Gazete Vatan Logo

'Sağlık ortamının sorunları daha da derinleşti'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), SSK hastanelerinin devrinin, sağlık ortamının sorunlarını daha da derinleştirdiğini savundu

SES tarafından, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrinin ikinci yılı dolayısıyla yayımlanan ''SSK Raporu''nda, hastanelerin devriyle sağlıkta ''değişim'' adına uzun erimli ''yıkımın'' önemli bir aşamasının kaydedildiği öne sürüldü.

''Aradan geçen iki yıllık sürede sağlık ortamının sorunlarının daha da derinleştiği'' savunulan raporda, devrin ardından 37 dispanserin kapatılmasıyla Türkiye'nin sağlık kurumlarının sayısının azaldığı belirtildi. Bunun sonucunda hastane kuyruklarının ve personel sıkıntısının ülke geneline yayıldığı ileri sürülen raporda, şunlar kaydedildi: ''Özelden hizmet alımı geçici bir memnuniyet yaratırken, cepten ödemeler arttı, tüm özel sağlık kuruluşlarında fark ücretleri alınmaya başlandı. Bu arada hizmet alımının faturası karşılanamaz boyutlara tırmandı. Daha önce hastanelerde ücretsiz karşılanan ilaç, tıbbi malzeme, protez, ortez gibi iyileştirme araç gereçleri artık hastalarca dışarıdan ücretli alınmaktadır. Ödeme bürolarının kapatılması sevklerin yapılmasını zorlaştırmış, yol masraflarının karşılanması neredeyse olanaksızlaşmıştır.''

Eczanelerin alacaklarını zamanında alamadığı için ilaç vermekte zorlandıkları savunulan raporda, ''daha önce ücretsiz yararlanılan ambulans ücretlerinin de artık ücretli karşılandığı'' ileri sürüldü.

Raporda, devrin ardından sağlık çalışanlarının çeşitli hak kayıplarına uğradıkları öne sürülerek, lojmanda oturanların tahliye ettirildiği, çeşitli kadro sorunlarının devam ettiği, nöbet ek ödemelerinin de verilmediği iddia edildi.

Haberin Devamı