Gazete Vatan Logo

"Rus zanlıların açıklaması zehirlenenlere hakaret"

İngiliz hükümeti, eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızını zehirlemekle suçladıkları Ruslar'ın "Biz sadece turistiz" açıklamalarının zehirlenen insanlar ve ailelerine hakaret olduğunu söyledi.

"Rus zanlıların açıklaması zehirlenenlere hakaret"

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, Rus zanlıların "bariz bir şekilde yalan söylediği" belirtildi:

"Rus devlet televizyonundaki bu söyleşide aktarılan bariz yalanlar halkın zekasına hakarettir.

"Dahası bu sözler bu felaket saldırının kurbanlarına ve ailelerine hakarettir."

Konuyla ilgili Twitter'dan bir paylaşımda bulunan Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da "Yalan TV programlarını durdurmanın zamanı geldi. Tüm dünya bunu Rusya'nın yaptığının farkında" dedi.

İngiltere'nin Salisbury kentinde eski çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenmesinden sorumlu tuttuğu ve Rus askeri istihbaratına çalıştıklarını söylerek kimlikleriyle fotoğraflarını servis ettiği iki Rus vatandaşı Alekandr Petrov ve Ruslan Boşirov dün Russia Today (RT) Televizyonu'na konuşmuş ve kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetmişti.

Petrov ve Boşirov, "Salisbury Kategrali'ni gezen iki turisttik. Arkadaşlarımız uzun zamandır bu muhteşem şehri gezmemiz tavsiyesinde bulunuyorlardı. Katedralin 123 metrelik bir kulesi ve bu kulede dünyada en uzun süredir çalışır bulunan saat yer alıyor" diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

BBC Güvenlik Muhabiri Gordon Corera

Bu iki adamın açıklamaları Londra ve Moskova arasındaki, dünyayı kendi anlatımlarına inandırma mücadelesinin en güncel adımı oldu.

Kremlin İngiliz polisinin geçen hafta paylaştığı çok sayıda detay ve yönelttiği, zanlıların Rus askeri istihbaratından olduğu gibi suçlamaların yanıtsız kalmasını istemedi.

Rus hükümeti bu söyleşinin Rus kamuoyunda sempati yaratmasını, 123 metrelik kulesi bulunan güzel bir İngiliz katedralini görmeye giden iki Rus sporcu gıdası satıcısının kendilerini bir anda suçlamalarla karşı karşıya bulduğuna olan inancın yayılmasını istiyor.

Fakat Rusya için riskli olan nokta, bu söyleşinin cevapladığı sorulardan daha fazla soruya yol açması. Verilen cevaplarda, şüphecilerin karşı çıktığı öğeler var:

Salisbury'yi ziyaret gerekçeleri ne kadar gerçekçi?

Kentte yaptıklarını söyledikleri şeylerle kamera kayıtları ne kadar uyuşuyor?

İngiltere pasaportta yazan isimlerin muhtemelen sahte isim olduğunu söylemişken bu isimlerin doğru olduğunu söylemeleri ve hayatlarıyla ilgili paylaştıkları detaylar ne kadar inandırıcı?

Haberin Devamı

İngiliz polisi geçen hafta Kremlin'in üst kademelerinden talimat aldıklarını öne sürdüğü şüphelilerin isimlerinin Alaksandr Petrov ve Ruslan Boşirov olduğunu duyurmuş ve onların fotoğraflarını servis etmişti.

Yetkililer şüphelilerin "GRU" olarak bilinen Rus istihbaratına çalıştıklarını öne sürmüştü.

Başbakan May de bu bilgileri teyit etmişti.

'Salisbury'de bir saatten fazla kalmadık'

Eski çift ajan Skripal ve kızı, Noviçok adlı bir kimyasal maddeyle 4 Mart'ta Salisbury'de zehirlenmiş halde bir bankta bulunmuşlardı.

RT'ye konuşan Aleksandr Petrov ise Salisbury'ye 3 Mart'ta gittiklerini ve hava soğuk ve karlı olduğu için şehirde yalnızca yarım saat dolaştıklarını söyledi.

İş adamı ve turist olduklarını söyleyen Petrov, hava kötü olduğu için gezmek istedikleri turistik bölgelerin hepsini göremediklerini ve trenle şehirden ayrıldıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Ruslan Boşirov da "Tren saatlerindeki gecikmelerden doalyı Salisbury'de bir saatten fazla harcamadık" dedi ve "belki de biraz Skripal'in evine yaklaştıklarını ancak evin nerede olduğunu bilmediklerini" söyledi.

Petrov ve Boşirov, İngiltere'nin suçlamaları yüzünden "olağanüstü bir tesadüf" nedeniyle mağdur olduklarını ve yalnızca tatile çıkan iki Rus iş adamı olduklarını ifade etti.

İki Rus, "gerçek şüpheliler yakalanırsa, kendilerine bir özür borçlu olduklarını" da söyledi.

BBCTürkçe