Gazete Vatan Logo

''Rusya ve Türkiye ilişkileri yeniden gelişme dönemine girdi''

''Rusya ve Türkiye ilişkileri yeniden gelişme dönemine girdi''

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Atılım Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde öğrencilere hitap etti. Türkiye'nin Suriye'de gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı operasyonunu eleştirdi. Karlov, Rusya ve Türkiye ilişkilerinin yeniden gelişme dönemine girdiğini de söyledi.

Büyükelçisi Karlov, Atılım Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni kapsamında 'Rusya FederasyonuTürkiye: Yeni Dönemde Yeni Birliktelik' konulu ilk derste konuştu.

Suriye sınırında Rus savaş uçağının düşürülmesiyle gerçekleşen ‘trajedinin' iki ülke ilişkileri için bir 'meydan okuma' olduğunu, öne süren Karlov, "Neyse ki ülkelerimizin liderleri bu zor durumdan çıkış yolunu buldu ve ilişkilerimiz yeniden gelişme dönemine girdi" dedi.

15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimi hakkında da konuşan Karlov, şunları söyledi:

"Dost Türkiye halkının bu yaz ne kadar zor durumdan ne kadar trajik olaylardan geçtiğini biliyorum ve özellikle şunu vurgulamak isterim ki Türkiye'ye destek veren ilk liderlerden biri bizim devlet başkanımız Sayın Putin oldu. Ülkesini ve halkını korumak amacıyla şehit düşen Türk genç erkekleri ve kızları için Rusya halkı da büyük üzüntü duyuyor ve başsağlığı diliyor. İnanıyorum ki onların isimleri Türkiye'de hiçbir zaman unutulmayacaktır."

Haberin Devamı

Türkiye ve Rusya ilişkilerine de değinen Karlov şöyle devam etti, "Biz her zaman Türkiye ile her türlü konuyu ele almaya hazırdık, bunu teyit ediyorduk. Birlikte bu diyalog içinde yeni dünya düzeninin oluşturulması için ekseninde çalışıyorduk."

Suriye konusunda iki ülkenin görüş ayrılığı olsa da Suriye'nin toprak bütünlüğü ve Suriye'de siyasi çözüm olabileceği ilkelerinde mutabık olduklarını kaydeden Karlov, "Suriye konusunda bizim iki ülkemizi bir araya getiren en önemli husus şudur ki Suriye için sadece siyasi çözüm olabileceğinden hareket ediyor. Hem Moskova hem Ankara Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanadır" dedi.

"Önümüzdeki bir buçuk, iki yıl içinde eski seviyeye ulaşmaya ve bundan sonra da yeni ufukları açmaya katkı sağlayacak bir dizi eylem planları geliştirilmektedir. Ticari, ekonomik, bilim ve teknik orta vadeli programların hazırlanmasında son aşamaya gelinmiştir. 2016-2019 yıllarını kapsayan bu orta vadeli program bizim ikili ekonomik ilişkilerimizin yol haritası niteliğinde olacaktır.

Haberin Devamı

Diğer bir anlaşma gündemimizde olan hizmet ticareti ve yatırımlar anlaşmasının geliştirilmesi son aşamaya gelmiştir, hazırlık seviyesi yüksektir. Bu anlaşma bizim ülkelerimiz arasında serbest ticaret anlaşması anlamına gelmektedir. 1 milyar dolar tutarında Rusya Türkiye ortak yatırım fonunun kurulmasıyla ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle şunun altını çizmek isterim ki bu fonun mali kaynakları Rusya ve Türkiye projelerinin yanı sıra üçüncü ülkelerde yapabileceğimiz ortak projelere de aktarılabilecektir.

Bizim ekonomik işbirliğimizin somut bir şekilde yeniden eski seviyeye ulaştırılması bakımından ciddi bir adım atılmıştır. Bildiğimiz gibi Türkiye Rusya arasında charter seferleri yeniden başlatılmıştır. Daha önce turizm alanında önemli bir rekor kırmıştık. 2014 yılında 4.5 milyon Rus turist Türkiye'ye gelmişti. Tabii ki bu sene rakamlar çok daha düşük olacaktır ama inanıyorum ki önümüzdeki sene milyonlarca Rus vatandaşı Türkiye'ye tatil yapmaya gelecektir."

Haberin Devamı

Karlov, Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonu konusunda Rusya'nın tutumunun sorulması üzerine şöyle konuştu, "Daha önce de ifade ediyorduk ki bu operasyonun başlatılmasına neden olan sebepleri anlıyoruz. Özellikle son aylarda Türkiye'de gerçekleştirilen dehşet verici terör eylemlerini gerçekleştirenler Suriye'den gelmişti. Ancak burada bir ‘ama' var. Uluslararası hukuk gereği bu tür operasyonlar ya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile veya operasyonun yapılacağı ülkenin yönetimi tarafından onaylanmalıdır. Maalesef üzüntüyle belirtmek isteriz ki bu gereklilik yerine getirilmemiştir. Malum olduğu üzere Suriye topraklarında bizim hava ve uzay kuvvetlerimiz faaliyette bulunmaktadır ve bu faaliyetlerimiz Suriye hükümetince onaylanmıştır.

Haberin Devamı

Bu tür operasyonlar için ya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ya da Suriye hükümetinin onayı gereklidir. Aslında bahsettiğim önemli ilkeler yerine getirilecekse Suriye Türkiye ile ortak hareketini ele alabiliriz. Malumlarınız olduğu üzere iki hafta önce Türkiye'yi bizim Genelkurmay Başkanımız ziyaret etmiştir. Askerlerimiz her türlü konuyu ele alabilir ama tekrar ediyorum, bu konuda uluslararası hukuka uyulması gereklidir. Çünkü Rusya'nın hava ve uzay kuvvetleri neden Suriye'de? Bizim tahminimiz Suriye topraklarında 3 bine yakın Rusya uyruklu terörist bulunmakta. Bunların Rusya'ya dönmesini istemiyoruz. Özellikle bizim kuvvetlerimizin Suriye'de yaptığı ilk operasyonlar çoğunlukla Rus uyruklu teröristlerden oluşturulan gruplara yönelikti."

Karlov, Rusya'nın Türkiye'ye yaptırımlar çerçevesinde askıya aldığı Türkiye vatandaşlarına vizesiz seyahatin ne zaman başlayabileceği sorusu üzerine ise 'acele etmeyelim' mesajı verdi. Türkiye'de OHAL'in hala yürürlükte olduğunu hatırlatan Karlov, "Belki de bu şartlarda vizesiz rejime tekrar geçmek uygun olmayabilir. Eski seviyeye ulaşmak bir günde olamayacaktır, aşamalı gerçekleşecektir. Acele etmeyelim. Aslında vizenin alınması çok zor bir süreç değil hem Ankara hem Türkiye'nin üç şehrinde başkonsolosluklarımız var biz de Rus temsilcilikleri olarak bu süreci hızlandırmaya hazırız, Türk vatandaşlarının müracaatlarına yardım sağlamaya hazırız" diye konuştu.