Gazete Vatan Logo

'Şeytan girmesin diye...'

Birçok cami ve mezar taşında bu sembole rastlamak mümkün...

Samsun Arkeoloji Müzesi’nde görevli arkeolog Emine Yılmaz, iki eşkenar üçgenin zıt yönde iç içe geçmesi sonucunda oluşan ve ’Mühr-i Süleyman’ olarak bilinen sembolün, Türk mimarisinde bir çok dini ve sivil mimari eserleri ile günlük hayatta kullanıldığını söyledi. Yılmaz, Mühr-i Süleyman’ın bulunduğu yere şeytanın giremediğine inanıldığını belirtti.

Samsun Arkeoloji Müzesi’nde görevli arkeolog Emine Yılmaz, Samsun’da tarihi camiler ve mezar taşları üzerinde yaptığı araştırmalar sırasında Mühr-i Süleyman olarak bilinen dini sembolün sıkça mimaride yer aldığını gördüğünü söyledi. Yılmaz, iki eşkenar üçgenin zıt yönde iç içe geçmesi sonucunda oluşan bu sembolün, dini ve sivil mimari eserlerde yapının bir çok yerinde kullanıldığını söyledi. Yılmaz, "Bu sembolün tarihte sadece mimaride değil padişah kıyafetlerinde ve sancaklarda da yer aldığını biliyoruz. İslam kültüründe Mühr-i Süleyman’ın bulunduğu yere şeytanın giremediği inancı mevcuttur. Bu inanç gereğide dini mekanlarda özellikle bu sembole yer verilmiştir" diye konuştu.

Bu sembolün bazı bölgelerde nazara karşı önlem amacıyla da kullanıldığını belirten Yılmaz, "Samsun’da Çarşamba ve Salıpazarı ilçelerinde bulunan eski ahşap camilerde, evlerin kapılarında, mezar taşlarında bu sembol yer alıyor. Günümüzde de bu sembol aynı anlam içeriğinde bazı mimari eserlerde kullanılıyor. Samsun’da birçok yerde bu Mühr-i Süleyman’a rastlamak mümkün" dedi.

Haberin Devamı