Gazete Vatan Logo

‘Ripoll hücresi çökertildi’

İspanya İçişleri Bakanlığı, Barcelona ve Cambrils kentlerindeki araç saldırılarını gerçekleştiren 12 kişilik DEAŞ hücresinin çökertildiğini duyurdu. Polis, grubun kayıp olan tek üyesi Yunus Ebuyakub’un yakalanması için operasyonlarını sürdürüyor

‘Ripoll hücresi çökertildi’

Terör örgütü DEAŞ’ın İspanya’nın Barcelona ve Cambrils kentlerinde düzenlediği saldırıların arkasında olduğu belirlenen 12 kişilik ‘Ripoll Hücresi’nin çökertildiği açıklandı. Polis, Ripoll kentinde konuşlanan hücrenin 7 üyesinin öldüğünü, 4 üyesinin tutuklandığını belirtiyor. Hücrenin hala hayatta ve firari olan tek üyesi konumundaki Yunus Ebuyakub’un yakalanması için operasyonlar sürdürülüyor. Bu arada İspanyol basını, polisin Yunus dışında iki şüpheliyi daha aradığını öne sürse de, iddia yetkililerce teyit edilmedi.

En utangacı

Yakın çevresince son derece utangaç ve içine kapalı birisi olarak tarif edilen 22 yaşındaki Ebuyakub’un, Barcelona’daki saldırıda aracı kullanan kişi olduğu düşünülüyor. Polis, daha önce firari olduğu söylenen 17 yaşındaki Musa Okabir’in, hücre arkadaşlarından dördüyle birlikte Cambrils’teki ikinci saldırı sırasından vurularak öldürüldüğü açıklandı. Saldırıda ölenler arasında, daha önce arananlar listesinde oldukları açıklanan Said Alla ve Muhammed Hicami’nin de bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Düğümü imam çözecek

Polis, DEAŞ hücresine yönelik operasyonlar sırasında Ripoll kentinde Abdülbaki el Sati adlı imamın evine de baskın düzenledi. Yerel kaynaklar, neredeyse tamamı Fas kökenlilerden oluşan Ripoll Hücresi’nin son aylarda 40 yaşlarındaki imamla görülmeye başladıklarını ve bu tarihten sonra ‘radikalleştiklerini’ belirtiyor.

Yeni saldırı beklenmiyor

İspanya İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido, DEAŞ saldırılarının ardından yakın zamanda yeni bir eylem beklemediklerini açıkladı. Zoido bu nedenle güvenlik tehdidi seviyesinin de 4’ten en yüksek seviye olan 5’e çıkartılmasına gerek duymadıklarını vurguladı. Ancak Zoido kalabalık alanlarda güvenlik önlemlerinin arttırılabileceğini vurguladı.

‘El Harsa Tugayı’nın işi mi?

İngiliz basını, geçtiğimiz haftalarda DEAŞ’ın Avrupa ülkelerinde saldırı düzenlemek için kurduğu ‘El Harsa Tugayı’ adlı grubun, İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve İspanya’da kanlı eylemlere hazırlandığını yazmıştı. Suriye’de kurulan tugaya yazılan 50 Avrupa kökenli militanın, ülkelerinde katliam yapmak için verilen özel eğitimi tamamladığı söyleniyordu. İspanya’daki son saldırıları düzenleyen ‘Ripoll Hücresi’nin de El Harsa Tugayı’na bağlı olabileceği yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

FAS ZİYARETİ İNCELENİYOR

Barcelona saldırısı sonrasında, eylemde kullanılan araçta kimliği bulunduğu için Ripoll kentinde polise teslim olan İdris Okabir’in yakın zamanda gerçekleştirdiği Fas gezisi, polisin dikkatini çekti. Kız arkadaşı ve ailesi, daha önce silahlı saldırı suçundan bir kez hapse giren 28 yaşındaki İdris’in terör saldırılarıyla bağlantısı olmadığını öne sürüyor. İdris de polise verdiği ifadede, 18 yaşındaki kardeşi Musa’nın kimliğini çaldığını iddia etmişti. Ripoll kentinde tutuklanan ikinci zanlı Salih el Karib’in de, hücre üyelerinin Fas’a para göndermelerine ve uçak bileti satın almalarına yardım ettiği söyleniyor.

Daha büyüğünü kiralayamadı

Komşuları tarafından futbola olan düşkünlüğüyle tanınan 17 yaşındaki Musa Okabir’in, ağabeyinin kimliğini kullanarak 2 araç kiraladığı belirtiliyor. Musa’nın ölü sayısını artırmak için eylemde daha büyük bir araç kiralamak istediği, ancak acentenin bu talebi geri çevirdiği belirlendi.

Haberin Devamı

La Sagrada’yı vuracaklardı

Yerel basın, çökertilen DEAŞ hücresinin bomba imalatını başarabilmeleri halinde, Barcelona’nın en ünlü yapılarından La Sagrada Familia Katedrali’ni de hedef almayı planladığını öne sürdü.