Gazete Vatan Logo

‘Rumlar adanın tek sahibi değil’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türkü’nü bir azınlık olarak görmeye devam ediyor, hiçbir şeyi paylaşmıyor. Çözümsüzlüğün sebebi budur. Rum tarafı Ada’nın tek sahibi gibi davranmaktan vazgeçmelidir” dedi

‘Rumlar adanın tek sahibi değil’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 24 Haziran seçimlerinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini KKTC’ye yaptı. Bakan, baş başa görüştüğü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, özetle şunları söyledi…

YUNANİSTAN’A BAŞSAĞLIĞI: Yunanistan’da yaşanan yangından dolayı üzüntülüyüm. Yunan halkına ve Yunanistan hükümetine de başsağlığı dileklerimi yinelemek isterim. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ı arayarak hem başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi ilettik hem de yardım yapabileceğimizi kendisine söyledik, hazır olduğumuzu söyledik. Ancak şimdilik böyle bir yardıma ihtiyaç duymadıklarını söyledi ve teşekkür etti.

ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN SEBEBİ: Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türkü’nü bir azınlık olarak görmeye devam ediyor, eşit bir ortak olarak görmek istemiyor ve hiçbir şeyi Kıbrıs Türkü ile paylaşmak istemiyor. Çözümsüzlüğün sebebi budur.

ADİL DAVRANILMADI: Biz, Türkiye olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk halkı olarak başından beri hep müzakere ve adil çözümden yana olduk. 2004 Annan Planı’nda da Crans Montana’da da bu tavrımızı herkes gördü. Sonuç itibarıyla çözümsüzlüğün dışında Kıbrıs Türk halkına adil davranıldı mı? Hayır davranılmadı. Bugün maalesef kısıtlamalar, ambargolar ve izolasyon devam ediyor.

Haberin Devamı

TEK SAHİBİ DEĞİL: Rum tarafının Ada’nın tek sahibi gibi davranmaktan vazgeçmesi gerekiyor. Özellikle hidrokarbon sondajları ve araştırmaları konusunda da bu tavrı net bir şekilde görüldü. Bunda sonraki süreçte hidrokarbon araştırmaları konusunda bizim tavrımızın da farklı olacağını bütün dünya kamuoyu ile paylaştık. Kıbrıs Türk halkının, buradaki hakkını kimseye yedirmeyiz.

İKİ TARAF EŞİT: Ada’da iki halkın, özellikle de bizim açımızdan Kıbrıs Türk halkının huzur içinde yaşamasını sağlamamız lazım. Adadaki her iki tarafın da eşit olduğu gerçeği asla değişmez ve değişmeyecektir. Önümüzdeki süreçte neler yapacağımız konusunda tablo biraz daha netleşecektir. Türkiye ve Kıbrıs Türk halkı olarak yapıcı tutumumuzu sürdüreceğiz.

Haberin Devamı