Gazete Vatan Logo

‘Putin Hitler gibi davranıyor’

İngiltere’nin Veliaht Prensi Charles’ın, Kanada ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Putin’i, Nazi lideri Hitler’e benzetmesi, iki ülke arasında gerilime yol açtı.

İngiltere Veliaht Prensi Charles’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, Nazi Almanyası’nın lideri Adolf Hitler’e benzetmesi, Moskova-Londra hattında yeni bir siyasi krizi tetikledi.

Eşi Cornwall Düşesi Camilla’yla birlikte Kanada’nın Nova Scotia Bölgesi’ni ziyaret eden Prens Charles, Ulusal Göç Müzesi’nde Polonya asıllı müze çalışanı Marienne Ferguson’la sohbeti sırasında, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini, 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın Avrupa’daki işgallerine benzetti. 78 yaşındaki Yahudi kökenli Ferguson’un aktardığına göre Charles, “Putin, Hitler ne yaptıysa aynısını yapıyor” diye konuştu.

Gelecek ay görüşecek

Gelecek ay İkinci Dünya Savaşı’nın anma törenleri kapsamında Fransa’da Putin ile bir araya gelecek olan Charles’ın, bu sözleriyle uluslararası politikaya karışarak kraliyet protokolünü bozduğu öne sürüldü. Prens’in resmi konutu Clarence House’tan yapılan açıklamada, Charles’ın söz konusu yorumu özel bir konuşmada yaptığı, bunun da kamuya ilişkin siyasi bir açıklama olmadığı vurgulandı.

Kremlin açıklama yapmazken Rus gazeteleri, Prens’in iki ülke ilişkilerine gölge düşürdüğü ve yeni bir uluslararası skandalı tetiklediği yorumunu yaptı.

Prens Charles’ın yorumlarını savunan ilk İngiliz siyasetçi Başbakan Yardımcısı Nick Clegg oldu. Clegg “Prensin özgürce konuşma hakkını savunuyorum. Kraliyet üyelerinin hiçbir konuda fikir sahibi olmamalarını beklemek gerçekçi değil” dedi.

Obama’ya Soğuk Savaş suçlaması

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, ABD Başkanı Barack Obama’yı, dünyayı ikinci bir Soğuk Savaş’a itmekle suçladı. Medvedev, Bloomberg kanalına verdiği röportajda, ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları eleştirirken, Obama’nın akıllı ve dikkatli karar vermenin ne demek olduğunu bilmediğini savundu.

Haberin Devamı