Gazete Vatan Logo

‘Rimel’li misilleme

ABD’nin çelik ile alüminyuma getirdiği ek vergilere karşı yapılacak misillemede ürünler ve ilave vergi miktarları belli oldu. Liste dün Resmi Gazete’de yayınlandı. ABD pirincine % 250, viskiye % 70, makyaj malzemesine % 30 ek vergi geldi.

‘Rimel’li misilleme

ABD Başkanı Donald Trump’un çelik ve alüminyuma getirdiği ek vergilerden Türkiye’yi muaf tutmaması ve bu kararlardan Türkiye’nin de etkilenmesinin ardından başlatılan karşı çalışmada ABD ürünlerine uygulanacak ilave vergiler belli oldu.

ABD’ye uygulanacak ilave vergilerin yaklaşık 266.5 milyon dolarlık bir ithal ürünü etkilemesi bekleniyor. Bazı ürünlerde yüzde 4 olarak belirlenen ilave vergi, bazı ürünlerde yüzde 70’e kadar oranda uygulanacak.

Karar Resmi Gazete’de

Bakanlar Kurulunun, ABD Menşeli Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar, ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük tahsil edilmesini içeriyor.

Ek mali yükümlülük, gümrük idarelerince, ithalatta alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı tahsil edilecek ve genel bütçeye irat kaydedilecek.

Karar 21 Haziran’dan itibaren geçerli olacak.

Buna göre, ithalatında ek mali yükümlülük tahsil edilecek bazı ABD menşeli ürünler ve uygulanacak oranlar şöyle:

Haberin Devamı

- Diğer sert kabuklu meyveler (taze veya kurutulmuş) (kabuğu çıkarılmış veya soyulmuş olsun olmasın) yüzde 10,

- Pirinç yüzde 25,

- Yenilen çeşitli gıda müstahzarları yüzde 10,

- Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 80’den az olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol; damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içecekler yüzde 70,

- Yaprak tütün ve tütün döküntüleri yüzde 30,

- Taşkömürü; taşkömüründen elde edilen briketler, topak ve benzeri katı yakıtlar yüzde 5,

- Taşkömürü, linyit ve turbadan elde edilen kok ve semikok; karni kömürü yüzde 5,

- Kalsine edilmemiş petrol koku yüzde 4,

- Güzellik veya makyaj müstahzarları ve cilt bakımı için müstahzarlar (ilaçlar hariç) (güneş kremleri veya güneşlenme müstahzarları dahil); manikür ve pedikür müstahzarları 30,

- Yakmaya mahsus ağaçlar; ince dilimler veya yongalar halinde ağaç; testere talaşı, odun, döküntü ve artıkları yüzde 5,

- Birincil elyaf (kraft) kağıt ve kartonları yüzde 10,

- Kağıt, karton, selüloz vatka ve selüloz liften tabakalar yüzde 25.

Haberin Devamı

ABD’de üretilen Alman’a vergi

- Suni filament demetleri selüloz asetattan olanlar yüzde 30,
- Bazı demir ve çelik ürünleri yüzde 30,
-Tek kademeli dalgıç pompaları yüzde 10,
- Binek otomobilleri ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (Sürücüyle birlikte 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus motorlu taşıtlar hariç, station wagonlar ve yarış otomobilleri dahil) yüzde 60,
- Alfa, beta veya gama ışınlı cihazlar (tıbbi, cerrahi, dişçilik veya veterinerlik amaçlı kullanımlar için olsun olmasın) (radyografi veya radyoterapi cihazları dahil) yüzde 5.

Bunun bir sonucu olmalı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, ABD’ye yapılan ticari misillemeler hakkında, “Uluslararası küresel kurallara uygun davranmamanın sonuçları olması gerekir” değerlendirmesini yaptı.
Malmström, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında AB ve ABD arasında yaşanan daha sonra tüm dünyaya yayılan ticari gerilime ilişkin değerlendirmede bulundu.
ABD’li uluslararası motosiklet üreticisi Harley-Davidson’ın AB’nin ABD’ye karşı uygulamaya başladığı gümrük vergileri nedeniyle, ABD’deki üretiminin bir kısmını deniz aşırı ülkelere taşıma kararıyla ilgili Malmström, “Uluslararası küresel kurallara uygun davranmamanın sonuçları olması gerekir” diye konuştu.
Malmström, yaşanan sürecin Amerika için olumlu olmadığını, ABD’lilerin yönetime baskı yapması gerektiğine dikkati çekerek, AB ve ABD arasında ticari konularda bir görüşme veya müzakerenin devam etmediğini vurguladı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın AB malı araçlara ilave gümrük vergileri uygulanması tehdidiyle ilgili Malmström, “Bu konuda ne yapabileceğimizi tartışacağız ama henüz erken” dedi. Malmström, uygulanmaya başlayan gümrük vergilerinin AB çelik ve alüminyum sektörlerine olası etkilerinin değerlendirildiğini, söz konusu sektörlere ilave korunma tedbirleri konusundaki kararın Temmuz ayı ortasında alınacağını söyledi.

Haberin Devamı