Gazete Vatan Logo

"Sarıkız'ın gözyaşı" için geldiler

Bilecik'te yılın sadece bir günü Sarıkız mevkisindeki kayadan sızan ve şifalı olduğu ifade edilen suya yöre halkı yoğun ilgi gösteriyor. Ziyaretçilerden Ergün: "Her Hıdrellez'de geliyoruz. Burada su akıyor, dilekte bulunuyoruz. Suyu yüzümüze şifa niyetine sürüyoruz"

"Sarıkız'ın gözyaşı" için geldiler

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, her yıl sadece 6 Mayıs'ta Sarıkız mevkisindeki kayadan sızarak akan ve şifalı olduğuna inanılan sudan içmek ve vücutlarına sürmek isteyen vatandaşlar, Hıdırellez etkinlikleri kapsamında bölgeye yoğun ilgi gösterdi.

Rivayete göre, Osmanlı Devleti kurulmadan önce bölgede yaşayan bir beyin kızı olan ve bir çatışmada ölen Sarıkız'ın burada yattığına, kayadan akan suyun da Sarıkız'ın gözyaşları olduğuna inanılıyor.

İlçe merkezine 4 kilometre mesafedeki Sarıkız mevkisinde damla damla akan ve şifalı olduğuna inanılan sudan içmek isteyenler sıraya giriyor. Burada toplanan vatandaşlardan bazıları, kayadan damla damla akan suyu şişelere doldururken, bir kısmı da oluşan çamurdan vücutlarına sürüyor ve dilek tutuyor.

Sarıkız'ı genç erkek ve kızlar kısmet, hastalar da şifa bulmak için ziyaret ederken ayrıca bölgeden toplanan çiçekler de kent merkezinde evlerin kapılarına bırakılıyor.

Kocaeli'den gelen Emine Pektaş, yüzyıllardır 6 Mayıs sabahı insanların ağlayan sarıkız olarak bilinen yere geldiğini belirterek, "Merakım vardı, bu sene de Osmaneli'de olduğum için uğramak istedim." dedi.

Haberin Devamı

Ziyaretçilerden Merve Ergün ise "Her Hıdrellez'de geliyoruz. Burada su akıyor, dilekte bulunuyoruz. Suyu yüzümüze şifa niyetine sürüyoruz." ifadesini kullandı.

Osmaneli ilçesinden Zeki Fırat da Sarıkız'ın gözyaşlarının ancak bu saatte aktığına inandıklarını ve bu nedenle sabah erken saatte geldiklerini söyledi.

Osmaneli'den Ünsa Özet, geçmiş yıllarda bölgede ateş yakıldığını ve daha çok ilginin olduğunu dile getirerek, "Sabaha kadar Sarıkız'ın ağlamasını beklerdik. Gençler daha çok ilgi gösterirdi o zamanlar." görüşünü aktardı.

''Sarıkız ve sarı su" rivayeti

Rivayete göre, Sarıkız, Osmanlı Devleti kurulmadan önce bölgede yaşayan bir beyin kızıdır. Bir çatışma sırasında Sarıkız'ın yönettiği birlik yenik düşer. Yaralanarak ölen Sarıkız'ı, babası bugün suyun çıktığı mevkide gömer.

Sarıkız'ın, suyun çıktığı yerde yattığına, akan suyun da Sarıkız'ın gözyaşı olduğuna inanılıyor. Sarı su, sadece mayıs ayında bir gün, genellikle de ilk haftasında damla damla akıyor. Buraya genellikle kısmet arayan bekar kız ve erkeklerin yanı sıra şifa arayan hastalar geliyor. Suyun çıkmasıyla oluşan ve alna sürülen çamurun baş ağrısını giderdiğine ve uğur getirdiğine inanılıyor.

Haberin Devamı