Gazete Vatan Logo

‘Serbest’ rekabete mobil teknoloji destek olacak

Elektrikte serbest tüketici uygulaması, mobil operatörleri harekete geçirdi. Şu anda 4 bin 500 kilovatsaat olan limitin 2016 yılında sıfırlanacak olmasıyla, her tüketici tedarikçisini seçme şansına sahip olacak. Bu rekabet ortamında tüketicilere indirimli fiyatlar sunulurken, mobil teknolojiler de devreye girecek. Özellikle akıllı sayaç okumada telekom operatörlerinin işbirliği hedefleniyor.

30 milyon sayaç

‘Enerji Özelleştirmeleri ve İletişim Altyapısının Önemi’ toplantısında konuşan Avea CEO’su Erkan Akdemir, tüm sektörlerde mobil teknolojilerin yani M2M’in öneminin arttığını belirterek, enerjiye de odaklandıklarını söyledi. Elektrikte serbest tüketici uygulamasının mobilde numara taşımaya benzediğini söyleyen Akdemir, “Elektrik dağıtımındaki bu yeni dönem, bizim tecrübelerimizle oldukça örtüşüyor. Enerji dağıtım sektöründe uzaktan sayaç okuma gibi teknolojiden en doğru şekilde yararlanan şirketler bu önemli rekabette öne geçecek. Avea bu sektöre özel geliştirdiği uygulama ve çözümleriyle sektör şirketlerinin iş ortağı olacak” diye konuştu. Akdemir, bu alanda uzaktan sayaç okuma, kesinti takip sistemi ve büyük veri hizmetleri sunduklarını anlattı.

Haberin Devamı

Toplantıya katılan Kolin Grup CEO’su Cantekin Dinçerler, 200 bin abonenin akıllı sayaç kullandığını belirterek, şunları söyledi: “Enerji sektörünün, telekom ile kesiştiği en önemli nokta sayaç okuma. Çünkü akıllı sayaçların altyapısını GSM operatörleri sağlıyor. Akıllı sayaçlar, ölçüm yapabilmeyi kolaylaştırıyor ancak maliyet de artıyor. Standart sayaçlar 30 ile 130 lira arasındayken, akıllı sayaçlar 100 ile 400 euro arasında değişiyor. 30 milyon sayacın değişeceğini düşünürsek, maliyet çok yükseliyor. Bu iş tek başına dağıtım şirketlerinin yapabileceği bir iş değil. Bu noktada da telekom şirketlerinin Ar-Ge’si önem kazanıyor. Örneğin İskandinav ülkelerinde dağıtım firmaları bu işi telekom operatörlerine kaynak ediyor. Şu anda genel kabul görmüş bir model yok ancak telekom ile enerjide çok daha yakın çalışmalar gerçekleştirilecek.”

Haberin Devamı

Aksa Enerji Genel Müdürü Cüneyt Uygun ise GSM şirketlerinin ve dağıtıcıların birbirlerinin müşteri portföyüne ulaşabilecekleri yeni işbirliği alanları oluşturmaya başladığını belirterek, “Bu ürün kapı kapı satılacak bir ürün değil. 2016’da serbestleşmeyle birlikte çapraz satış modelleri ve ortak pazarlama yaklaşımlarıyla müşteri kazanamını daha da arttıracak çalışmalara birlikte imza atabileceğiz” dedi.