Gazete Vatan Logo

‘Sahada etkili partner ile IŞİD püskürtülüyor’

Pentagon’da güvenlik ekibiyle IŞİD’le mücadele toplantısı yapan Başkan Obama “Onların kökünü kazımak zaman alacak” dedi. Obama YPG için “Sahada etkili bir partnere sahip olduğumuzda IŞİD’in püskürtülebileceğini gördük” diye konuştu

‘Sahada etkili partner ile IŞİD püskürtülüyor’

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’da ulusal güvenlik ekibiyle IŞİD ile mücadeleyi ele alan bir toplantı yaptı. Toplantıya, ulusal güvenlik ekibinden toplam 35 yetkili katıldı.

Obama, “Bu (IŞİD ile savaş) kısa süreli olmayacak, bu uzun dönemli bir kampanya. DAEŞ fırsatçı ve atik. Suriye ve Irak’ta kırsal kesimlerin de bulunduğu birçok yerde masum sivil halkın aralarında mevzilenmiş durumdalar. Onların kökünü kazımak zaman alacak” dedi.

‘Asıl iş yerelde’

Örgütün zayıflatılıp yok edilmesi noktasında “asıl işin” koalisyon güçlerinin havadan destek ve eğitim katkısı sunduğu yerel güçlere düştüğüne işaret eden Obama, Irak’ta Ramadi’ye Suriye’de de ülkenin kuzeyine bakıldığında askeri mücadelelerde ilerlemenin yanında zaman zaman gerilemenin de yaşanabileceğinin görüleceğini anlattı. Obama, 5 binden fazla hava saldırısıyla örgütün binlerce savaşçısının öldürüldüğünü, mevzilerinin, teçhizatlarının ve eğitim kamplarının yok edildiğini anlatarak, “Son yıla baktığımızda, sahada etkili bir partnere sahip olduğumuzda IŞİD’in püskürtülebileceğini gördük” ifadesini kullandı. Obama, Musul barajı, Sincar ve Tikrit’te yenilgiye uğrayan IŞİD’in Suriye’deki Kobani, Tel Abyad, Rakka gibi kuzeydeki kentlerde kayıplar verdiğini de hatırlattı. Obama, “Son kayıpları örgütün yenilebileceğini kanıtlıyor” dedi.

Haberin Devamı

Eğit donat hızlanacak

Obama, Suriyeli muhaliflere yönelik desteği artırmak istediklerine de değindi. “Suriye’de ılımlı muhaliflerin eğitilip donatılmasına yönelik daha fazla şeyler yapmamız gerektiğini ekibime açıkça ilettim” diyen Obama, bu noktada ne tür adımlar atacaklarıyla ilgili bilgi vermedi. Obama, Suriye’de iç savaşı sona erdirecek ve halkı IŞİD’e karşı birleştirecek tek yolun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yer almadığı yeni bir hükümeti kuracak kapsayıcı siyasi geçişin olduğunu söyledi.