Gazete Vatan Logo

'Rötar mazereti' yolcuları çıldırttı

İstanbul-Ankara seferini yapan THY uçağı, 'teknik arıza' nedeniyle rötarlı kalkacağını duyurdu. Ama 2.5 saat sonra uçağa binen yolcular, aktarmalı müşterilerin beklendiğini anladı

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Ankara seferini yapan 160 sayılı uçağında önceki gece filmlere konu olacak bir olay yaşandı. Tarifeli uçuşu sessiz sedasız charter'a çeviren ve bu nedenle 3.5 saatlik gecikmeye neden olan uçuş ekibiyle, durumu anlayan yolcular birbirine girdi. Bir yer görevlisi yolculardan dayak yedi. Uçağın pilotu İsmail Taşpolat, açıklama isteyen bir kadın yolcunun uçaktan indirilmesini, aksi halde uçmayacağını söyledi.

Teknik arıza değil charter rötarı
Pilot tarafından uçaktan indirilmek istenen İpek Ekmekçioğlu, yaşadığı şaşırtıcı olayı VATAN'a anlattı: "Uçak 245 kişilikti ve yolcu sayısı 40-50'yi geçmiyordu. Ben 'İstediğim koltuğa oturabilir miyim?' diye sordum. 'Hayır o koltuklar dolu' dediler. Ben de 'Tüm yolcular uçağa bindi, hangi yolcular gelecek?' diye sordum. Hiçbir açıklama yapmadılar. Pilot Türkçe anonsunda birazdan kalkacağımızı, ancak İngilizce anonsta 25 dakika sonra uçacağımızı söyledi. Bunun üzerine hosteslerden birine, 'Niye iki ayrı anons yapılıyor' diye sordum. Ama hostes bana cevap vermedi. Bu sırada diğer yolcular da niye beklediğimizi sormaya başladı. Yine teknik arıza olduğunu söylediler. Bu sırada yeni yolcular gelmeye başladı. Bekleme nedenimiz de bu şekilde ortaya çıkmış oldu."

Her kafadan bir ses çıkıyordu
"Tüm yolcular tepki göstermeye başladı. Kimse birşey söylemeyince tartışmalar büyüdü. 6-7 yolcu kokpite gittik. Pilotla konuşmak istediğimizi söyledik, kapıyı açmadılar. Bazı yolcular inmek istedi, uçağın kapıları kilitlendi. Tam bir arbede yaşanmaya başladı. Her kafadan bir ses çıkıyor, kimisi bağırıyor, kimisi sinir krizi geçiriyor ağlıyor ya da gülüyor, kimi elinde kamera olayı kaydediyordu. Bu sırada bir yolcu oldukça öfkeliydi. Yer görevlisiyle tartışıyordu. Görevli, 'Son bir yolcu kaldı o da gelsin kalkacağız' dedi. Bunu söyler söylemez öfkeli yolcudan yumruğu yedi. Derken kavga iyice alevlendi ve güvenlik görevlileri uçağın içine gelerek yolcuyu dışarı çıkardı. Sonra bize uçuşa geçeceğimiz söylendi ve yerlerimize oturduk."

Pilot: O kadın inmeden uçmam
"Bu sırada bir hostes yanıma geldi ve pilotun talimat verdiğini, uçaktan inmek zorunda olduğumu söyledi. Çok şaşırdım çünkü tüm diğer yolcular gibi ben de tepkimi dile getirmek dışında birşey yapmamıştım. Ayağa kalktım ve yüksek sesle uçaktan inmeyeceğimi, kendimi buraya bağlayacağımı söyledim. Diğer yolcular da destek verdi ve ben inersem kendilerinin de ineceğini söyledi. Pilot ben inmezsem kalkmamakta ısrar etti ve 45 dakika boyunca inatla bekledi. Sonra sanırım ikna oldu, havalandık."

"Bedava bilet verelim susun"
"Uçak Ankara Esenboğa Havaalanı'na indiğinde saat 03.33'ü gösteriyordu. 5-6 yolcu, pilotu ve uçuş ekibini şikayet etmek istedik. THY görevlileri şikayetimizi dinlemek yerine, 'maddi zararınızı ödeyelim, şikayetçi olmayın' dedi. Biz ikna olmayınca da 'gidin şikayetinizi polise anlatın' yanıtı geldi. Havaalanı polisine gittiğimizde ise durum farklı olmadı."

Yolculara alkol muayenesi yapılsın!
"Onlara pilotun alkollü olabileceğini söyledik. Bize şikayetçi olabilmemiz için önce alkol muayenesinden geçeceğimizi söylediler. Şikayetimizi dinlemeden, alkol testine sokmak istediler. Sonra da evlerimize gönderdiler. Yani böyle bir olay yaşadıktan sonra şikayetçi bile olamadık. Sorumlular mutlaka cezalandırılmalı. Yoksa bu tür mağduriyetler hep olacak. THY böyle bir hata yapmamalıydı. Özür dileme gibi çok insani bir işlemi bile yerine getiremeyen bir pilota, hayatımızın teslim edilmesini anlamak mümkün değil."

'Kendimi bağlar yine de inmem' dedim
Diğer yolcular gibi ben de tepkimi dile getirdim. Sanırım kokpite giden 7 yolcu arasında tek bayan ben olduğum için pilot beni seçti ve uçaktan inmemi istedi. 'Gerekirse kendimi bağlar yine de inmem' dedim. Kabahatlerini örtmek için beni olayı provoke ediyormuşum gibi göstermeye çahştı. Oysa gerginliği tırmandıran kendisiydi. Özür dilese ve açıklama yapsa biz zaten bu kadar öfkelenmezdik.

Haberin Devamı