Gazete Vatan Logo

‘Sahte Yeşil’e tahliye var Balbay ve Haberal’a yok!

İkinci Ergenekon davasında mahkeme 'Sahte Yeşil' Osman Gürbüz ve 2 sanığı tahliye etti, Balbay ve Haberal'ın tahliye taleplerini ise reddetti.

2’nci Ergenekon davasında Savcı, firari sanık AKP’den ihraç edilen eski milletvekili Turhan Çömez için kırmızı bülten çıkarılmasını istedi. Mahkeme üç sanığı tahliye etti, Balbay ve Haberal’ı ise bırakmadı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci Ergenekon davasının 138’inci duruşmasında, üç tahliye çıktı. Duruşmada mütalaasını açıklayan Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, firari sanık Turhan Çömez’in yokluğunda tutuklamasını ve hakkında kırmızı bülten çıkarılmasını istedi. Savcı Pekgüzel, iddianame ve eklerinde gösterilmiş olan delillere göre kuvvetli suç şüphesinin varlığını haklı kılacak derecede somut olguların bulunması, yüklenen suçların CMK 100/3 maddesinde sayılı tutuklama nedenleri arasında olduğunu ve Çömez’in yurt dışında kaçak durumda olduğunu belirtti. Çömez’in yokluğunda tutuklanması isteyen Pekgüzel, Çömez hakkında kırmızı bülten çıkartılarak infazı için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesini talep etti.

Pekgüzel ayrıca tutuklu sanıklardan Özel Harekatçı Polis Mehmet Dalagan’ın da adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliyesini talep etti. Pekgüzel, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın da aralarında bulunduğu diğer 20 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Mütalaanın ardından da mahkeme duruşmaya ara verdi.

Yurt dışı yasağı

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklarından Mehmet Koral, Ersin Gönenci ve Osman Gürbüz’ü tahliye etti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin alınan ara kararlar, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından açıklandı. Bazı taleplerin celse arasında değerlendirilmesine karar veren mahkeme heyeti, dosya kapsamı, delil durumu ve yatılan süre dikkate alınarak, 3 yılı aşkın süredir tutuklu olan Osman Gürbüz, Ersin Gönenci ve Mehmet Koral’ın tahliyesine karar verdi, ancak üçüne de yurt dışına çıkış yasağı koydu.

‘Yuh’a inceleme

Mahkeme heyeti, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın da aralarında bulunduğu diğer 18 sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 14 Kasım 2011’e erteledi. Bu arada, duruşma salonundaki CHP’nin Zonguldak ve İzmir teşkilatlarına üye izleyiciler, Balbay ve Haberal’ın tahliye edilmemesi üzerine mahkeme heyetini yuhaladı. Bunun üzerine Başkan Özese, bu kişilerin kamera kayıtlarından tespit edilmesi için talimat verdi. Jandarma görevlileri tarafından izleyicilerin salondan ayrılmalarına izin verilmedi. Kameralardan tespiti yapılacak bu kişiler hakkında işlem yapılacağı öğrenildi.

Ergenekon’un tetikçisi serbest!

OSMAN Gürbüz’ün adı ilk olarak 1990’lı yıllarda Yeşil’in İstanbul’un uyuşturucu kaçakçıları ve kumar mafyasını haraca bağladığı dönemde ikinci bir yeşil kimliği ile ikinci kez haraca bağlaması ile gündeme geldi. Sürekli olarak kendisini koruyan gizli bir elin yardımı ile bulaştığı yasadışı işlerden bir şekilde kurtulmayı başaran Osman Gürbüz, Antalya’da Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı dönemindeki istihbarat başkanı ile birlikte yakalanarak İstanbul’a getirildi. Gürbüz’ün Ergenekon’un tetikçisi olduğu öne sürülüyor. Gürbüz’ün adı bugüne dek defalarca devletin içerisinde yuvalanmış çetelerin arasında geçti. Susurluk soruşturması, Cem Ersever, Mahmut Yıldırım ve Abdullah Çatlı ile birlikte adı anılan Gürbüz’ün, Veli Küçük’ten aldığı emirler doğrultusunda tetikçilik yaptığı da öne sürülmüştü. 1990’lı yıllarda Gebze’de kullandığı otomobilinde çıkan otomatik silahlar yüzünden kimliği deşifre olan Osman Gürbüz’ün, gözünü kırpmadan adam öldürdüğü biliniyor. Mehmet Eymür’ün internet sitesinde oldukça uzun bir portresi yayınlanan Osman Gürbüz işlediği iki cinayet, birçok yaralama ve gasp olayı yüzünden bir süre hapis yattı.

Haberin Devamı