Gazete Vatan Logo

'Sarıgül aday olursa...'

Melih Gökçek katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı

'Sarıgül aday olursa...'

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, NTV’nin canlı yayınında Ahmet Arpat’ın sorularını yanıtladı.

Ankara'dan Mustafa Sarıgül'ün aday olmasından çok memnun olacağını belirten Gökçek, "O da belediye başkanlığı yaptığı için tartışırken bir seviye olur" şeklinde konuştu.

- Sayın Gökçek, Sayın Başbakan sizin adını açıkladığınızda bazıları için sürpriz oldu, siz bekliyor muydunuz?

Benim aday adayı olduğum 3 seneden 4 seneden beri medyaya yansıyan bir haber. Aday adayı olan birinin aday olması fazla şaşırılmaması gereken bir şey.

Sarıgül aday olursa...

- Geriye dönük baktığınız ilk seçildiğinizde koyduğunuz vizyonun ne kadarı gerçekleşti?

Söylemiş olduğum şeylerin belediyenin ekonomik imkanlarını da düşünürsek çok daha fevkindekini yaptığımızı düşünüyorum. Son dönemde 30 tane alt-üst geçit yapmayı vaad etmiştim, 66 tane oluyor seçime kadar. Yani koymuş olduğum hedeflerin büyük bir kısmını yakaladık. Yapamadıklarımızın büyük bir kısmı mahkeme kararlarıdır. Mesela kent girişlerine bazı özel girişler yapmayı planlamıştım ama mahkeme kararıyla yapamadım. Ama bu dönem içinde seçime kadar 5 kent giriş kapısı bitmiş olacak. Ankara artık bir marka kenttir. Gönül arzu eder ki metromuz 200 kilometre olsun ama bu bir ekonomi meselesi. Dolayısıyla belediyenin imkanlarını aşan bir şey. 350 bin araç vardı trafikte ben geldiğimde şu anda 1 buçuk milyon var. Yol çevrelere yapabiliyorsunuz ama merkeze yapamıyorsunuz.

- Yorulmadınız mı?

Hiç yorulmadım. Daha sonrasında emeklilik düşünüyorum.


- Ankara’nın en büyük sorunu nedir sizce?

Ulaşımımız rahat olmasına rağmen daha da rahat olması için ulaşım sorununa yeni çözümler aramak.

- Son zamanlarda Ankara’daki dostlarımızın da trafikten şikayet ettiğini görüyoruz, buna bir çözüm bulunacak mı?

Ben geldiğimde 350 bin araç vardı trafikte o zaman TBMM’nin önünden Keçiören Belediyesi'nin olduğu yere 45 dakikadan önce gidemezdiniz. Şu anda 1 buçuk milyon araç var ama 20 dakikada gidersiniz. Eskişehir yolundan geliyorsunuz ve 4-3-2 şeride düşüyor sonra. Her sene minimum 50 bin araç giriyor trafiğe Ankara’da. Her sene bu araçlar için yeni yollar gerekli. Her sene bunları yapıyoruz ama yeni yerleşim yerlerinde. Ama Ankara’da merkez bir tane, Kızılay meydanı. Metro gibi ulaşım yollarını daha çok koymak gerekiyor.

- Ankaralılarla konuşunca sanki Melih Gökçek’in en zayıf halkası metro gibi bir durum çıkıyor.

Bütün dünyada metroları her zaman devlet yapar, hükümet yapar belediyelere devreder. Şimdi yüzde 6’lık vergi dilimiyle oradan gelen payla metroları belediyeler olarak yapma şansınız sıfır. Biz bütün bunlara rağmen Ankara’da 44 kilometre yeni metroya başladık. Aslında 10 kilometre başlasaydım ben bunu bitirmiştim. 1 katrilyon para sarf ettik. Ankara için biraz uyanıklık yaptık. Ben buna başlarsam eninde sonunda hükümet buna sahip çıkmak zorunda kalır, yarıda bırakamaz ve Ankara 44 kilometreyi kazanır dedim. Ondan sonra Sayın Başbakan'a naz yaptık ve sağolsun kırmadı bizi ve metroları Ulaştırma Bakanlığı üstlendi. Seçimden öncede Sincan ve Çayyolu hattı devreye giriyor. Keçiören hattı da 2014’ün ortalarında devreye girmiş olacak. Gene hükümetimiz önümüzdeki dönem için havaalanı ile Kızılay arasındaki yeni metro hattı üzerinde çalışıyorlar. Bizim Ankara’da 200-300 kilometre metro olursa trafikte daha iyi nefes almak mümkün olabiliyor.

- Kazanırsanız görevi bırakırken hayalinizde kaç kilometrelik bir metro hattı var?

Hayalimdeki metroya ulaşmak mümkün değil. 5 yıl içinde metro olarak havaalanı metrosunu yaparız ve onunla kalırız. Ama başka ulaşım çözümleri olacak.

-ANKA-Park öne çıkıyor söylemlerinizde.

Ankara turizm açısından çok fakirdir. Yıl içinde maksimum 2 milyon insanı geçmez. Bu nedenden dolayı Ankara’nın kabuğunu kırması lazım. Paris de bizim gibi karasal bir iklime sahip ama 40 milyon turist geliyor. Biz bu dönemde eski para ile bir katrilyon liraya mal olacak ve dünyanın en büyüğü olacak bir tema park yapıyoruz. Disneyland deyince daha iyi anlıyor insanlar. Atatürk Orman Çiftliğiden 2 milyon 100 bin metrekare arazi aldık bunun üzerine hayvanat bahçesi ve tema park yapıyoruz. Burada kendisinin emsalleri ile mukayese edilmeyecek derecede oyuncak var. Dünyanın en büyük parklarında 60-80 oyuncak var. Bizde 1217 tane. Dünyanın hiçbir yerinde 100 bin metrekare kapalı alan bulamazsınız, bizde sadece 100 bin metrekare kapalı alan var. Bizim yazımız 4 ay civarında. Parkın diğer zamanlar kapalı kalması düşünülemez. Onun için kapalı alanı çok büyük yaptık. Başka yerlerde en fazla 5 rollercoster vardır, bizde 14 tane var. Ortaya bir havuz yapıldı ve su oyunları grubu konuldu. Bunun genişliği 209 metre yüksekliği 120 metre. Oyuncak çeşitlerinde aklınıza ne gelirse var. Aynılarını yurt dışında 3-4 ayrı parka gitseniz bulamazsınız ve 250 dolara gezebilirsiniz. Ama biz 25 dolara açacağız.

- Hangi konularda Ankaralı'yı rahatlatacak projeler düşünüyorsunuz?

Ulaşım konusunda bir takım projeler sunacağız. Kentsel dönüşümde yeni bir takım özel projeler ortaya koyacağız. İnşallah bir de belediyenin yaptığı rutin işlere ilaveler var.

- Sayın Babacan Marka şehirler için kent ekonomileri forumunda bir açıklaması vardı. 'Yüksek maliyetli projeler açıklayan adaylara projeler yapılacak ama hangi kaynakla' diye soruyor.

Zaten ayağını yorganına göre uzatman lazım. Metro için bir borçlanma yapılmış, su için bir borçlanma yapılmış benden önce. 20 seneden beri borç ödüyoruz daha bitmedi ve en az 10 sene süreyle belediye gelirlerinin yüzde 25’ine el konulacak.

- ANKAPARK kendi kendini döndürebilecek bir proje mi?

Biz arzu ettik ki bunu özel sektöre yaptıralım ama gelmiyorlar. Ankara onlara cazip gelmiyor belki. O zaman biz belediye olarak bunu üstlenmek zorunda kaldık. İşte yol, su, kanalizasyon gibi şeyler yaptık. Bu kendini idame ettirir ama kendini finanse etmesi çok uzun yıllar alır. Burası başladığı zaman Ankara’da hareket başlayacak, oteller, alışveriş merkezleri hareketlenecek ve Ankara’ya bir akım olacak ve ekonomisi ayağa kalkacak. Ben yerli ve yabancı 10 milyon kişi bekliyorum buraya. 5 milyon Ankara’nın dışarısından gelecek ve büyük nimet olacak.

- Melih Gökçek nasıl bir rakip ister karşısında?

Fark etmez. Gönül arzu eder ki seviyeli güzel bir seçim kampanyası olsun. Karşılıklı olarak projelerimizi anlatalım bunları tartışalım. Ama kampanya dönemlerinde genellikle diğer siyasal partiler sadece ve sadece çamur atmayı, yolsuzluk iddialarında bulunmayı metot haline getirmişlerdir. Hem Cumhuriyet Halk Partisi hem Milliyetçi Hareket Partisi yaptı aynı şeyi. Ben 'Onurlu insanlar çıkar söylediklerini ispat atarlar ve gider benim hakkımda da savcılığa müracaat eder' dedim. Benim dokunulmazlığım yok, ama bir tane müracaat olmadı. Bu seçimlerde de aynı kampanyaya yüzde bir milyon başvururlar. Bu artık maalesef muhalefet partilerinde metot haline gelmiş. Şerefli haysiyetli insan, savcılık orada verin ne varsa buyursun yapsınlar. Orada tartışma yaparak diğer konuları unutturmaya çalışıyorlar.

- İstanbul’da sıkı bir yarış olacak gibi isimler belli olmamasına rağmen. Ankara’dan İstanbul’a bakıp bir hayıflandığınız oluyor mu ben olsaydım filan diye?

Sarıgül Ankara’dan aday olsaydı çok memnun olurdum. O da belediye başkanlığı yaptığı için iki belediye başkanı tartışırken dahi bir seviye olur. Şimdi benim karşıma birileri çıkacak ve belediye başkanlığı yapmamışsa birbirinizi anlamanız o kadar zor ki.

- Sarıgül’ü kendinize ciddi bir rakip olarak görür müydünüz?
Karşının özelliklerini bilirseniz hiçbir sorun yaşamazsınız. Ben Türkiye'de Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarının çok rahatlıkla tartışmayı yapıp kimin belediyeciliği daha iyi bildiğiniz örnekleriyle ortaya koyabiliriz.

- Peki İstanbul’da Sarıgül’ün şansını nasıl görürsünüz?

Kesinlikle AK Parti alacak buna hiç şüphem yok. Baronların ve belli bir takım medyanın bütün desteğine rağmen.

- Gezi sürecinde sizi ekranlarda çok gördük. Seçim meydanlarında gezi süreci sizin seçim programınız olacak mı?

Mutlaka. Ankara için çok önemli olaylar oldu ve Ankaralıların hafızalarında bir yer işgal ediyor. Ankara’daki gezi olaylarında iki ana unsur var, marjinal gruplar artı o marjinal gruplarla birlikte hareket eden Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri. Yarın Ankara’da Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediyeyi alması demek bu marjinal grupların eline Ankara Belediyesi'nin geçmesi demek. Ben bunu millete anlatmayacak mıyım? Örnekleriyle göstermeyecek miyim?

- ODTÜ?

ODTÜ zaten yol açılınca sorun bitecek.

-ODTÜ olayları sırasında eleştiriler vardı. 'Neden bu kadar hoyratça, bir gece yarısı girildi' gibi.

Önceleri sayın rektörle yaptığımız görüşmelerden bahsettim. Önce kendisi bahsedince ben de bahsetmek zorunda kaldım. Sayın rektörün bana söylediği 'Tamam bu yol yapılacak itirazım yok. Ama eğer bu işe başlayacaksanız Şubat ayında tatil zamanı başlayın. Bizimkiler burada olmaz, olay çıkmaz' dedi. Kendisi zaten bunun bir tatil döneminde yapılmasını arzu etti. Bende dedim ki 'Şubat ayına kalırsa bu yetişmez, mümkün değil' dedim. Yasa ilan yapıldıktan sonra her türlü iş ve işlemi yapmaya müsaade ediyor. Biz de bu uygulamayı yaptık. Tatili seçtik, çünkü olay çıkmasın diye.

- Başbakan Gezi olayları için 'plebisit' açıklaması yapmıştı 'Halk oylamasına gideriz' demişti. Siz ODTÜ’de böyle bir şey yapsaydınız daha kolay olmaz mıydı?

Aynı şeyi ben söyledim onlara, 'Ankara genelinde bir kamuoyu yoklaması yapalım'; onlar 'hayır' dedi. 'Yoklama yapılacaksa tüm Ankara genelinde değil sadece ve sadece ODTÜ içinde yapacaksın' dediler. Oradan bütün Ankaralılar yararlanacak, dolayısıyla hepsinin oy kullanması lazım. Yapsaydık zaten minimum rakam yüzde 90 çıkardı.

- Siz 5.dönemde Ankara halkını biraz daha bu işin içine sokmayı düşünüyor musunuz?

Ben zaman zaman kamuoyu yoklamaları yapıyorum. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğim. Yasal olarak yapmak mecburiyeti yok ama bu yolda da yapmak isterdik. Bahçelievler’de 7.caddenin yaya bölgesi haline getirilip getirilmemesini detaylı olarak anlattık, oylama yaptık yüzde 56 ile reddedildi ve biz de yapmadık. Gençlik Parkı'nda havuz yapıyorduk, büyük bir rakamda. Bunun için de referandum yaptık 'yüzde 69 oranında yapılsın' çıktı, yaptık. Aşağı yukarı toplam olarak 80 küsur tane kamuoyu yoklaması yapmışız.

- Bu seçimlerde başarı kriteriniz nedir?

Yüzde 50’yi aştığımız zaman başarılı göreceğiz kendimizi. Yaptırdığımız kamuoyu yoklamalarında bizim oylarımız yüzde 55.3 gözüküyor. Evvelki seçimlerde 55.2 almıştım. Hedefimde bunu geçmek. Genel anlamda Ankara’da 50’nin üzerinde çıkacağımız görünüyor. Rakip belli değil ama o çok önemli değil. Kim olursa olsun Cumhuriyet Halk Partisi’nden gidip klasik olarak oylarını verirler. Ben ağzımla kuş tutsam Cumhuriyet Halk Partisi içinde yüzde 5’ine tesir ederim. Çok iyi aday çıkartırlarsa buna sahip olurlar. Cumhuriyet Halk Partisi’nin maksimum çıkacak oyu yüzde 32’dir.

- Merkez sağa da dokunacak bir aday ismi üzerinde konuşuluyor.

Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday olsam bir sağcı gelip bana oy verir mi? Bir de bu doğrudan doğruya Cumhuriyet Halk Partisi’nin acizliğini göstermiyor mu? Kendi içlerinden aday bulamıyorlar, dışarıdan aday arıyorlar.

Haberin Devamı