Gazete Vatan Logo

‘Şarapçı Yeniçeri’ festivali!

2. Viyana kuşatmasında Avusturya’da bir evi yağmalayan ve şaraptan sızan Muhammed adlı yeniçeri festivalle anıldı!

Avusturya’nın Macaristan sınırı yakınındaki Purbach köyünde düzenlenen Türk şenliğine binlerce kişi katıldı. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun 14 Temmuz 1683 yılında gerçekleştirdiği 2.Viyana kuşatması sırasında Avusturya’ya esirdüşen ve Purbach köyünde yaşamını sürdüren yeniçeri Muhammed anısına düzenlenen şenlikte, köy sakinleri 16. yüzyıla ait Avusturya ve Osmanlı kıyafetleri giydi ve yeniçeri Muhammed’in hikayesini bir tiyatro oyunuyla sahneledi. “Purbach Türk Şenliği”nin düzenlendiği alana kurulan stantlarda konuklara Türk ve Avusturya yemekleri ikram edildi. Avusturya Başbakan Yardımcısı da festivale katıldı. Mahalli kıyafetli Türk kadınlarının gözleme açıp kahve pişirdikleri stand ilgi odağı oldu.

Papaz önerdi, kabul etti

Avusturyalı kaynaklara göre, 1683’teki 2. Viyana kuşatması sırasında Osmanlı kuvvetleri Macaristan sınırı yakınındaki Purbach köyünü de işgal ettiler. Yeniçeriler köye girdiğinde halk korkudan evlerini terk ederek çevredeki ormanlık alana sığındı. Viyana’ya doğru harekete geçen yeniçeri birliklerinin köyden ayrılmasıyla evlerine dönen Purbach sakinleri, köyün ileri gelenlerinden Josef’in evinde şömineye saklanmış bir yeniçeriyle karşılaştı. Rivayete göre, yağmalamak için girdiği evde şarap içip uyuyan Muhammed adındaki yeniçeri, köy sakinlerinin dönmesiyle korkup evin şöminesine saklandı ve kaçmak isterken bacaya sıkışıp kaldı. Köylüler, şömineyi yakarak yeniçeri Muhammed’i bacadan çıkarıp öldürmek istedi. Ev sahibi Josef ise cezayı belirlemesi için papazı çağırdı.

Papaz, Muhammed’i de “Hristiyan dinini kabul etmesi halinde” af edileceği vaadiyle bacadan çıkmaya ikna etti. Avusturyalı kaynaklara göre, Hristiyan dinine geçmeyi kabul eden yeniçeri Muhammed, yakalandığı evin sahibi Josef’in yanında işe başladı ve ondan sonraki yaşamını da Purbach köyünde sürdürdü.

YENİÇERİNİN HEYKELİNİ BACAYA DİKTİLER

Yeniçeri Muhammed ve baca çıkışına dikilen heykeli günümüze kadar “Purbach’lı Türk” olarak anıldı ve köyün sembolü olarak kabul edildi. Yeniçeri Muhammed’in yakalandığı Josef’in evi de yıllardan beri “Türken Keller” (Türk mahzeni) adıyla köyün tarihi restoran ve şarap evi olarak hâlâ hizmet veriyor. Restoranın en makbul köşesi ise hâlâ orijinal şekliyle korunan şömine ve bacası. Yeniçeri Muhammed’in Purbach köyünde yerleşip evlendiği ve çocukları olduğu belirtilirken, mezarı ve yakınlarına ilişkin bir bilgi bulunmuyor.

Haberin Devamı