Gazete Vatan Logo

‘Seçimi Rusya kazandırdı’

CIA, Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahale ederek Trump’ın kazanmasına yardım ettiği sonucuna vardı. Müstakbel başkan çok sert tepki gösterdi: “Aynı CIA’deki kişiler zamanında Saddam Hüseyin’in elinde kitle imha silahları olduğunu söylemişti. Bunlara mı inanıyorsunuz?”

‘Seçimi Rusya kazandırdı’

Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahale ederek Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kazanmasına yardım ettiği sonucuna vardı. Washington Post gazetesinde yer alan ve üst düzey hükümet yetkililerine dayandırılan iddiaya göre, CIA’in 8 Kasım’daki seçimleri incelemesi sonuçlandı. Habere göre, Rus hükümetine yakın bazı kişiler Demokrat Parti’nin gizli bilgilerini siber saldırı ile ele geçirerek Wikileaks’e aktardı. Bu eylemi yapanlar, Amerikan istihbarat birimleri tarafından tespit edildi. Söz konusu rapora, ABD’deki 17 istihbarat kurumu daha katkı sağladı. CIA tarafından ABD Kongresi’ndeki senatörlere sunulan raporda, Kremlin’den herhangi bir yetkilinin doğrudan talimat verdiğine ilişkin bir bilgi yer almıyor. Rus hackerların ayrıca Cumhuriyetçileri de hackledikleri ancak Trump’a zarar vermemek için bu bilgileri kullanmadıkları belirtildi.

Trump öfkeli

Seçilmiş Başkan Trump’ın geçiş ekibinden yapılan yazılı açıklamada ise “Bu kişiler, zamanında Saddam Hüseyin’in kitle imha silahlarına sahip olduğunu söyleyen kişiler. Seçimler uzun bir süre önce büyük bir başarı ile tamamlanmıştır” denildi. Wikileaks’in kurucusu Julian Assange da katıldığı televizyon programında “Rus hükümetinin kendileri için bir kaynak olmadığı” açıklamasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

Obama talimat verdi

ABD Başkanı Barack Obama, başkanlık seçimlerine yönelik siber saldırı ve dış müdahale iddialarının araştırılması için talimat vermiş durumda. Obama, çalışmanın 20 Ocak 2017’den önce tamamlanmasını istiyor. İlk kez Temmuz ayında Demokrat Parti tarafından gündeme getirilen Rusya bağlantılı siber saldırı iddiaları kamuoyunda uzun süre tartışılmıştı. ABD İç Güvenlik Bakanlığı 7 Ekim tarihinde Demokratların seçim kampanyalarının siber saldırıya uğramasıyla ilgili Rusya’yı resmen suçlayan bir açıklama yapmıştı.

Star Wars boykotu

ABD’nin müstakbel başkanı Donald Trump’ın destekçileri, Star Wars’un (Yıldız Savaşları) son filmini ‘Trump karşıtı sahneleri’ nedeniyle boykot etme çağrısı yaptı. Gelecek hafta vizyona girecek olan ‘Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi’, üçlemelerin ana hikayesinden bağımsız olarak çekilen bir ara film. Boykot kampanyası fikri, bir Trump destekçisinin filmin senaryo yazarlarını Trump’ı ‘ırkçılıkla’ ilişkilendiren yeni sahneler koymakla suçlaması ile ortaya çıktı. ‘Trump için Yurttaşlar’ adlı destek grubu, yazarların senaryoyu değiştirerek filme ‘Trump karşıtı sahneler’ eklediğini söyledi. Twitter üzerinden başlatılan #StarWarsuÇöpeAt etiketiyle, 24 saat içinde 120 bin paylaşım yapıldı. Filmin senaryo yazarlarından Chris Weitz ise, söz konusu yorumların ‘tamamen düzmece’ olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Dışişlerine Putin dostu

ABD’li resmi kaynaklar, ülkenin en büyük petrol şirketi Exxon Mobil CEO’su Rex Tillerson’ın, Trump’ın ABD Dışişleri Bakanlığı için önde gelen adayı olarak ortaya çıktığını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın dostu olan olan Tillerson’ın, önümüzdeki hafta konu hakkında açıklama yapacağı belirtildi. Tillerson adının, eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani’nin resmi olarak bakanlık yarışından çekilmesiyle öne çıktığı bildiriliyor. Exxon Mobil, 50’den fazla ülkede faaliyette bulunuyor ve altı kıtada petrol ve doğal gaz arıyor. Şirket 2011 yılında, Rusya’nın en büyük milli petrol şirketi olan ‘Rosneft’ ile ortak bir petrol arama ve üretimi için anlaşma imzaladı.

Haberin Devamı