Gazete Vatan Logo

‘Rusya geri dönsün’ krizi

La Malbaie G7 zirvesinde Trump’ın ‘Ben onların kâbusuyum ama Rusya geri dönsün’ önerisine İtalya hariç tüm ülkeler karşı çıktı

‘Rusya geri  dönsün’ krizi

Dünyanın önde gelen yedi sanayi ülkesinin devlet ve hükümet başkanları G7 zirvesi için Kanada’nın La Malbaie kentinde biraraya geldi. Zirve ABD ile diğer üyeler arasındaki derin görüş ayrılıklarının gölgesinde başladı. Trump’ın Rusya’nın da gruba alınması önerisi görüş ayrılığını derinleştirdi. Almanya Başbakanı Merkel, bu öneriye açıkça karşı çıkarak, “Rusya önce geri dönmek için gerekli şartları yerine getirsin” dedi. Trump, Kanada’ya hareketinden önce yaptığı Washington’da yaptığı açıklamada, “Rusya’nın da müzakere masasında olması” gerektiğini söyledi. Trump, G7 grubundaki müttefiklerine atfen “Rusya’yı gruptan attılar, Rusya’yı gruba yeniden almalılar” dedi. Dünyada düzenin sağlanması için Rusya’ya ihtiyaç olduğunu belirten Trump, “Rusya’nın en kötü kabusuyum ama bu zirvede Rusya da yer almalıydı” şeklinde konuştu. Merkel ise, “Hepimiz şunda anlaştık ki, Ukrayna sorununa çözüm bulunana kadar Rusya’nın G8’e dahil olması mümkün değilidir” dedi.

G8’den atılmıştı

Rusya, 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinin ardından dünyanın önde gelen sanayi ülkelerinin oluşturduğu G8 grubundan atılmış, grup G7 adını almıştı. Grupta ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya ve Japonya bulunuyor. Avrupa Birliği de grupta temsil ediliyor. Trump’ın önerisi İtalya’nın yeni başbakanı Giuseppe Conte tarafından olumlu karşılandı. İtalya’da yeni kurulan popülist hükümetin lideri, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Rusya G8’e geri dönmeli. Bu herkesin çıkarına olur” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı