Gazete Vatan Logo

‘Sayemizde dünya savaşı çıkmadı’

Washington’un yeni nükleer doktrinini yayınlayan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), uzun süredir küresel çapta savaşların yaşanmamasını ABD’nin marifeti olduğunu öne sürdü

‘Sayemizde dünya savaşı çıkmadı’

Pentagon’un dün yayınladığı yeni doktrine göre ABD, nükleer silahların yayılmasını önleme ve nükleer silah sayısını azaltma taahhüdünü üzerine alıyor. Nükleer dizginleme dönemine dek büyük ülkeler arasında feci sonuçlara yol açan savaşların normal bir şey olduğunu Pentagon, ABD’nin nükleer potansiyelinin nükleer ve nükleer olmayan saldırganlığın dizginlenmesine büyük katkı sunduğunu savundu. 19. yüzyılın ilk yarısında ABD’nin nükleer doktrin hazırladığı döneme kadar yaşanan 1. ve 2. Dünya Savaşı’nda 80-100 milyon kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Pentagon, “Büyük devletler arasında uzun süredir küresel çapta savaşlar yaşanmaması ABD’nin marifeti. Bu sayede can kayıpları ciddi ve kalıcı şekilde azaldı” ifadelerini kullandı.

‘Atom bombasını ne zaman atarız?’

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Patrick Shenahan, nükleer silahları ancak “olağandışı şartlarda” kullanabileceklerini belirtti. Shenahan, buna ABD ve müttefiklerine yönelik nükleer olmayan saldırının da dahil olduğunu kaydetti. Shenahan, “Nükleer doktrin, ABD’nin olağandışı şartlarda, ülkenin ve ayrıca müttefikler ile partnerlerin hayati önem taşıyan çıkarlarını koruma amacıyla nükleer silah kullanma konusunu değerlendirebileceğini kaydediyor” dedi.

Haberin Devamı