Gazete Vatan Logo

'Serbest oyun materyalleri' nedir?

Çocuklar için geliştirilen 'serbest oyun materyalleri' ya da 'serbest parçalar oyunu' çocukların oynayacağı bütün malzemelerin taşınabildiği ve farklı şekillerde taşınabildiği bir eğitim felsefesidir.

Orijinal ismi Loose Parts Play olan bu felsefede, malzemeler doğal ve sentetiktir. Çocuğun benzer malzemelerden farklı biçimde şeyler üretmesine, çok amaçlı düşünmesine ve yaratıcılığını geliştirmesine fayda sağlar.

Bu felsefede öğretmenin görevi nedir?

Serbest oyun materyallerini çocuklara dağıtacak öğretmenlerin, çok sayıda ve yeterli miktarda malzemeyi tüm çocuklara sunması gerekir. Çocuklara müdahale etmeden malzemelerin onları yönlendirmesini sağlamalıdır.

Çocuklara neler katıyor?

Doğal malzemelerin kullanılması çocuğun, doğayla iç içe olmasını ve doğadaki doğal materyalleri tanımasını sağlıyor. Keşfetmenin, icat etmenin, inşa etmenin ve tasarlamanın zor şeyler olmadığını; kendi yaratıcılığını kullanarak özgün bir şeyler var etmenin mümkün olduğunu öğreniyor. Yaratıcılığın ve üretmenin doğuştan gelen bir özel yetenek değil; aktivitelerle kazanıldığını gören çocuk özgüven de kazanıyor.

Meraklı, girişken, yanlış yapmaktan korkmayan ve gelişmeye açık tüm çocuklar için bu öğrenme şekli iyi bir rehber olarak görünüyor.

Haberin Devamı