Gazete Vatan Logo

'Sahilin geliri Türkiye'nin varlığı olacak'

Maliye Bakanı Naci Ağbal sahil bölgelerindeki turizm tesislerinin menkul kıymetleştirme yoluyla Varlık Fonu bünyesine alınacağını kaydetti

'Sahilin geliri Türkiye'nin varlığı olacak'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomi aktörlerinin bugünlerde en fazla merak ettiği Varlık Fonu’nun yapısına ilişkin de bilgi verdi. Bakan Ağbal’in verdiği örnek fonun nasıl oluşturulacağının ipucunu da vermiş oldu.

Varlık Fonu uygulamasında Türkiye’nin pasif durumdaki varlıklarının aktif hale getirileceğini kaydeden Ağbal, “Örneğin Maliye Bakanlığı’nın elinde sahil bölgelerinde çok sayıda turizm tesisi var. Bunlar irtifa hakkı ile işletmecilere verilmiş yerler. Biz onlardan yıllık kira alıyoruz. Büyük bir varlık ama şu anda pasif. Biz bunu fon bünyesine devredersek tamamen profesyonel yönetim ilkelerine göre bu varlık menkul kıymetleştirilebilir. Gelirler de bu menkul kıymetleştirme yoluyla toplanabilir” diye konuştu.

OTOMATİK BES VARLIK FONU İÇİN OLUŞTURULMADI

Diğer yandan en çok merak edilen bir başka konu 13 milyon çalışandan brüt ücretlerinin yüzde 3’ü düzeyinde kesilecek olan otomatik BES’te toplanacak fonların Varlık Fonu’nun içine konulacağı iddiası. Konu biraz geçmişteki fonlar gibi toplanacak fonların devlet tarafından büyük projeleri yapmak için çalışanlardan toplanacak paraların kullanılacağı veya istismar edileceği şeklinde algılandığı için önemli. Bakan Ağbal’ın açıklamaları Varlık Fonu’nun otomatik BES’e bel bağlayarak kurulmadığını yeterli derecede açıklıyor.

AKTÖRLERDEN SADECE BİRİSİ OLACAK

Haberin Devamı

Öncelikle gerek mevcut gönüllü BES fonlarının gerek 2017 başından itibaren oluşacak otomatik BES’te fonların profesyonel şirketler tarafından yönetileceğini vurgulayan Bakan Ağbal, şunları söyledi: “Bu fonlarla ilgili önemli kurallar var. Burada değişik alternatifler var. Örneğin standart fonlar bono-tahvil gibi olabildiğinde sabit getirili enstrümanlara yatırım yapmak zorunda. Ancak örneğin Varlık Fonu öyle bir enstrüman üretir ki emeklilik şirketleri profesyonel bir yaklaşım ile fonu burada değerlendirebilir. Bu profesyonel yöneticilerin bileceği iş. Ancak şunu mutlaka belirtelim ki Hazine tasarruf sahiplerinin paralarının riski düşük getirisi yüksek varlıklarda değerlendirileceğine dikkat edecek. Bu nedenle Varlık Fonu piyasadaki aktörlerden herhangi birisi olacak.”

Haberin Devamı

DIŞARIDAN KAYNAK BULACAK

Varlık Fonu’nun yapısı ile ilgili bilgiler de veren Ağbal, “Varlık Fonu uluslararası iyi uygulamalar örnek alınarak düzenlenecek. Bu fon yurtiçi ve yurtdışı piyasalardan kaynak temin edecek. Böyle bir şirketin kaynak temin etmesinin birinci yolu özel sektör mantığı ile çalışacak, kurumsal yönetim ilkelerine göre yönetilecek, mali tabloları uluslararası denetim şirketlerinin denetiminden geçecek ve şeffaf olacak” dedi.

LİMAN ARIYORSANIZ EN GÜVENLİ LİMAN TÜRKİYE

Vergi barışında peşin ödeme indirimi nedeniyle başvuruların daha fazla olacağına inandığını söyleyen Bakan Ağbal, taksitlerde de faiz oranlarının düşük olduğuna dikkat çekti. Varlık barışı düzenlemesiyle ilgili olarak 2018’de ülkelerarası bilgi paylaşımının devreye gireceğini anlatan Ağbal, artık ülkeler diğer ülke vatandaşlarının vergi ile ilgili bütün bilgilerini paylaşacağını ifade ederek, “Vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. 2018’de dünyada sistem değişiyor. Gelin kendi ülkenizde yatırım ve üretim yapın. Paranızı burada değenlendirin. Güvenli liman arıyorsanız en güvenli liman Türkiye” dedi.

Haberin Devamı