Gazete Vatan Logo

‘Sebebi sistem değil kötü yönetimdir’

CHP lideri Kılıçdaroğlu Diyarbakır’da yaptığı konuşmada işsizliğin arttığını, nüfusun yarısının icralık olduğunu söyledi ve ekledi: Bütün bunların sebebi parlamenter sistem değil, kötü yönetimdir

‘Sebebi sistem değil kötü yönetimdir’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da referandum çalışmaları kapsamında bir düğün salonunda partililer ile bir araya geldi. Türkiye’nin sorunlarına değindi. Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’ın 1 milyon 700 bin nüfusu olduğunu, Türkiye’nin en fakir illerden biri olduğunu, hangi sokağa girilse onlarca işsiz gençle karşılaşılacağını ifade etti ve “İşsizlik oranı açısından Türkiyenin ikinci kenti. 18.7’lik bir işsiz oranı var. Türkiye’nin çok üstünde bir oran. 1 miyon 700 bin vatandaştan 1 milyon 91 bini yoksulluk içerisinde yaşıyor. 1930’lu yılarda ülkenin 3’üncü sanayi kenti olan Diyarbakır. En fazla yeşil karta sahip olan il Şanlıurfa’dan sonra Diyarbakırdır” dedi. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

‘Diline hakim olamayan’

“Türkiye’nin nüfusunun yarısı icralık. Vatandaş borcunu ödeyemiyor, bunun sebebi parlamenter sistemi mi? 4 milyon Suriye’li var. 4 milyon Suriyeli kim getirdi? Parlamenter sistem mi getirdi. Hele ‘Evet’ çıksın, vatandaşlık vereceğiz diyorlar. Hepimizin düşünmesi lazım. Bütün bunların sebebi parlamenter sistem değil, kötü yönetimdir, kötü yönetim. Şu soruyu kendi vicdanınıza sorun: 15 yıldır iktidardalar, 15 yılda bir karar almak isteyip de alamadığınız karar var mı? Hayır. Peki bu işsizlik, yoksulluk, fakirlik neden mazot niye füze gibi yükseliyor, dolar neden yükseliyor. Türkiye Cumhuriyeti itibari neden yerle bir edilmiş konumda. Niye bütün devletler bize düşman, hangi gerekçelerle kavga ediyoruz. Ne için, parlamenter sistem mi bunu zorluyor. Diline hakim olamayan, devleti iyi yönetemez. Ceplerini düşünüyorlar, vatandaşı değil, kendi geleceklerini düşünüyor. “

Haberin Devamı

‘Sizinkiler askerde...’

“18 yaş düzenlemesi getirmişler. Herhalde Diyarbakırlı’lar memnun olacak, hepsi işsiz hepsi 18 yaşında. Çocuklarınız hem milletvekili olacak, hem emekli olacak, bundan daha ballı olacak. Kendi çocuklarına hazırlıyor. Sizin çocuklar askerde -38 derecede terörle mücadele ediyorlar, El Bab’da şehit oluyor. Bunu kabul etmiyor, doğru bulmuyoruz.”

‘Üstünlerin hukuku...’

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, vekil sayısının 600’e çıkarılmasının maliyetinin 187 trilyon olduğunu belirtti ve ekledi: “Bu anayasa değişikliği ile parti devleti yaratılıyor. Cumhurbaşkanı partili, bakanlar partili, milletvekili partili, hakim partili, Anayasa Mahkemesi üyesi partili. Ya partiye üye olmayanlar, onlar ikinci sınıf. Türkiye’de ilk defa üstünlerin hukuku yaratılıyor.”

‘Koro halinde bağırıyorlar’

“Peki bir ülke kendi sorunlarını nasıl çözer? Hep suçlu birilerini bulacaksın. Bir düşman arıyorlar saldırmak için. Koro halinde bana saldırıyorlar, ben de ‘eyvallah’ diyorum saldırın kardeşim saldırın. Saldırdılar da ne oldu acaba, açığını bulabiliyor miyiz diye. Haram yemedik, kul hakkı yemedik. Cevap verecek mi diye bekliyorlar valahi vermeyeceğim.”