Gazete Vatan Logo

‘Sessiz çoğunluk’ sokaklara döküldü

Katalonya’daki bağımsızlık referandumunda sandığa gitmeyen yüzde 60’lık kesim, İspanya’ya destek için Barcelona sokaklarına döküldü. Polis gösteriye 350 bin kişinin katıldığını duyurdu

‘Sessiz çoğunluk’ sokaklara döküldü

İspanya’nın Katalonya özerk bölgesinde geçen hafta sonunda düzenlenen ‘yasadışı’ bağımsızlık referandumuna destek vermeyen yüzbinlerce Katalan, dün Barcelona sokaklarında Madrid’e destek gösterisi düzenledi. Katalan yönetimi, İspanya yargısının ‘yasadışı’ ilan ettiği referanduma katılım oranının yüzde 42 olduğunu duyurmuştu. Batı basını, Katalonya’nın bağımsızlığına destek vermeyen yüzde 58’lik kesimin, yerel yönetime baskı için gün geçtikçe seslerini yükselteceği yorumunu yaptı. Polis, dün Barcelona’da sokaklara dökülen birlik yanlılarının sayısının 350 bini bulduğunu açıkladı. Böylece dünkü eylem, referandumdan önce ve sonra Madrid destekçilerinin düzenlediği en kalabalık gösteri olarak kayıtlara geçti. Cumartesi günü de ülke genelinde binlerce bağımsızlık yanlısı ve karşıtlarının yaptığı gösterilerde, Madrid ve Barcelona arasında diyalog çağrısı yapılmıştı.

‘Gerçekleşmeyecek’

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, El Pais gazetesine verdiği röportajda, Katalonya’nın bağımsızlığının gerçekleşmeyeceğini, bunu engellemek için gerekirse Katalan bölgesinin özerklik statüsünü askıya alabileceklerini söyledi. Rajoy İspanya’nın dağılmasını önlemek için yasaların ona verdiği bütün gücü kullanmaya hazır olduğunun sinyallerini verdi. Rajoy “Bağımsızlığın gerçekleşmesini durduracağız. Bu nedenle size açık yüreklilikle bunun olmayacağını söyleyebilirim. Olayların seyrine göre kanunların izin verdiği kararlardan herhangi birini alacağımız açıktır. Çok net bir şey söylemek istiyorum: bağımsızlık ilanı tehdidi siyasi panoramadan yok olmazken, hükümetin karar almaması çok zor olacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Bölünme tehdidi yok’

Rajoy, İspanya’nın bölünme tehdidi bulunup bulunmadığı konusundaki soruya, “Kesinlikle yok. İspanya bölünmeyecek, ulusal birlik devam edecek. Bunu yapmak için yasakların bize verdiği bütün araçları kullanacağız. Bu kararları vermek ve bunu zamanında yapmak hükümete düşüyor” diye cevap verdi.