Gazete Vatan Logo

'Rencide olduk!

‘Ayrıcalık’ teklifini böyle savundu

'Rencide olduk!

Meclis’te 4 partinin uzlaşma sağladığı milletvekillerine bir dizi ayrıcalık tanıyan yasa teklifi tepki topladı. Vekillerin bazıları imzaları olmasına karşın teklifi eleştirdi, çoğunluğu ise savundu...

Hemen her konuda birbirlerine ağır eleştirileri yönelten ve neredeyse hiçbir konuda uzlaşamayan 4 partinin, milletvekilleriyle ilgili yasa teklifi üzerinde anlaşması tartışma yarattı. TBMM’de grubu bulunan 4 partinin Grup Başkanvekillerinin imzasıyla önceki gün Meclis Başkanlığı’na sunulan, pasaporttan, trafiğe, kamu tesislerinden yararlanmadan, silah ruhsatına kadar pek çok konuda mevcut ve eski vekillere yeni imtiyazlar tanıyan yasa teklifi dün siyaset gündeminin ana başlıkları arasında yer aldı. Vekillerin bazıları teklifi savundu, bazıları ise eleştirdi.

‘Biraz hızlı gittik’

‘Ayrıcalık’ teklifi ya da VIP yasa olarak anılan teklife en çarpıcı savunmayı ise MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri yaptı. Milletvekillerinin farklı statüde olmaları dolayısıyla onlara bazı farklılıkların sağlanmasının doğal karşılanması gereken bir husus olduğuna vurgu yapan Yeniçeri, bu görüşünü bir de başından geçen bir olayla örnekledi: “Kütahya’ya gidiyorduk, araç biraz hızlı gidiyordu, iki milletvekili vardı. Polis durdurdu ’radara yakalandınız’ dedi. Şoför ’araçta milletvekili var’ dedi. Polis, emir komuta içerisinde ’ruhsat, ehliyet’ dedi, biz de bu tavrından rencide olduk. Bize daha kibar davranabilirdi.”


VİP yasaya jet gündem

TBMM Plan Bütçe Komisyonu, mevcut ve eski vekillere bir dizi yeni ayrıcalık getirecek yasa teklifini jet gündem yaptı. Komisyon önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunulup kendisinin yanı sıra Anayasa, Adalet ve İçişleri Komisyonlarına da “tali komisyon” olarak sevk edilen teklifi bugün tali komisyonların görüşmesini beklemeksizin gündemine aldı. Plan Bütçe Komisyonu bugün saat 16.00’da toplanarak, 4 partinin grup başkanvekillerinin ortak imzasını taşıyan teklifi ele alacak. (ŞEBNEM HOŞGÖR / VATAN ANKARA)

BÜLENT ARINÇ: Anayasa’da niye uzlaşılmıyor?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, herkesin sorduğu soruyu dile getirdi: “Milletvekillerinin kendilerine ait özel kanunları bulunması doğal. Bu AB ülkelerinde de böyle. Ancak bu kanun içerisinde neler geliyor, neler getiriliyor bu tartışılır. Peki milletvekilleri, bu konuda uzlaşıyor da niçin Anayasa Uzlaşma Komisyonu kendi görev alanıyla ilgili olarak yeni bir anayasa yapımı konusunda bir araya gelmiyor veya oydaşmıyor? “

MHP’li OKTAY VURAL: Sussam olmuyor söylesem olmaz

TeklifTE diğer tüm grup başkanvekilleri gibi imzası bulunan MHP’li Oktay Vural’dan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin, “Bu tür düzenlemeler yapılınca eleştiriler de arkasından geliyor” sözlerine, “Eleştirilerin gelmemesi için sebep yok” karşılığını verdi. Teklifin siyasi partilerin ortak imzasıyla hazırlandığının ifade edilmesi üzerine ise Vural, “Söyleyeceğim bir şey yok. Sussam gönlüm razı değil, söylesem tesiri yok” dedi.

BDP’Lİ ALTAN TAN: Makul bazı haklar olmalı

BDP’li milletvekili Altan Tan da, vekillerin anlaştığı teklifle ilgili soru üzerine, metni görmediğini ancak alkollü araç kullanan, hızlı araç kullanan milletvekiline ceza kesilmesi gerektiğini söyledi. Görevlerini yaparken milletvekillerine geçiş üstünlüğü tanınabileceğini dile getiren Altan Tan, diğer yandan da milletvekillerinin de diğer kamu görevleri gibi makul, anlaşılabilir bazı hakları olması gerektiğini de savundu.

CHP’Lİ HALUK KOÇ: Ben olanı da kullanmadım

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç da yasayla ilgili şunları söyledi: “Benim bireysel olarak bu tür özel yetkilerle, özel güçlendirmelerle hayatım boyunca hiçbir bağım olmadı. Olanı bile kullanmadım. CHP’lilerin genel tutumu da o şekildedir. Orada 325 kişilik, dediğini çıkartan, dediğini çıkartmayan bir iktidar yapısı var. Getirilen bütün tekliflerin, tasarıların altında Başbakanın iradesi ve AKP’nin desteği vardır, onu unutmayın.”

Onlar ve biz

Bizim vekiller trafikte ayrıcalık isterken, İngiliz Bakan Andrew Mitchell, bisikletiyle geldiği başbakanlıkta polislerin kendisine kapıyı açmaması üzerine görevlilere hakaret etmiş, olayın ortaya çıkması üzerine istifa etmek zorunda kalmıştı. Geçen yıl Eylül’de Bakan Mitchell’in bisikletiyle başbakanlıktan ayrılırken, kendisine ana kapıyı açmayı reddeden polislerden birine küfür ve hakaret içeren sözler söylediği iddia edilmişti. Bakan önce önce polislere öfkeyle küfürlü konuştuğunu ama ‘aşağı sınıftan insan’ manasında “pleb” dediği iddiasının doğru olmadığını söylemişti. Polis sendikası ve federasyonunun polisin arkasında durması ve bakanı suçlaması, ve o sırada kapının önünden geçen bir tanık çıkması, Mitchell’in istifasını getiren son darbe olmuştu. (VATAN DIŞ HABERLER)

Haberin Devamı