Gazete Vatan Logo

‘Rahmetli bugün olsa faslı çıkarırdı’

TBMM’de bir grup gazeteciyle sohbet etti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM’de bir grup gazeteciyle sohbet etti. Bahçeli, bir gazetecinin, “Anayasa süreci Başkanlık sistemi ısrarına takıldı gibi görünüyor. İktidar partisi Başkanlık sistemiyle ilgili Türkeş’in 9 Işık kitabıyla MHP’yi vurmayı planlıyor” demesi üzerine şunları söyledi: “Başkanlık sistemi konusunda yalnız kaldılar. Polemik olsun diye söylemiyorum. Rahmetli Başbuğumuz Türkeş, bugün yaşamış olsaydı, tekrar 9 Işık görüşünü kapsayan kitabını yeni bir baskı olarak hazırlamaya gayret gösterseydi. Başbakan’ın başkanlık sistemi arzusunu o farketmiş olsaydı, o fasıl çıkmış olurdu. Başbakan’ın bu kadar hırsı inatkar tavrını görmüş olsaydı, 9 Işık kitabından o bahsi çıkartırdı, o faslı çıkartırdı. Yani parlamlenter sistemi daha güçlü savunma ihtiyacı hissederdi. Türkiye’nin başına gelecekleri görürdü. Türkiye’nin gelecekteki sıkıntıları hissederdi zannediyorum.

9 Işık’ın tanımlanması o günkü şartlar içinde demokrasi üzerinde devlet sistemi üzerinde duran bir bakış açısı. Devlet geleneğinden gelen bir anlayışla, güçlü iktidar anlayışıyla hazırlanmış. O dönem Meclis ikiliydi, senatörlük vardı. Yani Meclis‘te yetki dağılımı, yetki gecikmesi var, işler gecikiyor.... Bunları giderebilmek için Başkanlık sistemini öneriyor.. Şimdi Türkiyenin şartları böyle mi?” dedi.

Plakalı tescil

Bahçeli 2023 yılı vizyonunun hangi partiye ait olduğu tartışmalarıyla ilgili de ilginç bir açıklama yaparak, 06 DB 2023 plakasını, aldığı tek kapılı, 1982 model Mercedesine aldığını söyledi. Bahçeli, 06 DB 1923 plakasını alarak da, CHP’ye ‘Cumhuriyet’ mesajı verdi.

‘Irkçı diyenlere’

Geçtiğimiz günlerde Kitap Fuarı’nı ziyaret eden Bahçeli, kendisiyle hatıra fotoğrafı çektiren Somalili ile poz verirken, “Bize ırkçı diyenlere cevaptır diye çektirdim o fotoğrafı” esprisini yaptı.

‘93 ölümleri’ni araştırın

ANKARA - MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, “Ankara Milletvekili” olarak gönderdiği mektup, dün Cumhurbaşkanı Gül’e iletildi. Mektupta, ”1993 ölümleri” olarak adlandırılan olayların bugüne kadar aydınlatılamamış ve gerçek faillerinin de bulunamamış olmasının vicdanlarda kanayan bir yara ve derin bir travma olarak durduğunu vurgulandı. Türkeş, mektubunda “Sayın Uğur Mumcu, Sayın Adnan Kahveci, Sayın Eşref Bitlis, Sayın Turgut Özal, Sayın Mehmet Sincar, Sayın Bahtiyar Aydın, Sayın Cem Ersever ve Sayın Rıdvan Özden suikast ve ölüm olaylarını’ bir bütün olarak ’1993 Ölümleri’ konu başlığıyla araştırmak üzere DDK’nın talimatlandırılması ve keza bu olayların davalarıyla bağlantılı ’zamanaşımı’ hassasiyetine bir şekilde çözüm bulunması yönünde ilgili kurum ve kuruluşlarımızın görevlendirilmesi hususunu yüksek tensiplerinize en derin saygılarımla arz ederim” dedi.

Haberin Devamı