Gazete Vatan Logo

‘Savcıyı İranlı ajan öldürdü’

İsrailli Debka sitesi, Arjantin’de Yahudi merkezine düzenlenen bombalı saldırıyı soruşturan Savcı Nisman’ın, sığınmacı kimliğine bürünen İranlı bir ajanın öldürdüğünü iddia etti.

İsrail istihbaratına yakınlığı ile bilinen Debka sitesi, 18 Ocak’ta evinde ölü bulunan Arjantinli Savcı Alberto Nisman’ın, İranlı bir ajan tarafından öldürüldüğünü öne sürdü.
Başkent Buenos Aires’te 1994 yılında AMIA Yahudi merkezine düzenlenen bombalı saldırının arkasında İran’ın olduğunu ve Devlet Başkanı Cristina Kirchner’in bu gerçeği ülkenin ticari çıkarları için gizlediğini öne süren Nisman, mecliste soruşturma raporunu açıklayacağı gün evinde ölü bulunmuştu.
İlk bakışta başından kendini vurarak intihar ettiği düşünülen Nisman’ın otopsisinden çıkan çelişkili sonuçlar, savcının cinayete kurban gitmiş olabileceği ihtimalini doğurmuştu.
Debka sitesi, yürüttükleri soruşturma neticesinde Nisman’ın 4 yıl önce tanıştığı bir İranlı ajan tarafından öldürüldüğünü belirlediklerini duyurdu. İddiaya göre 2010’da Arjantin’e ‘sığınmacı’ olarak gelen ajan kendisini ‘Abbas Hakikat’ adıyla tanıttı. Ajan, Nisman’a AMIA saldırısıyla ilgili bazı gizli belgeler vererek savcının güvenini kazandı.
Yan daireyi tuttu
Gizlice savcının yan dairesini kiralayan Hakikat, 18 Ocak günü Nisman’a yeni belgeler getireceğini söyledi. Savcıdan korumalarını uzaklaştırmasını isteyen ajan, eve geldiğinde, Nisman’ın yardımcısından aldığı silahla cinayeti işledi. Kapıyı içeriden kilitleyen Hakikat, daha sonra havalandırma sisteminden yan daireye geçerek kayıplara karıştı.
Emri o verdi
Debka sitesi, İranlı ajana Nisman’ı öldürme emrini, savcının AMIA saldırısının planlayıcılarından olduğunu öne sürdüğü İranlı istihbarat yöneticisi Muhammed Alavi’nin verdiğini yazdı.

Haberin Devamı

KIrchner’i ikna ettiler
Debka, İranlı ajanların, Nisman’la yakınlaşmak için Arjantin istihbarat yetkilileriyle ortak çalıştığını iddia etti. Siteye göre Kirchner suikasta başta karşı çıktı, ancak İranlılar ‘temiz bir iş’ çıkaracakları konusunda teminat verince operasyona onay verdi.

Haberin Devamı