Gazete Vatan Logo

‘Rahip masumdur serbest bırakın’

Dışişleri Sözcüsü Nauert, Papaz konusunda ABD’nin talebini yineledi: Brunson’un ev hapsine alınması doğru yönde atılmış bir adım ancak kesinlikle yeterli değil. Evine gönderilmesini istiyoruz

‘Rahip masumdur serbest bırakın’

İzmir’de FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla 35 yıla kadar hapsi istenen, tutukluluğu ‘sağlık sorunları’ gerekçesiyle ev hapsine çevrilen ABD’li Papaz Andrew Craig Brunson hakkında Amerika’dan ‘serbest bırakılsın’ talepleri gelmeye devam ediyor.

Nauert’e soruldu

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, günlük basın toplantısı düzenledi. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Brunson serbest bırakılana kadar Türkiye’ye yaptırımlar uygulamaya hazır olduklarını ifade etmesi Nauert’e soruldu.

“Türkiye Brunson’u serbest bırakmakta başarısız oldu ve siz çok şiddetli şekilde şikayetçi oldunuz. Türkiye ile ilgili diğer meseleler de var. S-400’lerin satın alınması gibi. Eğer bu konular çözülmezse yaptırımlar gerçek bir olasılık mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Bu yaptırımların ne olabileceği ya da hangi konuları kapsayabileceği konusunda yorum yapamam. Kesinlikle Brunson’un evine hemen gönderilmesini istiyoruz. Kendisi masum. Türkiye’de uzun süredir hapiste tutulmasından endişe duymaya devam ediyoruz. Ev hapsine alınması doğru yönde atılmış bir adım ancak kesinlikle yeterli değil. Evine gönderilmesini istiyoruz. Bu konu son derece hassas. Daha fazla yorum yapmayacağım. Türk yetkililerle görüşmeye devam ediyoruz.

Haberin Devamı

Türkiye’de yargı bağımsızlığına inanılıp inanılmadığı, inanılıyorsa neden yargının işleyişine müdahale ettikleri konusunda gelen bir soruyaysa Nauert “Amacımız insanlarımızı hapisten çıkartmak ve eve getirmek. Bu söyleyebileceğim şeyleri sınırlıyor” dedi. Sözcü, sadece Brunson’ı değil göz altında bulunan diğer 3 Türkiye vatandaşı ABD konsolosluk çalışanının da serbest bırakılması için çalıştığını vurguladı.