Gazete Vatan Logo

‘Sat-yap’ modeli bizi yarı yolda bırakabilir

Gayrimenkul Zirvesi’nde konut ihtiyacı artsa da satın alma gücünün artmadığı vurgulandı. Talep yetersizliğine işaret eden GYODER Başkanı Torun, “Sat-yap yarı yolda bırakabilir” uyarısı yaptı

‘Sat-yap’ modeli bizi yarı yolda bırakabilir

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi’nin 15’incisi dün ‘İşimiz Metrekare’ temasıyla gerçekleştirildi. Zirvenin açılış konuşmasında sektörün sorunlarına ağırlık veren GYODER Başkanı Aziz Torun, ‘Başımızı kuma gömemeyiz’ diyerek, ‘sat-yap’ modelinin sektörü yarı yolda bırakabileceğine ilişkin uyarı yaptı ve alım gücünün artmadığını vurguladı.

B VE C PLANI YAPIN

Konuşmasında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in ‘geçici bahar havası yaşıyoruz’ sözlerini hatırlatan Torun, “Beklenen olumsuz hava şartları fırtınalı kışa dönerse ne yapacağız? Bir hazırlığımız var mı? Emin değilim. Endişelerim var” dedi. ‘Açıyorum-kapıyorum’ denilen bir musluk reklamından örnek veren Torun, şunları söyledi: “Biz de satıyoruz, yapıyoruz diyerek 10 senedir yolumuza devam ediyoruz. Ama bu model bizi yarı yolda bırakabilir. Bir olumsuzlukta en çok etkilenecek gayrimenkul sektörüdür. Planlarımızı iyimser tahminlere göre yapmanın yanı sıra B ve C planlarını da programa almalıyız. Sat-yapa dayalı finansman modeli uzun vadede zor durumda bırakabilir. Farklı finansal modeller ya da güçlü ortaklar bulun.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE ÇEKİCİ BİR ÜLKE

“Yabancı Yatırımcı Gözüyle Türkiye’de Gayrimenkul Sektörü” başlıklı oturumda, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye bakışı değerlendirildi. Amstar, Blacstone, Akzirve gibi Türkiye’de yatırım yapan kuruluşların yöneticilerinin değerlendirmelerinde Türkiye’nin çekici bir ülke olduğu vurgulandı. EBRD Gayrimekul ve Turizm Direktörü Claudia Pendred, “Türkiye’nin yabancı yatırımcıyı çeken bir durumu var” dedi. Kentsel dönüşüm, öğrenci yurtları gibi alanlarda şirketlerinin ilgisinin devam edeceğini söyleyen Pendred, “Türkiye büyük ve önemli ülke. Fırsatları olan bir ülke” diye konuştu.

KİME SATACAĞIZ?

SORUNLARINI 16 ay önce Başbakan Davutoğlu önderliğindeki toplantıda ifade ettiklerini hatırlatan Torun, “O günden bugüne 2 seçim, 2 hükümet değişti. 3’üncüsünü göreceğiz. Henüz gelişme olmadı” dedi. İmar yasasının çıkarılmasını, KDV uygulamasının revize edilmesini isteyen Torun, şunları söyledi: “KDV bir kaos haline geldi. Arsa rayiç fiyatları yüzde 1 KDV için çok sembolik rakamlarda kaldı. Sektör de KDV muafiyetinden yararlanmak için rantı yüksek yerlerde kentsel dönüşüme yöneliyor. Konut ihtiyacı artıyor ancak satın alma gücü artıyor mu? Konutları yapıyoruz ama satın alma gücü var mı, fert başına gelir artıyor mu? Bu konuda ciddi sıkıntı olduğunu düşünüyorum.”

Haberin Devamı

İYİ TARAFINA BAKIN

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan da açılış konuşmasında GYODER Başkanı’nın taleplerine cevap verdi. Ceylan, sektörün sorunlarını bildiklerini belirterek, “Ancak bardağın dolu taraflarına da bakmak gerekiyor. Ağırlıkla sektörün sorunları dile getirildi ancak hükümetimiz döneminde gayrimenkul sektörüne çok önem verildi” dedi.