Gazete Vatan Logo

‘Şahin’ gibi konuşan Trichet faiz artırım sinyali verdi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, ECB’nin Euro Bölgesi’nde yüksek enflasyonun güçlenmemesi için derhal hareket geçmeye hazır olduğunu söyledi.

Trichet, ECB’nin gösterge faiz oranını yüzde 1’de bırakma kararından sonra yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi’nde enflasyondaki hızlı yükseliş ışığında faiz oranının gelecek ay yapılacak ECB toplantısında muhtemelen yükseltileceğini söyledi. Gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklanan enflasyon risklerinin gerçeğe dönüşmemesi amacıyla “güçlü bir dikkate” ihtiyaç olduğunu belirten Trichet, şunları söyledi: “ECB çok sert faiz artırımı yapmayacak. Fiyat gelişmeleri görünümü üzerindeki riskler yukarı yönlü. Yönetim kurulu gereken zamanda adım atmak konusunda hazırlıklı. Bir haftalık ve bir aylık likidite operasyonlarını Temmuz’a kadar sürdüreceğiz, bu tarihe kadar gelen bütün talebi karşılayacağız. 3 aylık likidite operasyonları 3 ay daha devam edecek. Bir sonraki toplantıda faiz artırımı olabilir. Nisan’da faiz artırımı kesin değil, yeni gelecek bilgi ve verilere bağlı. Kesinlikle peş peşe faiz artırımına başlamıyoruz. Fiyat istikrarını sağlamak için elimizden geleni yapacağız.” ECB, bu yıl için enflasyon tahminini yüzde 1.8’den yüzde 2.3’e, 2012 yılı için ise yüzde 1.5’ten yüzde 1.7’ye yükseltti. ECB ayrıca Euro Bölgesi için büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 1.4’ten yüzde 1.7’ye, gelecek yıl için ise yüzde 1.7’den yüzde 1.8’e çıkarttı.

Düşmekten yorulan İMKB nefes aldı

Ortadoğu’daki olaylar nedeniyle son 2 haftada yüzde 11 düşen İMKB, Libya’da barış olasılığına ilişkin beklentiler ile petrol fiyatlarındaki gerilemeyle yüzde 2.94 yükseldi. Artışta Rekabet Kurumu’nun bankalarla ilgili soruşturmasına yönelik endişelerin azalmasıyla bankacılık hisselerine gelen alımlar da etkili oldu. Bankacılık Endeksi yüzde 3.26 değer kazandı. Uluslararası yatırım kuruluşlarından Credit Suisse’in İMKB için tavsiyesini yükseltmesi de morallleri artırdı. İş Yatırım Hisse Senetleri Müdürü Orhan Veli Canlı, İMKB’deki yükselişin son günlerde yaşanılan düşüşe bir düzeltme hareketi olarak değerlendirilebileceğini belirterek, “Ayrıca Rekabet Kurumu’ndan gelen açıklamalar da biraz rahatlattı. Açıklamalar yumuşak bir ton olarak algılandı. Cezaların gelirlerin yüzde 10’u olması gibi bir ifade konuşuluyordu ancak bu olmayacak gibi görünüyor. Olay çok fazla söz düellosuna da dönüşmedi” dedi.

Brent petrolün varil başına fiyatı, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin isyancılarla barış yapabileceği yönündeki beklentilerle 114 dolara geriledi. Venezüella, Libya’nın Venezüela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in krizin çözümü için uluslararası komisyon kurulması teklifini kabul ettiğini açıkladı. Credit Suisse, İMKB tavsiyesini yükselterek, değerlemeye aldığı ülkeler için derlediği endeksin yüzde 10 üzerinde getiri tavsiyesi verdi. Önceki gün 1.62 TL’ye çıkan dolar, 1.60 TL’ye indi.

Haberin Devamı