Gazete Vatan Logo

‘Sevr’i gösterip bizi Lozan’a ikna ettiler’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsmet İnönü’nün 1923’te imzaladığı Lozan anlaşmasını “Ege’de bağırsan duyulacak adaları Yunan’a verdik. Zafer mi bu? Lozan’da masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını veremediler” diyerek eleştirdi.

‘Sevr’i gösterip bizi Lozan’a ikna ettiler’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Beştepe’de 27’nci kez muhtarları ağırlayarak konuştu. Darbe girişimi nedeniyle 8 Haziran’dan sonra ilk kez yapılabilen toplantıda Erdoğan, 15 Temmuz’un şehit ve gazilerin anılması için resmi tatil ilan edileceğini açıkladı. Erdoğan özetle şunları söyledi:

‘Son işgal teşebbüsü’

“15 Temmuz 1912’den 1923’e kadar geçen süreçte 5’te bire düşen son toprakların işgali, teşebbüsüydü. Millet o toprakları bunlara teslim etmedi. Benim milletim çok karalı bir millet. Hani o çılgın Türkler diyorlar ya öyle bir millet. 1920’de Sevr’i gösterdiler, 1923’de bizi Lozan’a ikna ettiler. Ege’de bağırsan duyulacak adaları biz Lozan’da Yunan’a verdik. Zafer mi bu? Lozan’da masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını veremediler. Onlar veremedikleri için şimdi biz sıkıntı yaşıyoruz. O masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını veremediler. Veremedikleri için şimdi onun sıkıntısını biz yaşıyoruz. Bu darbe başarılı olsaydı Sevr’i bile aratacak bir dayatmayla karşımıza çıkacaklardı.”

‘Ölüm kustururlardı’

Haberin Devamı

“Eğer lider taşın arkasına saklanmazsa o millet dağın arkasına saklanmaz. Ama lider taşın arkasına saklanırsa millet de dağın arkasına saklanır. Gerçekten de biz o gece milletimizle yürüdük. Şayet o gece İstanbul’da milletimiz havalimanını çepeçevre kuşatmamış olsaydı FETÖ’nün gözü dönmüş katilleri bize ölüm kustururdu.”

‘TBMM ile çözülmez’

“Mesele o kadar karmaşık ki 3 ayın yeterli olmayacağı anlaşılıyor. O yüzden OHAL’in 3 ay daha uzatılması tavsiye edildi. Hükümetimiz de gerekli değerlendirmeleri yapacak adımları atacaktır. Ana muhalefet partisinin, OHAL yetkileri ile hayata geçirilen hususların TBMM ile çözülebileceğine kesinlikle katılmıyorum. Biz Meclis’in ne kadar hızlı çalışabileceğini biliyoruz.”

‘Zil takıp oynamak için...’

“Dünyadan kimse Fransa’ya diyor mu ‘Siz neden 1 yıl OHAL ilan ettiniz?’ Kimse bize takvim belirlemesin. Hepsi bu darbenin başarılı şekilde sonuçlanmasını bekliyorlardı bunların hepsinin bilgisi bize geliyor. Zil takıp oynamak için o saatin gelmesini bekliyorlardı ama rabbim o fırsatı vermedi.”

Haberin Devamı

PKK’ya katılım düştü

“Başlattıkları çukur eylemleri PKK’yı bölge halkı nezdinde bitirdi. Daha da bitecekler ben inanıyorum. Bu örgüte katılım geçmiş yıllara göre onda birin bile altına düştü. Bölgedeki kardeşlerimiz örgütün belli güçlerin taşeronluğunu yaptığını açık şekilde gördü. PKK ve FETÖ’nün hatta PKK ve DEAŞ’ın nasıl işbirliği içinde olduklarına dair sayısız belge bulunuyor. Bünyesindeki FETÖ’cülerin temizlenmesiyle safralarından kurtulan TSK, Türkiye tarihinin en kapsamlı sınır dışı operasyonunu başarılı şekilde sürdürüyor. De demişlerdi PYD YPG DEAŞ’la savaşıyor. Yalan.”

CHP: İki ay önce zafer demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lozan Anlaşması’na yönelik sözlerine CHP tepki gösterdi. CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, “Öyle gözüküyor ki Erdoğan’ın Erdoğan’ı ikna etmesi gerekiyor. Şaşırmıyoruz, Erdoğan fabrika ayarlarına dönmüş gibi gözüküyor” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan da Erdoğan’ın Lozan’ın yıldönümünde yayınladığı mesajı hatırlattı. Bilgehan, “Cumhurbaşkanı, iki ay önce kendisinin zafer diye nitelediği antlaşma için bugün, ‘Lozan’ı bize zafer diye yutturdular. İşte bunun nedeni, o anlaşmada masaya oturanlar’ iddiasında bulunabiliyor. Cumhurbaşkanı’nın darbe girişiminden sonra Atatürk’ü, cumhuriyetin kurucularını birleştirici güç olarak kullanıp, çok geçmeden kutuplaştırıcı ve adeta nefret söylemini andıran üslubuna dönmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” dedi. Bilgehan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok değil, 2 ay önce, Lozan Barış Antlaşması’nın 93. yıldönümünde yayımladığı mesajında, darbe girişimine işaret ederek ‘Lozan’ın içeriği ve cumhuriyetin ilkeleri bugün daha iyi anlaşılıyor’ demişti” hatırlatmasında bulundu.

Haberin Devamı

Adalar Lozan’da İtalya’ya kaldı

Lozan Anlaşması’nda Ege Adaları İtalya’ya kaldı. İtalya’nın Türk sınırına yakın adaları silahsızlandırması kararlaştırıldı. Sevr Antlaşmasıyla Oniki Ada İtalya’ya diğer adalar Yunanistan’a bırakılmıştı. Oniki Ada ve Rodos 1945’te müttefiklerin eline geçti. 12 Ada ile ilgili karar Paris Barış Konferansı’nda verildi. Türkiye de resmen davet edilmişti. Ancak İsmet İnönü’nün başkanlığında toplanan hükümet konferansa katılmama kararı aldı. İnönü savaşa girmeyen Türkiye’nin savaş sonunda herhangi bir çıkar peşinde koşmayacağını ifade ediyordu. Bu durum 12 Ada ile ilgili alınan kararların tam da Yunanistan’ın istediği şekilde çıkmasına sebep oldu. 1947’de İtalya Paris Antlaşmasını imzaladı. Bu antlaşmayla 12 Ada silahsızlandırılmak şartıyla Yunanistan’a bırakıldı.

Haberin Devamı

Hangi adalar kaybedildi?

1- Astypalaia - İstanbulya

2- Halki - Herke, Hereke, Herkit

3- Kalymnos - Kilimli, Kelemez

4- Karpathos - Kerpe

5- Kasos - Kaşot, Çoban

6- Kos - İstanköy

7- Leros - İleriye, İleryoz

8- Nisyros - İncirli

9- Patmos - Batnaz

10- Rhodes - Rodos

11- Symi - Sömbeki

12- Tilos - İlyaki, İlleki, Papazlık, Piskopi, İlkil

13-(Konum olarak Akdeniz’de yer alan ama On İki Ada’ya bağlı) Meis