Gazete Vatan Logo

‘Rus ajanı çiçekle zehirlediler’

İngiltere’nin Salisbury kentinde kızıyla birlikte sinir gazına maruz kalan eski Rus istihbaratçı Sergei Skripal’in zehri, eşinin mezarına bıraktığı çiçeklerden almış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor

‘Rus ajanı çiçekle zehirlediler’

İngiliz polisi, Salisbury kentinde geçtiğimiz Pazar günü kızı Yulia ile birlikte bilinci kapalı şekilde bir bank üzerinde bulunan eski Rus istihbaratçı Sergei Skripal’in zehire ne şekilde maruz kaldığına ilişkin çarpıcı bir tez geliştirdi.

Yerel basında çıkan haberlere göre olay günü sabah saatlerinde, eşi Liudmila’nın mezarını ziyaret eden Skripal zehri, karısının mezarına bıraktığı çiçeklerden almış olabilir.

Skripal’in birkaç haftada bir, 2012’de kanserden ölen eşinin mezarını ziyaret ettiği ve her ziyaretinde mezara yapay çiçekler götürdüğü belirlendi. Skripal’in son ziyaretinde yanında götürdüğü canlı çiçeklerin evine gönderildiği tespit edildi. Uzmanlar tarafından inceleme altına alınan çiçeklerde sinir gazına rastlanması halinde, çiçeği gönderen kişi ya da kişilerin, cinayete teşebbüsle suçlanabileceği belirtiliyor.

NATO’ya uzandı

İçişleri Bakanı Amber Rudd, Cumartesi günü gerçekleştirilen güvenlik toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Rus istihbaratçıyla igili soruşturma kapsamında NATO üyesi ülkelerle de görüşmeler yapacaklarını duyurdu.

Haberin Devamı

‘Hâlâ ajanlık yapıyordu’
2004 yılında Avrupa ülkelerinde görev yapan 300’ü aşkın Rus ajanın ismini İngilizlere para karşılığında sattığı tespit edilince 13 yıl hapis cezasına çarptırılan Skripal, 2010’da ABD ile Rusya arasında gerçekleştirilen ajan takası sırasında serbest bırakılmış, ardından da ailesiyle birlikte İngiltere’ye yerleşmişti.
Yerel basın, o tarihten bu yana emekli gibi görünen Skripal’in her ay İngiliz istihbatarındaki bağlantısıyla düzenli olarak buluşmaya devam ettiğini öne sürdü. İddiaya göre Skripal ve İngiliz ajan, düzenli şekilde Salisbury kentindeki bir restoranda bir araya geliyorlardı.
‘Baba-kız gibiydik’
SkrIpal’in yaşadığı mahallede bakkal dükkanı bulunan Ebru Öztürk, Rus ajana yönelik saldırıyı takip eden uluslararası medyanın ilgi odağı oldu. 41 yaşındaki Öztürk, müşterisi olan Skripal ile zaman içinde bir baba-kız ilişkisi geliştirdiklerini söyledi. Öztürk, Skripal’in ajan olduğuna inanamadığını vurguladı.
‘O bir vatan haini’
SkrIpal’in serbest kalmasını sağlayan ajan takası sırasında ABD’den sınır dışı edilen eski Rus ajan Anna Chapman, 66 yaşındaki eski istihbaratçının bir ‘hain’ olduğunu söyledi. Yabancı basının ‘kızıl ajan’ lakabını taktığı Chapman, kişsel Instagram sayfasından yaptığı açıklamada, “Her zaman olduğu gibi Rusya baştan suçlu ilan edildi, Hain Skripal’in Başkan tarafından affedilip serbest bırakılmasına rağmen” ifadelerini kullandı.
Ambulans bile karantinada
İngiliz polisi, Skripal’i hastaneye taşıyan ambulansla, Rus ajan ve kızına ilk müdahalede bulunan polis memurunun bindiği devriye aracını da, sinir gazına maruz kaldıkları gerekçesiyle karantinaya aldı.
Polisten halka uyarı
Salisbury polisi, Skripal ve kızının fenalaşmadan önce gittikleri Zizzi adlı restoranla The Mill adlı barı ziyaret eden 500’ü aşkın kişiye eşyalarını yıkamaları uyarısında bulundu. Yetkililer, Rus istihbaratçı ve kızının maruz kaldığı sinir gazının izine bahsi geçen mekanlarda da rastlandığını, bu nedenle kent sakinlerine önlem amacıyla böyle bir çağrıda bulunduklarını belirtti.
Öte yandan polis, olayla ilgili olarak 240’ı aşkın görgü tanığı belirlendiğini, bu kişilerin ifadelerinin alınmasına devam edildiğini duyurdu.

Haberin Devamı