Gazete Vatan Logo

'Sevgiliyi garanti gibi görmek ilişkiyi bitirir'

7 yaşından bu yana yaradılış, insan ve yaşamın gizleri üzerine çalışan, kitaplar yazan Aret Vartanyan ile yaşamın içindeki en çıplak gerçeklik olan aşkı konuştuk.

'Sevgiliyi garanti gibi görmek ilişkiyi bitirir'

Kendi deyimiyle 7 yaşından bu yana yaradılış, insan ve yaşamın gizleri üzerine çalışıyor Aret Vartanyan. Yaşamın içindeki en çıplak gerçeklik olarak aşkı sorgulayan yazar ile Aşk, ayrılıklar ve ilişkilerin dinamikleri üzerine konuştuk. Vartanyan ilgisizlik ve aldatmanın ilişkilerin en önemli sorunu olduğunu söylüyor.

Günümüzde ilişkilerde yaşadığımız en önemli sorun ne ya da neler?

GerekYaşam Atölyesi’nde, gerek özel seanslarımda ve TV programlarımda iki konu öne çıkıyor: İlgisizlik ve aldatmak. Özellikle aldatılma endişesi tam bir paranoya olmuş durumda. Çok korkuyoruz. Aslında bu iki öne çıkan sorun birbiriyle bağlantılı. Ya aldatma eyleminin gerçekleştiği durumda ilgi ve özen kesiliyor ya da ilgi ve özenin tükendiği noktada aldatma doğuyor. Aslında her şeyin temelinde bir ilişkiye başlarken ki hatalar var. Kendimiz olarak başlamıyoruz, çoğu zaman karşımızdakinin istediği insan oluyoruz. Birçok vaka örneği evlenme yaşına gelindiğinde evlenilmiş olması gerekliliğinden evlenildiğini ortaya koyuyor. Belli bir yaşa gelince evlenilecek bir insan bulmak. Ancak hep söylediğim bir şey var düşünerek ilişkiye başlanmaz. Kriterlerle, ölçerek biçerek, geleceği öngörmeye ve garantiye almaya çalışarak başlayan ilişkilere aşk diyemeyiz. Arzu ve tutkunun olmadığı ilişki ise, bir tür dostluk, arkadaşlıktan öteye geçemez. Anlamamız gereken ilk şey bir lişki için sevgi yetmez. İnsan dostunu da, arkadaşını da, kardeşini de, başka şeyleri de farklı tonlarda sevebilir. Ama yatağı paylaştığım insanı ayrıştıran şey tutku, arzu, cinselliktir. Cinselliğin tükendiği ilişki biter. Parantez açayım burada bahsettiğim cinsellik bir tür yatak sporu ya da skor yarışı değil. Sarıldığında, dokunduğunda, nefesini içine çektiğinde hissettiğin tutkudan bahsediyorum. Yoksa sağlık sorunları olabilir, yaşlılık olabilir. Önemli olan arzunun bitmemesi. Uzun süreli ilişkilerde heyecan, tutku biter önermesi kocaman bir yalandır belki de içinde bulunduğumuz duruma katlanabilmek için uydurulan.

Haberin Devamı

AYRILINCA DOST KALMAK MÜMKÜN

Haberin Devamı

İlişkiyi çıkmaza sokan davranışlar?

Yanınızdaki insana sahip olduğunuzu düşünmek, garanti görmek ilişkileri çok hızlı tüketiyor. Çok iyi bir ilişkiniz varken şu gerçek değişmez sevgilim yarın sabah gidebilir, ben gidebilirim. Hiç bir şey yoksa ölüm var. Biz bu gerçeği görmekten kaçıyoruz. kısıtlamaları getiriyor.

Narsisis insanlar aşık olabilir mi?

Elbette, hatta çok daha renkli ve cezbedici olur. Ancak narsist kişiyle ilişkiye başlayan bir insan için ilişki, kendi hayatındaki her şey, ilişkide olduğu insan hayatının odağı olursa gerçek bir hüsran yaşar.

Partnerler ayrılınca düşman oluyor...

Ayrılmayı bilmiyoruz ve nefret edecek hale gelene kadar da zorluyoruz. Bir ilişki tükenebilir, bitebilir, iki taraftan birinin ya da iki tarafın da hayattan beklentileri değişebilir. Bence önemli bir şey var o da şu: İlişkimizin tükendiği insanı seviyoruz. Dost gibi, kardeş gibi ve onu kaybetmek istemiyoruz. Ayrılırsak bir daha görüşemeyeceğimizi sanıyoruz. Oysa dostumla dostluğumu sürdürmek için evli olmama, sevgili olmama gerek yok. İlişkimizi sonlandırdıktan sonra da görüşebilir, yaşamlarımızda farklı bir sıfatla varolabiliriz.

Haberin Devamı