Gazete Vatan Logo

‘Silah gölgesinde demokrasi gelmez’

Kısık sesine rağmen mitingleri yaptı

‘Silah gölgesinde demokrasi gelmez’

Van ve Diyarbakır’da çözüm sürecine dikkat çeken ve BDP ile CHP’ye yüklenen Başbakan, “Çıkardığımız yasayla silahları susturduk” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sesinin kısılmasına rağmen dün partisinin Van ve Diyarbakır mitinglerini iptal etmedi. Kendisini izlemeye gelenlerden özür dileyerek konuşmasına başlayan Erdoğan, “Böyle de olsa gelmek zorundaydım” dedi.

Başbakan Erdoğan, pazar gününün istikbal için önemli olduğunu, mührün ya Türkiye için, ya da eski Türkiye için vurulacağını belirterek şöyle dedi:

“Bugünün gençleri bilmiyor olabilir. Eski Türkiye’de yasaklar; kültürler üstünde, cezaevinde dahi yasaklar vardı. Ana dilde yasaklar vardı. Eski Türkiye’de dinler yasaktı. Düşünceler türküler, şarkılar, kitaplar klavyeler, harfler yasaktı. Köyler yasaktı. Farklı dillerde televizyon propagandası yasaktı. Eski Türkiye asimilasyonun uygulandığı Türkiyeydi. Faili meçhuller, asit kuyuları vardı. Başörtüsü yasaktı. İmam hatipler kapatılmıştı. Devlet kibirliydi. Devlet ayrımcılık yapıyordu. Eski Türkiye’de acılar vardı, kan akıyordu.”

Said-i Nursi’nin, Feqiya Teyran’ın eserlerini bastırdıklarını anlatan Erdoğan, Şivan Perwer ile İbrahim Tatlıses’in katıldığı Diyarbakır’daki nevruzu da hatırlattı. Erdoğan, Said-i Nursi’nin Van medreselerined yetiştiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

‘Bunları CHP yaptı’

“Van ve çevresine düşman saldırıları başlayınca, kalemini bırakıp, topraklarını savundu. Bitlis deresinde Ruslara esir düştü. 1925’ten itibaren sürgünlerle tanıştı. Zindalara atıldı. Zehirlendi. Ölüsüne bile sahip çıkmadılar. Bütün bunları CHP yaptı. Pensilvanya’daki zat hayasızca, edepsizce CHPye destek veriyor. Said-i Nursi Kürt olduğu için gitmemiş. O gün nasıl ırkçı ise bugün aynı ırkçı. İşte bu zat, Pensilvanya’da kurduğu sanayi ile çözüm sürecine, kardeşliğe, barışa saldırıyor. Oslo’da saldırdı başarısız oldu. En son 17 Aralık’ta başarısız oldu.”

Konuşmasında BDP’yi de eleştiren Erdoğan, BDP’nin “Bunu mücadelesini vererek biz yaptık” dediğini ifade ederken, “Sen kimsin? Şimdi televiyonlar 24 saat yayın yapıyorsa bunu yapan biziz. Şu BDPnin Vanda yaptığı ne var? BDP hizmet üretmez. Var oldukları her yerde çöpe, çamura, susuzluğa mahkum ettiler” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

‘Silahları susturduk’

“Bölgede her türlü baskıyı kuruyorlar. Faşizan baskıları Van hak etmiyor. Parti adının barış ve demokrasi olması ne barışı, ne de demokrasiyi getirmez. Silahların gölgesinde demokrasi gelmez. Çıkardığımız yasayla silahları susturduk.”

‘Dağa kaçırıyorlar’

Başbakan , Diyarbakır’da da, BDP’yi eleştirirken, şöyle dedi: “Bunların adındaki barışa bakmayın bunların barışla alakası yok. Demokrasiyle alakası yok. İşleri güçleri bakıyorsunuz 14-15-16 yaşındaki çocuklar dağlara kaçırılıyor.”

Kısıklığa karşı ne yapmalı?

Başbakan Erdoğan sesinin kısıklığı nedeniyle dün akşam katılacağı televizyon programını iptal etti. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi KBB Bölümü Şefi Prof. Mehmet Tınaz, Başbakan’ın ses tellerinde ödem oluşmuş olabileceğini belirtti. Tınaz, ses tellerinin iyileşebilmesi için kortizon verilerek, en az 24 saat ses istirahati gerektiğine dikkat çekti. Prof. Tınaz, ses kısıklığıyla ilgili şu tavsiyelerde bulundu: “Günde 8-10 bardak su içilmelidir. Tavuk suyu çorba, oda sıcaklığında toparlayıcı etki yapar. Mide koruyular ile de midesini desteklemelidir. Özlelikle ıhlamur ve kuşburnu çayı öneriyorum.”



Polis havaya ateş açtı

Van mitingi sırasında protestocu gruba müdahale eden polis havaya ateş etti. Beşinci kattaki genç göğsünden vuruldu.

Başbakan Erdoğan’ın Van ve Diyarbakır mitinglerinde üst düzey güvenlik önlemeri alındı. Arama yapan polisler kadınların çantalarındaki parfüm, keçeli kalemleri çıkartıp atarken, vatandaşların ellerindeki su şişelerinin de kapakları yine polisler tarafından açılarak atıldı. Van’daki miting dağılırken olaylar çıktı. Alana açılan Cumhuriyet Caddesi’nde toplanan BDP’li grup, protesto gösterisi yaptı.

BDP’li protestocuların, miting alanındaki AK Partililere doğru yürümesi üzerine gerginlik çıktı ve polis protestocu grubu dağıtmak için havaya ateş açmaya başladı. Ortalık savaş alanına dönerken, aşçılık yaptığı otelin beşinci katından mitingi izleyen Kadir İnan, göğsünün sağ tarafına isabet eden kurşunla ağır yaralandı. Hemen ambulansla Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan İnan’ın durumunun ciddi olduğu belirtilirken, miting alanı ve çevresinde polislerle göstericiler arasındaki olaylar bir süre devam etti.

Haberin Devamı