Gazete Vatan Logo

‘Sensiz biz bir hiçiz’

İsviçre’nin yabancılara göçmenliği sınırlayan referanduma kıl payı ‘evet’ demesi ülkenin geri kalan yüzde 50’sini çileden çıkardı. Göçmenlere destek için Türkler’in de olduğu afişlerle ‘Sensiz biz hiçiz’ diye kampanya başlatıldı..

Aşırı sağın yükselişte olduğu Avrupa’da, göçmenleri sorun olarak gören ülkelere İsviçre de eklendi. Avrupa Birliği üyesi olmayı reddeden ve 1992’den beri ticari amaçlı iki taraflı anlaşma şartlarını uygulayan ülke, bu anlaşmanın da ‘ağır geldiği’ kanısına vararak ay başında ülkeye giren göçmen sayısına kota getirmişti. Muhalefetteki muhafazakar Halk Partisi’nin (SVP) isteğiyle uygulanan referandumda, halkın yüzde 50.1’i ‘evet’ demişti. SVP, referandum öncesinde yaptığı kampanyada göç nedeniyle işsizliğin arttığını söylüyor, İsviçre’deki Müslüman sayısının 1 milyonu aştığını belirtiyordu.

‘Teşekkürler İsviçre’

Ancak ülkenin diğer yüzde ellisi kararın geri alınması için internet üzerinden kampanyalar başlattı. Avrupa Birliği’nin de tepki gösterdiği karar için Alman grafik sanatçısı Berni Stoller Salı günü, Facebook üzerinde ‘Sensiz olmazdı’ isimli bir grup açtı veİsviçreliler’den göçmenlerle olan duygusal bağlarını anlatmalarını istedi. Sadece bir haftada 1000 kişinin paylaşımlarını alan gruba, “Teşekkürler İsviçre. Herkesin bizi suçlu olarak görmediğini kanıtladınız. Dünya artık biraz daha güzel” yorumları yazıldı.

Erasmus engeli çıktı

Öte yandan İsviçre hükümeti referandumun uygulanmasının, AB ile ilişkileri zedeleyeceği endişesiyle tedirgin. Geçen hafta, Bern yönetimi, AB’nin yeni üyesi olan Hırvatistan vatandaşlarına serbest dolaşım engeli çıkartınca Brüksel, İsviçre ile bazı anlaşmaları askıya aldığını açıkladı. Ayrıca AB Komisyonu sözcüsü, araştırma programı Horizon konusundaki işbirliğinin dondurulduğunu ve öğrenci değişim programı Erasmus Plus’a şimdilik İsviçre’nin dâhil edilmeyeceğini duyurdu. İsviçre ekonomisinin AB’ye yakınlaşmasından büyük kâr elde ettiğine dikkat çeken uzmanlar ise “Aslında ekonomik canlanma Avrupa’da insanların serbest dolaşımıyla geldi. Ve son iki yıldır aniden halka çok fazla göçmen olduğu söylenmeye başlandı. Bu, insanları korkuttu” ifadelerini kullanıyor.

%74 AB yanlısı

İsviçre’de yabancılaşma korkusunun giderek büyüdüğüne dikkat çeken uzmanlar, tüm anlaşmaların iptal edilmesinin İsviçre ekonomisi için büyük bir darbe olacağını belirtti. Son anketlere göre, İsviçrelilerin yüzde 74’ü AB ile ikili anlaşmaların kurtarılması gerektiği görüşünde. Yıllık 80 bin göçmene kapılarını açtıklarını açıklayan Halk Partisi, ‘Göç kontrolden çıktı’ diyor.

Haberin Devamı