Gazete Vatan Logo

‘Referandumdan vazgeçmeliler’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, K.Irak referandumu ile ilgili “Çağrımız bu karardan derhal vazgeçmeleri ve Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözümüne yönelik atım atmaları” dedi

‘Referandumdan vazgeçmeliler’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Kuzey Irak referandumu ile ilgili, “IKBY’nin bu yanlış karardan dönmesini bekliyoruz. Bu karar onları daha büyük yalnızlığa itecektir” dedi ve ekledi: “Bizim çağrımız, bu referandum kararından derhal vazgeçmeleri ve Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüne yönelik adımların atılması olacaktır. Bu karar sorunları daha da karmaşık hale getirecektir. İsrail dışında tek bir ülke yok. Bağdat’ın aldığı karar da bu çerçevede önem arz ediyor. Kuzey Irak ile iyi ilişkiler içinde olduk ama bunu baltalayacak adımlardan uzak durmaları gerekiyor. Kerkük’ün referanduma dahil edilmesi de kabul edilemez. Her türlü adıma karşı olduğumuzu ve sessiz kalmayacağımızı da ifade etmek isteriz.”

NATO açıklaması

Kalın, dün NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in yaptığı “NATO üyeleri diledikleri ekipmanı alabilir” açıklamasını da memnuniyetle karşıladıklarını belirterek şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanı’nın S-400 açıklamaları yine belli çevrelerde temelsiz tartışmalara yol açmış görülüyor. Türkiye ulusal güvenliğinin gerektirdiği bütün adımları bundan sonra da atmaya devam edecektir. NATO’nun yaptığı açıklamayı da memnuniyetle karşıladık. Bizce bu tartışmanın artık bitirilmesi gerekir.” Kalın, SİHA ile sivillerin vurulduğu iddialarıyla ilgili de “SİHA’lar sadece teröristleri ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. Ne zaman terörle mücadelede belli bir adım atılsa bu tür konulşar gündeme getiriliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Türkiye’yi karşılarına almamalılar’

Kalın, Alman liderlerle yaşanan gerginlikle ilgili ise “İç siyaset malzemesi yaparak Türkiye gibi bir ülkeyi karşısına almak, ne Alman siyasetinin ne Alman devletinin menfaatinedir. İnşallah bu seçim sürecinden sonra Alman siyaseti tekrar aklıselim ile hareket eder ve Türkiye gibi önemli bir ülkeyi kaybetmek gibi bir durumla karşı karşıya kalmazlar” ifadelerini kullandı.

‘Erdoğan Trump ile görüşecek’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazar günü Birleşmiş Milletler (BM) 72’nci Genel Kurul toplantısına katılmak için ABD’ye gerçekleştireceği ziyaretle ilgili bilgi de veren Kalın, şunları kaydetti: “Sayın Trump ile Sayın Cumhurbaşkanımızın New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında bir görüşmesi olacak. Şu anda gün ve saati üzerinde çalışıyor. (Erdoğan’ın korumalarına yönelik dava) Davaya gelince siyasi olduğu çok açık. Washington’da yaşanan hadisede oradaydık. Yani bir konuk devlet başkanına göstericilerin 30-35 metre mesafede tutulması gerekirken 10 metre mesafeye kadar gelebilmesi, oradan bırakın slogan atmalarını, su şişelerini fırlatmaları kabul edilebilir bir şey değil. Bizim korumaların görevini yapmaları ile ilgili dava açılması kabul edilebilir bir şey değil. Trump Türkiye’ye gelse böyle bir şeye müsaade eder miyiz? Oradaki güvenlik zaafı bu neticeyi doğurmuştur.

Haberin Devamı