Gazete Vatan Logo

'Sarıkamış, bir destanın adıdır'

Osmanlı-Rus savaşı sırasında Enver Paşa komutasındaki 90 bin askerin Sarıkamış yakınlarındaki Allahuekber Dağları'nda tek kurşun atmadan şehit düşmesinin, 92. yıldönümü nedeniyle Erzurum'daki Karskapı Sehitliği'nde düzenlenen törene bir mesaj gönderen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, vatan evlatlarının Sarıkamış'ta zafer kazanamadığına işaret ederek, "Sarıkamış, bir destanın adıdır" dedi

Karskapı Şehitliği'nde bugün saat 10.00'da Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) tarafından düzenlenen anma törenine Vali Celalettin Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Ahmet Küçükler, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Emniyet Müdürü Kamil Çolak, alt belediye başkanları, gaziler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende bir konuşma yapan Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, "90 bin şehidimizi 92'nci yıldönümünde saygı ile anıyoruz" dedi.

GENELKURMAY BAŞKANI: `SARIKAMIŞ BİR DESTANDIR'
Anma töreninde bir mesaj gönderen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Olağanüstü doğa şartlarına rağmen gözünü kırpmadan şehit düşen vatan evlatlarını yürekten ve minnetle anıyoruz. 92 yıl önce bu hareketta görev alan Türk ulusunun fedakar evlatları, düşmana karşı parlak bir zafer kazanamadılar. Ama onların gösteridiği olağanüstü tahammül ve kararlılıkla, vatan fikrinin belleklerde yerleşmesini sağladılar. Tarihimizde Sarıkamış Harekatı olarak yer alan bu olay, aslında vatanları uğruna bile bile ölüme koşan, bugün bizlere huzur güven esenlikle yaşadığımız bu güzel toprakları armağan eden bir neslin imkansızlıklar karşısında yazdığı destanın adıdır. Sarıkamış Harekatı askeri açıdan varolma azminin, direncin mücadelenin, inancın, fedakarlığın ve herşeyden önemlisi Türk ulusu ve askerinin en zor şartlarda vatanı için neleri göze alabileceğinin abideleşmiş bir örneğidir" dedi.

BAYILAN MEHMETÇİĞE ARKADAŞ DESTEĞİ
Öte yandan Topcu Albay Osman Arslan'ın günün anlam ve önemini belirten konuşması sırasında 9'uncu Kolordu Komutanlığına bağlı Tören Mangası'ndaki bir asker baygınlık geçirdi. Yanında duran arkadaşının eliyle belinden tutarak destek vermesi sonucu Mehmetcik, tören boyunca yere düşmeyip ayakta kalmayı başardı. Baygınlık geçiren mehmetçik tören sonrası komutanı tarafından anıtın arkasına götürülerek dinlendirildi.

Törene katılanların, şehitlerin mezarına çiçek koymaları ile son buldu. Erzurum'daki Lalapaşa, Gürcükapı, M. Zeki Kotku camilerinde Cuma namazından sonra şehitler için Kuran-ı Kerim ve mevlit okutuldu.

Haberin Devamı