Gazete Vatan Logo

‘Sen kızıl ajanı da geçtin’

ABD’de yakalanan ‘kızıl ajan’ lakaplı Rus istihbatçı Anna Chapman’a benzetilen Maria Butina’nın patronu Alexander Torshin’in bir mesajında genç kadına, “Sen Anna’yı da geride bıraktın” dediği ortaya çıktı

‘Sen kızıl ajanı da geçtin’

ABD’de Rusya adına casusluk yaptığı suçlamasıyla tutuklanan Maria Butina adlı Rus kadın hakkında yeni detaylar ortaya çıktı.

Önceki gün hakim karşısına çıkarılan 29 yaşındaki Butina’nın, ‘kaçma ihtimali yüksek olduğu’ gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verildi. Yargıç Deborah Robinson savcılığın öne sürdüğü, Butina’nın Rus istihbaratıyla bağlantıları nedeniyle ülke dışına kaçma riskinin yüksek olduğu savını kabul etti. Yerel basında çıkan haberlere göre Butina yakalandığı sırada evindeki eşyaları toplamış durumdaydı.

İş karşılığı seks

Savcılar, Butina’nın ‘lobi faaliyetleri yürüten bir grupta işe girme karşılığında bir kişiye seks teklif ettiğini’ söyledi. Yetkililer Butina’nın hangi grupla ilişkide olduğunu açıklamadı ama genç kadının sosyal medya hesaplarında ABD’nin en büyük silah lobisi ‘Ulusal Silah Birliği’ (NRA) etkinliklerine gittiği görülüyor.

Dava dosyasında Butina’nın 56 yaşında bir ABD vatandaşıyla yaşadığı belirtiliyor. ‘ABD’li 1. kişi’ olarak adlandırılan kişiyle Butina’nın ‘özel bir ilişkisi’ olduğu ifade ediliyor. Dosyada, “Ama bu ilişki ABD ile kuvvetli bir bağı temsil etmiyor çünkü Butina bunu faaliyetlerinin gerekli bir bölümü olarak görüyor” dendi. Butina, sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda, Güney Dakota merkezli muhafazakâr siyaset aktivisti Paul Erickson (56) ile görülüyor.

Haberin Devamı

Yetkililer, Butina’nın üst düzey bir Rus adına faaliyet gösterdiğini düşünüyor. Genç kadının bu kişiyle internet üzerinden iletişime geçtiği ve talimatlarını bu yolla aldığı iddia ediliyor. Amerikan medyasına göre Butina’nın iletişimde olduğu kişi Rusya Merkez Bankası Yönetici Yardımcısı Aleksander Torshin. Butina’nın ABD’ye gelmeden önce Torshin’in asistanlığını yaptığı biliniyor.

ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırım listesinde olduğu belirtilen Torshin’in Mart 2017’de Butina’ya gönderdiği bir mesajda, genç kadının ABD’deki faaliyetlerini övdüğü belirlendi. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanlarında ele geçirilen mesajda Torshin Butina’yı ‘kızıl ajan’ lakaplı Rus istihbaratçı Anna Chapman’la kıyaslıyor. Torshin mesajda, “Sen Anna Chapman’ı da geride bıraktın. O oyuncak silahlarla poz verirken sen gerçekleriyle görüldün” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

Chapman, FBI’ın yıllar süren soruşturmasının ardından 2010’da ABD’de ortaya çıkarttığı 10 kişilik Rus casusluk şebekesinin üyelerinden biriydi. ABD ile Rusya arasındaki casus takasında serbest bırakılan Chapman, ülkesine döndükten sonra siyasete atılmıştı.

15 yıl alabilir

Butina, yabancı ülke ajanı olarak kayıt dışı faaliyetlerde bulunmak ve ABD hükümetine karşı komplo kurmakla suçlanıyor. Genç kadın ayrıca ülkede yürüttüğü lobicilik faaliyetleri konusunda yetkilileri bilgilendirmemekle de suçlandı. Butina’nın suçlu bulunması halinde 15 yıla kadar ağır hapis cezası alabileceği belirtiliyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Butina’nın gözaltına alınmasının ‘ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Helsinki’deki zirveden çıkan olumlu sonuçları baltalamak amacıyla’ gerçekleştirildiğini savunuyor.

Haberin Devamı