Gazete Vatan Logo

'Sevgili lideri' anıyorlar...

Eniştesini astıktan sonra babasını anıyor...

Kuzey Kore, ülkenin üst düzey yetkililerinden birinin dramatik infazından sayılı gün sonra ölümünün ikinci yıldönümünde eski lideri Kim Jong-il'i anıyor.
Başkent Pyongyang'dan yansıyan görüntülerde, Kim'i anmak üzere düzenlenen resmi törenlerde binlerce yetkilinin yer aldığı görülüyor.

Kim Jong-il'in 2011'de ölümünün ardından koltuğunu oğlu Kim Jong-un devralmıştı. Geçtiğimiz hafta Kim Jong-un'un talimatıyla eniştesi Çang Sung-taek idam edilmişti.
Çang, gözlemciler tarafından Kim'in akıl hocası olarak nitelendiriliyordu. Devlete bağlı yayın kuruluşları, Çang'ın çok sayıda suç işlemekle itham edildiğini, bunların arasında darbe teşebbüsünde bulunmanın da olduğunu öne sürmüştü.

"Dramatik ve şaşırtıcı"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Çang'ın idamını "çok dramatik ve şaşırtıcı" olarak nitelemişti ve bölge ülkelerine "gelişmeleri dikkatle izlemeleri ancak zamansız eylemlere kalkışmamaları" uyarısında bulunmuştu.

Kuzey Kore'yi yaklaşık 20 yıl boyunca tek yumrukla yöneten Kim Jong-il 17 Kasım 2011'de hayatını kaybetmişti.
Devlet televizyonu, üçüncü oğlu ve halefi Kim Jong-un katılımıyla yapılan anma törenlerinin görüntülerini yayımladı. Kuzey Kore'de iktidarın iki yıl önce Kim Jong-il'den Kim Jong-un'a sorunsuz geçişinde Çang Sung-taek'in büyük rol oynadığı sanılıyordu. Çang'ın idamı Kuzey Kore'nin istikrarı konusunda bölge ülkelerinde endişe yarattı. Güney Kore Cumhurbaşkanı dün konuyla ilgili gelişmeleri ve Kuzey Kore'den gelebilecek "olası provokasyonları" değerlendirmek üzere üst düzey askeri yetkilileriyle temaslarda bulundu.

Haberin Devamı