Gazete Vatan Logo

‘Ruslar kesin şantaj yapıyor’

ABD’de yapılan son kamuoyu yoklaması, halkın yarısından fazlasının Moskova’nın elinde Başkan Trump’a şantaj yapmalarını sağlayacak türde bilgi ya da görüntü olduğuna inandığını ortaya koydu

‘Ruslar kesin şantaj yapıyor’

ABD Başkanı Donald Trump, Helsinki zirvesinde Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i kendi kamuoyuna karşı savunsa da, Amerikalıların büyük bölümü Moskova’nın Trump’a karşı ‘kirli işler’ çevirdiği görüşünde. Quinnipiac Üniversitesi’nin yaptığı son ankete göre Amerikan kamuoyunun yüzde 51’i, Rusların elinde Başkan Trump’a karşı kullanabilecekleri türden ‘şantaj’ malzemesi olduğuna inanıyor. Ankete göre Amerikalıların sadece yüzde 35’i, Putin’in Trump’ın ‘kirli sırlarını’ bildiğine inanmıyor.

Putin, Helsinki zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, Moskova’nın elinde Trump’ın gizlice çekilen görüntüleri bulunmadığını iddia etmişti. Amerikan istihbaratı, 2016’daki başkanlık seçimlerine siber müdahalede bulunduğunu belirledikleri Rusya’nın elinde, Trump’ın ‘yüzünü kızartacak’ görüntüleri bulunduğunu düşünüyor. Geçtiğimiz yıl yerel basında çıkan haberlerde, Rusların 2013’te başkent Moskova’da düzenlenen ‘Miss Universe’ güzellik yarışmasının organizatörlüğünü üstlenen Trump’ın, kaldığı otel odasında bir hayat kadınıyla çekilen video görüntüleri bulunduğu iddia edilmişti.

Haberin Devamı

Desteği düştü

Trump’ın zirve sonrasında Amerikan istihbaratının söylediklerinin aksine Ruslardan yana bir tutum sergilemesi, yakın zamanda yükselişe geçen halk desteğine de darbe vurdu. Son anketlere göre Trump’ın seçmen desteği, yeniden yüzde 40 seviyesinin altına düştü. Ankete katılanların yüzde 52’si, Trump’ın Putin’le gerçekleştirdiği zirvenin ‘başarısızlık’ olduğunan inandıklarını belirtti. Trump’ın Amerikan çıkarlarını korumaya yönelik hareket etmediğine inananların oranıysa yüzde 54 seviyesinde çıktı.

Trump’tan ‘skandal’ açıklama

Kansas’ta düzenlenen Dış Savaş Gazileri Ulusal Kongre’sinde katılan Başkan Trump, ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşıma kararının ardından dünya liderlerine karşı takındığı ‘skandal’ tutumu itiraf etti. Kendisinden önceki çoğu başkanın ABD elçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde sözler verdiğini ama hiçbirinin bu vaadi yerine getirmediğini söyleyen Trump, “Bunun nedenini anlıyorum. Zamanı geldiğinde ve insanlar bu konuda dedikoduları duymaya başladıklarında, bana yalvaran, bunu yapmamamızı isteyen dünyanın her tarafından, her liderden telefonlar yağıyordu. Haklı olarak ben de aramalarına asla cevap vermedim. Bunu yaptıktan sonra onları geri aradım. Krallardan, devlet başkanlarından, diktatörlerden telefon alıyordum. Neyle alakalı olduğunu bildiğimden ‘Onları gelecek hafta arayacağımı söyleyin’ diyordum. Sonra onları arayıp ‘Bu konuda neden böyle hissettiğinizi bilmiyordum, şey! artık çok geç.’ dedim” diye konuştu.
ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımasına en çok Evanjeliklerin sevindiğini belirten Trump, “Bunu yaptık. Bununla gurur duyuyoruz. Keyfini çıkarın” ifadelerini kullandı.
Rüzgarın azizliğine uğradı
Başkan Trump’ın eşi Melania Trump, Amerikan çocuklarının yaşam kalitesini artırmaya yönelik başlattığı ‘Be Best’ adlı kampanyanın başlangıcını, Nashville kentinde yaptı. First Lady, Tenessee eyaletine gitmek için Andrews Hava Üssü’nden uçağa binerken merdivenlerde rüzgarın azizliğine uğradı. Melania Trump, aniden çıkan rüzgarın etkisiyle havalanan eteğini elleriyle iki yandan bastırarak düzeltmeyi başardı.
Şirketini kapattı
ABD Başkanı Trump’ın büyük kızı Ivanka Trump, kendi adını taşıyan giyim ve ayakkabı tasarım şirketini kapatma kararı aldı. Ivanka konuya ilişkin yayınladığı yazılı açıklamada, “Washington’daki 17 ayın ardından iş hayatına dönüp dönmeyeceğimi veya ne zaman döneceğimi bilmiyorum ama öngörülebilir bir geleceğe kadar odağımın halen Washington’da yaptığım işte olacağını biliyorum. Dolayısıyla şimdi bu kararı almak takımım ve ortaklarım için tek adil sonuç” ifadelerini kullandı. 36 yaşındaki Ivanka Trump geçen yıl babası tarafından Beyaz Saray’a danışman olarak atanmıştı. ABD’de bu kararın ardından ‘Ivanka Trump’ markasına karşı ‘Cüzdanına sahip çık’ adı altında bir kampanya başlatılmıştı. Ülkedeki bazı perakende mağaza zincirleri de markaya ait ürünlerin satışını durdurmuştu.
Ses kaydı CNN’de
CNN televizyonu, Trump’ın adaylığı sırasında avukatı Michael Cohen ile yaptığı bir telefon konuşmasının ses kaydını yayımladı. Görüşmede Trump ve avukatı, ABD lideriyle 2006’da ilişki yaşadığını öne süren eski Playboy güzeli Karen McDougal’ın hikayesinin ‘National Enquirer’ adlı dergiden satın alınmasını tartışıyor. McDougal hikayesini 150 bin dolara dergiye satmıştı. Ancak hikaye hiç basılmamıştı.

Haberin Devamı