldı

Bölgedeki silüet belirsizliğinden en çok etkilenen şirketlerin başında Topkapı’nın en yüksek rezidanslarını inşa etmeye hazırlanan Garage Group geliyor. Şirket, Topkapı Merter’de Garage Tower adıyla E-5 üzerinde Merter İş Merkezi ile Adidas mağazasının arasında yol kenarında 39 katta 130 metre ile ilçenin en yüksek rezidans kulesini inşa etmeyi planlıyordu. Hatta şirket, 281 rezidans ve 41 işyeri bulunacak bu projenin yanı sıra Yeşil Kundura binasının yanındaki 15 bin metrekarelik arazide de 177 metre yüksekliğinde ofis ve dairelerden oluşan 400 birimlik yeni bir kuleyle kendi yükseklik rekorunu kırmaya hazırlanıyordu. Bölgede Kale Grubu ve İttifak Holding’in de yüksek katlı proje üretmeyi planladığı belirtilirken, Topkapı Merter bölgesinde otel ve rezidanstan oluşan bir gayrimenkul projesi ile inşaat sektörüne adım atma planları yapan Ramsey’in patronu Remzi Gür’ün sahibi olduğu Gürmen Holding’in inşaat şirketinin ise son gelişmelerin ardından yeniden düşünme kararı aldığı ve “Satıp çıksak mı, süreci mi izlesek?” kararsızlığına girdiği konuşuluyor.

The İstanbul Veliefendi’de 1 tek rezidans kulesi bekliyor

YDA Group tarafından Zeytinburnu’nda Koç Grubu’na ait arsa üzerinde, YDA & Kuruluş İnşaat tarafından projelendirilen ve inşaatına başlanan The İstanbul Veliefendi, 68 bin 333 metrekare alan üzerinde 14 katlı 15 adet blok ve 35 katlı rezidans bloktan oluşuyor. Projede yüksek katlı olarak tasarlanan kule için bir belirsizlik söz konusu. Toplamda 486 adet konutun bulunduğu The İstanbul Veliefendi’de alanları 132 metrekare ile 212 metrekare arasında değişen daireler 2+1, 3+1 ve 4+1 seçenekleri ile sunuluyor. Projenin Haziran 2013’te tamamlanması hedefleniyor.

Yeşil: Sivil Havacılık’tan iznimiz var, kullanamıyoruz

Yeşil Kundura merkezinin bulunduğu Topkapı-Cevizlibağ’da, bitişik parselde otel-rezidans içeren bir kule ile 50 katı geçmek istediklerini söyleyen Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, 10 dönüm arsada yükselecek 270 metrelik Yeşil Plaza-2 ile, Levent’teki 261 metrelik Sapphire’i geçmek istediklerini açıklamıştı. Ancak Engin Yeşil, son gelişmelerin ardından, “Topkapı Merter’de planladığımız yüksek katlı kule için Sivil Havacılık’tan yüksek kat iznini aldık. Ancak yeni süreçte bu izni kullanıp kullanamayacağımızı bekliyoruz. Belirsizliğin bir an önce netleşmesini umuyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Tıraşlayın deniliyorsa o zaman yatırımcının zararı tazmin edilmeli

KONUTDER olarak mütekabiliyet, imar mevzuatının sadeleştirilmesi, tüketici ve vergi kanunları ile kat mülkiyeti gibi konularda çalışmalar yaptıklarını dile getiren Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı ve KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Müktesap haklar da bu açıdan üzerinde duracağımız diğer bir konu. Müktesap haklar üzerinden yatırımcı kendini koruyabilmeli. Yani imar planına uygun iş yapan, belediyeden onayı, proje ruhsatını almış, inşaata başlamış bir projeye herhangi bir gerekçeyle kamu yararı gözeterek de olsa dur diyorsanız, burada yatırımcının da zararı tazmin edilmeli. Örneğin tıraşlayın deniliyorsa, 5 katı kamulaştırıp burayı yık deniliyorsa, bunun yatırımcıya reel zararı neyse ödenmeli” diye konuştu.

Bu arada Uzel arazisi ihalesini kazanmışken, bir bankanın Uzel’e açtığı dava yüzünden dava sonuçlanıncaya kadar parayı bloke hesapta uzun vadede tutmak istemedikleri için ihaleden çekildiklerini hatırlatan Çelik, “Bu tür durumlar başından engellenmeli. Yatırımcı sıkıntıya sokulmamalı. Ancak biz yine de vazgeçmiş değiliz, Uzel dava sorununu çözdüğünde biz yine arsaya talip olacağız” dedi.

16:9’da ince işler sürüyor satışların % 85’i tamamlandı

Zeytinburnu’nda 24 Şubat’ta satışa çıkardıkları ve 343 rezidans ve bir apart otelden oluşan ‘OnaltıDokuz İstanbul’ projesinde satışların yüzde 85’inin tamamlandığını söyleyen Astay Gayrimenkul Proje Koordinatörü Enes Berse, 16:9’da ruhsat alındığı için inşaatın durmadığını, projede bahsedildiği gibi tıraşlanma da olmayacağını belirtti. Projenin kaba inşaatının tamamlandığını, ince işlerin sürdüğünü ifade eden Berse, Mart 2012 gibi teslimleri başlatacaklarını kaydetti.

Projenin silueti etkilemediğini savunan Astay Gayrimenkul CEO’su Atilla Öztürk ise daha önce tartışmayı başlatan fotoğraflar için, “Bugün 100 metreye yükselirseniz, İstanbul’da pek çok şeyi aynı zeminin arkasında görebilirsiniz. Ama bu, doğru bir görüntü değiltir. Doğru bir silüet fotoğrafı için deniz seviyesinden insan gözünün görebileceği bir açıdan görüntü almanız gerekir. Bu seviyeden baktığınızda Üsküdar’da deniz seviyesinden 50 metre yüksekliğe, Haydarpaşa Salacak’tan 30 metre yüksekliğe kadar projenin silüette görünmüyor. Proje sahamızla siluet diye tanımlanan Sultanahmet ve Ayasofya arasında yaklaşık 6 kilometrelik mesafe bulunuyor” açıklamasını yapmıştı. Öztürk, “Üsküdar’dan Harem’e kadar tarihi silueti eksen alan Süleymaniye ile Sultanahmet arasında insan gözünün gördüğü bir yapı söz konusu olursa yıkacağız. Ancak aksi halde ortaya konulan 15 katın tıraşlanması gibi hiçbir öneriyi gündemlerine almayacağız” demişti.

Silüet Ana Planı 13 Ekim’de onaylandı

Büyükşehir Belediye Meclisi, şehrin silüetinin korunması için ‘Silüet Ana Planı’ oluşturulmasını 13 Ekim 2011’de onaylamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü’nün teklifiyle gündeme gelen raporda, İstanbul kimliğinin en önemli ögelerinden birinin, kent siluetinin muhafaza edilerek, gelecek kuşaklara bozulmadan aktarılabilmesi ve silüeti olumsuz etkileyen deneyimlerin tekrar yaşanmaması için başta Tarihi Yarımada, Boğaziçi ve Haliç olmak üzere, silüeti belirleyen ve etkileyen alanları kapsayacak şekilde bütüncül bir silüet ana planının yapılmasının gerekli olduğu belirtilmişti. Raporda, 2009 yılında kabul edilen 1/100 binlik planın kentin silüetini muhafaza etmeye dönük maddelerinin bulunduğu belirtilerek, mevcut plan üzerinde değişiklik yapılması talebi iletilmiş, ayrıca, silüeti olumsuz etkileyecek yapılaşma ve gelişmelere izin verilmeyerek, olumsuz etkileyen uygulamaların ise ıslah edilmesinin esas olduğu ifade edilmişti.

Sinpaş: Oyun devam ederken kurallar değiştiriliyor, Ottomare’yi revize edebiliriz

16:9 projesi ile başlayan siluet tartışmalarını doğru bulmadığını ifade eden Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı ve KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Tarihi yarımadanın dışında olan bir projede inşaat ruhsatı alınıyor ve inşaata planlara uygun olarak başlanıyor. Buna engel olmak, oyun devam ederken oyunun kurallarını değiştirmek. Tarihi yarımadayı tabii ki koruma altına alalım. Ancak yarımadanın içinde ne yapılacağını belirleyip Türk turizmine açarak kendi içinde koruruz. Dışına çıktıktan sonra ise sınırlarını belirleriz, projenin yarımadanın surlarında olmadığı sürece bir sakıncası yok” değerlendirmesini yaptı. Barwa International, Sağlam GYO ve Exim Dış Ticaret ortaklığıyla Zeytinburnu’nda Bakırköy sahil yolu üzerinde başladıkları Ottomare Suites projesinde revizyonun söz konusu olacağını belirten Çelik, 29 katlı projede 355 konutun yüzde 80’ini sattıklarını belirtti. Satılmış projelerde revizyonun her zaman problem olacağını söyleyen Çelik, “Müşteriler para iadesi alıp gidebilir veya tüketici kanununa göre projenin değişen durumunda değer kaybı tespit ettirirse aldığı zamanki değeriyle oluşan fark kadar bedeli talep etme hakkı da doğabilir” dedi.

Haberin Devamı