Gazete Vatan Logo

‘Seçim koşulları yok’

‘Seçim koşulları yok’

HDP lideri Demirtaş: “Bölgedeki milletvekillerimiz bu koşullarda seçim kampayası yapılması imkansız diyor. Sandıklara bir baskıya hazırlanıyorlar. İptal de edebilirler”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Avrupa kentlerinde gerçekleştirdiği temasların ardından dün Ankara’ya geldi. Demirtaş, Meclis’te düzenlediği toplantıda şunları söyledi:

‘Merkezi gladyo örgütü’

“Bütün bölgelerden gelen arkadaşlar şu bilgiyi veriyor: Oradaki yerel jandarmadan çok dışarıdan gelen özel operasyonel güçler sivil halkı katlediyor. Plakası olmayan ve yerel yöneticileri dinlemeyen. Merkezi bir gladyo örgütü konusunda ısrarcıyım. Onlar eliyle sivillere kadar yönelen infazlar yapılıyor.”

Boykot gündemde yok

“Gerçekleştirdiğimiz toplantılarda bölgedeki vekillerimiz seçim koşulu vardır diyemedi. ‘Bu koşullarda seçim kampanyası yapılması imkansızdır’ dedi. AKP’nin amacı da bu zannedersem. Ama hükümet bunu bir plan çerçevesinde yönetiyor. Cumhurbaşkanı açıkça ‘7 Haziran’daki gibi olmayacak’ dedi. Görünen o ki sandıklara bir baskıya hazırlanıyorlar. İptal de edebilirler müdahale de edebilirler. Seçim ortamı bölgede yok.” (Boykot tarışması olum olmadığı sorusu üzerine) Bizim gündemimizde boykot tartışması yok. Biz seçim güvenliği için daha çok tartışıyoruz. Anketlerde düşük çıkarsa seçim yaptırmama kaygısı taşıyoruz.”

Haberin Devamı

Bakanlar azledilir mi?

“Seçim hükümetini de hile ile yaptılar. Bağımsızların olması gereken koltuklarda AKP’liler oturuyor. (HDP’li iki bakanın azledileceği iddialarıyla ilgili soru üzerine) Bunu yaparlarsa da şaşırmamak gerekir. Bu çirkinlikleri orada deşifre etmeye devam edecekler arkadaşlarımız. Azletme konusunda keyif onlara aittir. Zaten bütün koltukları yasadışı aldılar, varsın iki koltuğu da alsınlar.”

Hedef yüzde 20

“HDP büyük bir şanstır. Mevcutlar içerisinde en iyisiyiz. Türkiye’nin çoğulculuğunu en iyi yansıtan partiyiz. Barış konusunda en samimi partiyiz. Bunların hepsini Türkiye kamuoyu gördü. Bu seçimde de bu savaşı çıkaranlardan büyük bir hesap sorulacaktır. Biz yüzde 20 olarak hedef koyduk. Çatışmalarda HDP’nin suçunun olmadığını herkes görüyor. Daha çok AKP savaşa çekmeye çalışıyor, PKK’yı tahrik ediyor.

Haberin Devamı

PKK daha çok silah kullansın diye çaba sarf ediyor. HDP’liler bu savaşta zarar görüyor.”

Tüzel’e tepki
Demirtaş, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in, EMEP’in kararıyla seçim hükümetinde yer almamasına ilişkin, “Partinin kararına herkesin uyması beklenir. Değerlendireceğiz. Bizimle ittifak yapan partilerin ittifak hukukuna uyması gerekir. Kesinlikle aykırı davrandı. Anlaşmamıza aykırı davrandılar” dedi.
Kahve makinası bile konulmuş!
“Çözüm sürecinin bir parçası ve son aşaması PKK’nın silahları bırakmasıydı. İmralı’da burada oturduğumuza benzer bir masa yapıldı, marangoz götürüldü masa yapıldı. Bu masada hep beraber oturulacaktı. O toplantıda Abdullah Öcalan bir tarih verecekti. PKK’ya çağrı yapacak ve toplantı başlayacaktı. O toplantıya hükümet ne bizi götürdü, ne kendisi geldi. Dolayısıyla müzakere masasını devirdiler. Çay kahve makinası dahi olmak üzere bir toplantı salonu hazırlandı orada. Soruyoruz toplantıya niye gelmediniz?”
Doktora saldırı için sert tepki
Diyarbakır’da öldürülen doktor Abdullah Birol ile ilgili de konuşan Demirtaş, “Doktorlara, hemşirelere, sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar en ahlaksız savaş koşullarında bile kabul edilemez. Kimse sağlık çalışanlarına ne elini ne de dilini uzatmamalı. Biz bunu lanetliyoruz” dedi.

Haberin Devamı